BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Cum treci liniștit de Paști, chiar dacă ești diabetic

Sărbătorile Pascale sunt tot mai aproape, iar tu, ca diabetic, trebuie să fii cu ceva mai mare atenție la alimentele pe care le poți consuma. Evident, dacă ai primit diagnosticul de ceva vreme, deja știi cum să combini alimentele, dar mai multe informații în acest sens sunt mereu utile.

Fără abuzuri!

De regulă, de marile sărbători, cum sunt Paștele sau Crăciunul, românii sunt recunoscuți pentru faptul că întind mese îmbelșugate, avându-i alături pe cei dragi. Tu, ca diabetic, s-ar putea să te simți puțin nedreptățit din acest punct de vedere. De fapt, cu puțină voință, vei reuși să te bucuri și tu de mese delicioase, fără să îți dai peste cap glicemia. Prin urmare, ferește-te de abuzuri și, pe cât posibil, nu îți schimba obiceiurile alimentare. Renunță la gândul de a consuma miel, unt sau smântână și găsește alternative mai sănătoase pentru tine.

Respectă recomandările medicului diabetolog

Orice diabetic știe că micul dejun este obligatoriu, și este mai bine să ai și mese regulate. De asemenea, respectă recomandările făcute de medicul cu care te tratezi. Și nu uita de mișcarea obligatorie, așa că plimbarea zilnică nu trebuie să-ți lipsească din rutină.

Glicemic Suport, un ajutor pentru reglarea glicemiei

Sărbătorile Pascale sunt unele încărcate de multe momente speciale, și uneori ești tentat să treci măcar puțin peste prescripțiile medicului diabetolog. Ai nevoie de ceva care să te ajute să îți ții mai bine sub control valorice glicemiei. În afară de mișcare, bună hidratare, respectarea regimului, Glicemic Suport se dovedește a fi aliatul tău de nădejde. De fapt, orice diabetic ar trebui să îl aibă în casă, deoarece este foarte eficient. Îl poți găsi chiar aici, pentru a-ți fi mai ușor.

Efectele acestuia sunt numeroase, iar dintre ele enumerăm doar câteva:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Consumă ciocolată cu prudență dacă ești diabetic

Una dintre plăcerile… vinovate ale oamenilor este și ciocolata. Orice desert este parcă și mai bun atunci când printre ingrediente se află și ceva ciocolată delicioasă. Ca diabetic însă, trebuie să fii ceva mai ponderat. Poți încerca ciocolata pentru diabetici sau optează pentru cea cu un conținut mai ridicat de cacao. Două pătrățele zilnic ar trebui să îți fie de ajuns.

Moderația este cheia succesului

Nu spune nimeni că dacă ești diabetic ar trebui să consumi doar apă la masa de Paști. Poți închina și tu un pahar de vin, de preferabil roșu. Evident, nu vei abuza nici de această dată, pentru că este spre binele tău.

Fără alimente prăjite

Da, știm, sunt delicioase, dar prăjelile nu sunt deloc sănătoase. Nu numai dacă ești diabetic, ci și în rest. Optează în schimb pentru preparate la cuptor, la abur, grill sau fierte. Nu sunt chiar atât de fade pe cât ai putea crede, iar mai multe condimente și verdețuri aduc un plus de gust bun.

Fără sosuri grele

Românii sunt mari amatori de mâncăruri cu sos, așa că poate fi destul de greu să renunți la acest obicei. Le poți înlocui însă cu unele mai ușoare, preparate în casă. În loc de smântână poți adăuga lapte degresat îngroșat cu puțin amidon de porumb. Sucul de roșii din comerț este ușor de făcut și acasă, unde nu adaugi atât de mult zahăr.

Lasă deoparte făinoasele albe

Ca diabetic, ai primit deja recomandarea de la medicul tău să renunți la făinoasele albe. Înlocuiește-le cu cele integrale, deoarece sunt o sursă bună de fibre și au și un indice glicemic mult mai mic.

Fără glucide seara

Această recomandare este valabilă pentru toată lumea, nu doar strict pentru tine, care ești diabetic. Glucidele consumate seara nu sunt decât balast pentru organism, care nu le poate consuma, ci le depune direct pe ficat, sub formă de grăsime. Aceasta înseamnă că glicemia ta va crește, și chiar nu îți dorești să ai parte de așa ceva.

Fibrele îți vin în ajutor

Proteinele slabe sunt indicate să fie consumate atunci când ai fost diagnosticat cu diabet, dar să nu uităm nici de prietenele lor cele mai bune, fibrele. Salatele din legume proaspete sunt chiar indicate, iar piețele sunt acum pline de verdețuri care îți vin în ajutor. Folosește-te și de acele grăsimi sănătoase, pline de Omega 3, pe care le găsești în nuci, ulei de rapiță, avocado, ulei de măsline și pește gras.

Fructe și legume permise

Cu toate acestea, nu toate fructele sau legumele sunt permise atunci când suferi de diabet. Sunt unele care îți pot da peste cap valorile glicemiei, așa că este mai bine să uiți de ele. Dintre legumele permise, cele mai bune sunt conopida, fasolea verde, sparanghelul, broccoli, vinetele, salata verde, mazărea, spanacul, ardeiul, țelina și cartofii dulci. La capitolul fructe, un diabetic poate consuma cu încredere fructe de pădure, mere verzi pentru diabetic, prune, grapefruit, avocado și prune.

Lactate degresate

Îți plac lactatele și nu ai vrea să renunți la ele? Nicio problemă, doar că de data aceasta atunci când mergi prin magazine la cumpărături, uită-te și la conținutul de grăsime trecut pe etichetă. Acum, ca diabetic, atenția ta ar trebui îndreptată către lactatele degresate. Din fericire, găsești destul de multe produse de acest fel, care pot reprezenta o alternativă bună.

Multă voință și disciplină

A primi diagnosticul de diabet poate fi destul de copleșitor. Și nici boala nu este una chiar ușor de suportat, pentru că implică o schimbare aproape totală a stilului de viață. Cu toate acestea, nu este imposibil să duci o viață normală, chiar dacă ești diabetic. Trebuie doar să ai multă voință, disciplină și mai ales, dorința de a trece cu bine peste toate. Să nu uităm nici de suportul celor dragi, care este esențial. Faptul că va trebui să îți schimbi obiceiurile alimentare este, de fapt, un avantaj pentru tine, pentru că organismul va primi doar acei nutrienți de care are nevoie, și chiar vei fi mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *