BioElemente în presă, Sănătate

Noul coronavirus, mai aproape de a fi învins!

Noul coronavirus a pus stăpânire pe întreaga lume, așa că oamenii de știință din mai multe țări încearcă din răsputeri să găsească tratamentul eficace pentru acesta. Dar, înainte de acest remediu să fie găsit, cercetătorii vor să înțeleagă mai bine ce presupune acest virus. Prin urmare, la începutul acestei veri, supercomputerul Summit de la Oak Ridge National Lab din Tennessee a început să descifreze date de la peste 40.000 de gene din 17.000 de probe genetice. Summit este cel de-al doilea cel mai rapid computer din lume, iar procesul, care a implicat analiza a 2,5 miliarde de combinații genetice, s-a întins pe mai bine de o săptămână.

Ipoteza bradikininei

Dr. Daniel Jacobson, cercetător principal și om de știință șef pentru biologia sistemelor de calcul de la Oak Ridge, a făcut unele afirmații potrivit căruia computerul a oferit o nouă teorie despre modul în care noul coronavirus are impact asupra corpului: ipoteza bradikininei. Prin intermediul acesteia, se explică multe aspecte ale Covid-19, inclusiv unele dintre cele mai bizare simptome ale sale. De asemenea, sugerează mai mult de 10 tratamente potențiale, dintre care multe sunt deja aprobate de FDA. Grupul de cercetători condus de dr. Jacobson și-a publicat rezultatele într-o lucrare în jurnalul eLife la începutul lunii iulie, și care este citată aici.

Cum începe o infecție cu noul coronavirus

Oamenii de știință care au analizat rezultatele oferite de supercomputerul Summit au făcut afirmațiile că, o infecție cu noul coronavirus începe, în general, atunci când virusul pătrunde în organism prin receptorii ECA2 din nas. Apoi, virusul trece prin organism și pătrunde în celule în alte locuri unde este prezent și ECA2: intestinele, rinichii și inima. În acest fel se explică unele dintre simptomele cardiace și gastrointestinale cu care se manifestă noua afecțiune. Partea interesantă însă abia acum urmează. Cercetătorii sunt de părere că acest Covid-19 nu se mulțumește să infecteze pur și simplu celule, dar și dă peste cap în mod activ propriile sisteme ale corpului, păcălindu-le în reglarea receptorilor ECA2 în locuri în care acestea sunt de obicei la niveluri scăzute sau medii, inclusiv plămânii.

Ce este bradikinina?

Aminteam ceva mai sus despre ipoteza bradikininei, cea care a fost dezvoltată de Summit. Să explicăm puțin cum stau lucrurile. Astfel, sistemul renină-angiotensină (SRA) controlează multe aspecte ale sistemului circulator, inclusiv nivelurile organismului de substanță chimică numită bradikinină, care de regulă ajută organismul să își regleze valorile tensiunii arteriale. Atunci când noul coronavirus își face simțită prezența prin modificarea SRA, acest lucru face ca organismul să nu mai fie atât de sigur în reglarea bradikininei.

Pentru că receptorii acestuia sunt dați peste cap, organismul nu mai descompune bradikinina, care se acumulează în cantități uriașe. Și această cantitate este responsabilă, se pare, pentru multe dintre efectele mortale ale noului coronavirus.

Este Covid-19 o afecțiune cardiovasculară?

Dacă până acum ceva vreme Covid-19 era văzut ca o afecțiune respiratorie, se pare că, potrivit noilor informații aceasta începe să fie considerat o boală cardiovasculară. Explicația este una simplă: cu cât bradikinina se acumulează în organism, vasele de sânge încep să aibă scurgeri. În același timp, plămânii se pot umple cu lichid și, totodată, celulele imune se scurg în plămâni, provocând inflamații.

Legătura între Covid-19 și acidul hialuronic

Mai mult, se pare că noul coronavirus își arată și unele aspect mai puțin cunoscute. Astfel, prin intermediul unei alte căi, crește producția de acid hialuronic în plămâni. După cum se știe, acidul hialuronic este adesea utilizat în industria cosmetică grație capacității sale de a absorbi mai mult de 1.000 de ori greutatea sa în lichide. Din păcate, atunci când se combină cu scurgeri de lichid în plămâni, rezultatele sunt dezastruoase: formează un hidrogel, care poate umple plămânii la unii pacienți.

Potrivit echipei condusă de dr. Jacobson, acest lucru poate explica de ce ventilatoarele s-au dovedit mai puțin eficiente în tratarea Covid-19 avansat decât se așteptau medicii inițial, pe baza experiențelor cu alți viruși. „Ajunge la un punct în care, indiferent de cantitatea de oxigen pe care o pompați, nu contează, deoarece alveolele din plămâni sunt umplute cu acest hidrogel”, spune Jacobson. „Plămânii devin ca un balon de apă”, a mai continuat acesta, iar pacienții se pot sufoca chiar și în timp ce primesc sprijin respirator complet.

Manifestările bolii, explicate tot prin ipoteza bradikininei

Grupul de cercetători este de părere că tot prin ipoteza bradikininei se pot explica și cele mai multe dintre manifestările noului coronavirus: aritmii, tensiune arterială scăzută, dar și unele de natură neurologică: amețeli, convulsii, delir și accident vascular cerebral. De fapt, acestea din urmă sunt prezente la aproape jumătate din pacienții spitalizați cu Covid-19. „Este o ipoteză rezonabilă că multe dintre simptomele neurologice din Covid-19 s-ar putea datora unui exces de bradikinină. S-a raportat că bradikinina ar putea într-adevăr să crească permeabilitatea barierei hematoencefalice. În plus, simptome neurologice similare au fost observate în alte boli care rezultă dintr-un exces de bradikinină”, a afirmat dr. Jacobson.

Femeile, mai rezistente decât bărbații

Și, deși este o teorie abia aflată la început de drum, este una promițătoare și care pare să fie cea mai bună din cele de până acum. Potrivit cercetătorilor, ipoteza bradikininei dezvoltată de Summit explică alte câteva dintre simptomele aparent bizare ale noului coronavirus și chiar unele dintre tiparele demografice ale răspândirii bolii. Astfel, se pare că oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile ar avea o rezistență mult mai mare decât bărbații. Astfel, cercetătorii notează că unele aspecte ale sistemului RAS sunt legate de sex, cu proteine pentru mai mulți receptori (cum ar fi unul numit TMSB4X) situate pe cromozomul X. Astfel s-a observat că „femeile ar avea de două ori nivelurile acestei proteine decât bărbații”, rezultat confirmat de datele cercetătorilor. În lucrarea lor, echipa lui Jacobson concluzionează că acest lucru „ar putea explica incidența mai mică a mortalității induse de Covid-19 la femei”.

Vitamina D, de neînlocuit

Dar, ceea ce este cu adevărat surprinzător este faptul că echipa condusă de dr. Jacobson a sugerat faptul că vitamina D nu trebuie să lipsească atunci când vine vorba despre tratarea noului coronavirus. Această vitamină se dovedește utilă prin faptul că ar putea opri formarea furtunilor potențial mortale de bradikinină.

Cercetătorii notează că s-a demonstrat deja că vitamina D îi ajută pe cei cu diagnosticați Covid-19. Din nefericire, o bună parte din populație este deficitară. De regulă, o persoană adultă nu are cum să-și ia doza completă de vitamina D3 necesară pentru sănătatea organismului doar din alimentație. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care medicii specialiști recomandă suplimentele nutritive pentru a suplini această carență. Dacă și tu vrei să te pui la adăpost de noul coronavirus cu ajutorul oferit de suplimentele alimentare, aici vei găsi acel produs natural de care ai nevoie, cel mai bun de pe piață. Și, dacă într-adevăr vitamina se dovedește eficientă în reducerea severității furtunilor de bradikinină, administrarea acesteia ar putea fi o modalitate ușoară și relativ sigură de a reduce complicațiile virusului.

Multe vieți ar putea fi salvate

Descoperirile făcute de dr. Jacobson dau speranțe că, în viitor, intervențiile medicale făcute urmându-se ipoteza bradikininei ar putea reduce foarte mult suferința pacienților și ar putea salva multe vieți.


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *