BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

De ce crește nivelul colesterolului și ce măsuri poți lua

Printre cele mai cunoscute teme de discuții ale românilor care au grijă de sănătatea lor se află și nivelul colesterolului. Și, dacă în urmă cu doar câțiva ani, această neplăcere părea rezervată doar persoanelor în vârstă, în prezent lucrurile s-au schimbat foarte mult. Din ce în ce mai mulți oameni, chiar tineri fiind, susțin că au parte de valori ridicate ale colesterolului ”rău” și nu înțeleg ce le cauzează. De aceea, în rândurile următoare vei afla mai multe amănunte despre cauzele care cresc nivelul colesterolului, dar și ce poți face în acest sens.

Stil alimentar greșit

Ficatul este un organ care nu doare, ceea ce înseamnă că de prea multe ori îi ignorăm problemele. Cu toate acestea, stilul alimentar dezastruos nu face decât să îl dea peste cap, așa că este nevoie să faci unele schimbări în acest sens. Redu cât mai mult posibil consumul de grăsimi saturate și trans și înlocuiește-le cu cele bune. Efectele pozitive nu vor întârzia să apară, iar nivelul colesterolului va fi unul bun, ceea ce îți și dorești, nu?

Kilogramele în plus cresc nivelul colesterolului

Există multe efecte negative pe care kilogramele în plus le aduc organismului, iar nivelul colesterolului ridicat se află printre ele. Prin urmare, începe chiar acum să iei unele măsuri, să începi o dietă care să îți permită să scapi de excesul ponderal, dar care să nu îți dea peste cap organismul. Cea ketogenică sau cea mediteraneană ar fi printre cele mai bune, dar depinde de fiecare organism în parte. În afară de scăderea valorilor colesterolului ”rău”, se vor aduce la normal și trigliceridele.

Un supliment pentru tine, pentru colesterolul mărit!

Dacă încă nu ești pregătit să-ți schimbi în totalitate stilul alimentar, iar cele două sugestii de mai sus nu sunt chiar pe placul tău, poți apela la produsul de aici, un supliment pentru reglarea colesterolului și trigliceridelor.

Acesta este recunoscut pentru faptul că:

• Scade nivelul de colesterol rău (colesterol LDL) și trigliceride din sânge, fără a reduce colesterolul bun (colesterol HDL);

• Reduce riscul de aparitie a aterosclerozei și este eficient contra obezității;

• Reduce incidența accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic, trombozelor;

• Reduce depozitele de țesut adipos subcutanat și din ficat;

• Reglează apetitul, reduce nevoia de dulciuri;

• Ameliorează funcțiile digestive, secreția biliară;

• Reduce procesele de fermentație în intestine, elimină balonarile și crampele intestinale;

• Stimulează producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei.

Evită sedentarismul

Îți adori mașina și te deplasezi peste tot cu ea, chiar dacă este vorba despre o distanță mică? Această decizie ar putea avea legătură cu nivelul colesterolului, așa că începe chiar acum să faci ceva mai multă mișcare. Mergi mai mult pe jos, urcă treptele și nu mai folosi ascensorul, profită de vremea frumoasă și mergi cu bicicleta. Nici măcar nu este nevoie să îți faci un abonament la sală, ai nevoie doar de jumătate de oră de mișcare pe zi și efectele benefice nu vor întârzia să apară.

Vârsta înaintată

După cum aminteam la început, nivelul colesterolului este legat și de vârstă. Astfel, pe măsură ce înaintăm în vârstă, valorile acestuia nu mai sunt chiar atât de bune. Dacă însă ai un stil de viață sănătos, poți însă să ții mai bine sub control nivelurile ridicate ale colesterolului.

Tutunul nu îți este de niciun folos

Fumatul nu este niciodată aliatul unui organism sănătos, de aceea ar trebui să renunți la ele. Vei fi mult mai sănătos, vei reduce mult riscul de a suferi de cancer, afecțiuni cardiovasculare, și vei scădea mult nivelul colesterolului rău.

Ereditatea contează

Din păcate, atunci când vine vorba despre un nivel crescut al colesterolului, aceasta poate fi o consecință și a eredității. De aceea, se impune să faci regulat vizite la medical specialist pentru a vedea care este tratamentul care are cel mai bun efect în cazul tău.

Evită consumul excesiv de alcool

În afară de cele de mai sus, și consumul de alcool contribuie la creșterea valorilor colesterolului ”rău”. Este vorba despre consumul în exces, iar un pahar de vin, din când în când, poate fi chiar benefic.

Recomandări pentru a scădea nivelul colesterolului

Medicii specialiști sunt de părere că lupta pentru un nivel de colesterol normal, lupta trebuie începută cu drumul spre bucătărie. Nu înțelegi? Atunci hai să îți oferim câteva informații în acest sens.

Lasă deoparte grăsimile nesănătoase

Da, știm, sunt pline de savoare acele preparate la care adaugi un cubuleț de unt sau o lingură de smântănă, dar problema este că dau peste cap nivelul colesterolului. Prin urmare, renunță la aceste obiceiuri și începe să gătești mai mult la abur, fiert, fript sau la cuptor. Pentru un gust aparte al preparatelor poți proceda la adăugarea de felii de lămâie, usturoi, verdețuri proaspete. Toate aceste trucuri te vor face să nu mai pui nici atât de multă sare, ceea ce din nou este benefic pentru tine.

Evită produsele lactate integrale

Renunță mai bine la produsele lactate integrale, și îndreaptă-ți atenția către cele degresate și semidegresate. Ar fi bine ca grăsimile saturate să nu depăşească 2%, dacă vrei să ca nivelul colesterolului să nu îți facă probleme.

Mai mult pește, mai puțină carne grasă

Încearcă, pe cât posibil, să înlocuiești măcar porții de carne grasă pe săptămână cu pește, și vei vedea cum organismul tău are parte numai de lucruri bune. Nu doar că îți vei ține sub control nivelul colesterolului, dar și inima și creierul îți vor funcționa mai bine.

Poți mânca legume cât mai multe, fierte, coapte, sau alimente bogate în grăsimi sănătoase: avocado, pește gras: ton, somon, macrou, sardine. De asemenea, poți consuma și oleaginoase, dar mai cu prudență.

Bea ceai!

Renunță la consumul de băuturi alcoolice și țigări. Încearcă în schimb să bei mai multe ceauri care te ajută să îți reglezi nivelul colesterolului. Este vorba despre ceai roșu, ceai verde, ceai de ghimbir sau de mentă, hibiscus.

Pentru o viață sănătoasă, începe chiar acum să umbli la porțiile din farfurie, vezi ce faci cu alcoolul și țăgările. De asemenea, nu uita că este nevoie și de multă mișcare: mers alert, dans, aerobic, alergări ușoare, chiar și zumba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *