Nutriție

Legătura dintre diabet și tulburările de somn!

Dacă te plângi frecvent că tulburările de somn nu îți dau pace, trebuie să știi că un motiv pentru care acestea își fac simțită prezența sunt și fluctuațiile glicemiei. De fapt, există o strânsă legătură între faptul că nu reușești să te odihnești așa cum trebuie și diabet. Din păcate, deși este o problemă destul de frecventă, nu este prea des luată în discuție.

Cum se manifestă tulburările de somn la diabetici

În cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2, se manifestă în mai multe feluri. Fie că este vorba despre sindromul picioarelor neliniștite, apneea în somn, precum și nevoia urgentă de a merge la baie în timpul nopții. Toate acestea au drept efect accentuarea stării de oboseală din cauza lipsei odihnei corespunzătoare, iar uneori, când tulburările de somn nu sunt corectate, se poate produce chiar agravarea diabetului.

Ia legătura cu medicul tău

Nu ignora tulburările de somn! Dacă ești diabetic și ai început să ai probleme cu odihna, atunci ia legătura cu medicul tău diabetolog. Spune-i exact ceea ce simți, sau dacă mai ai și alte neplăceri. De cele mai multe ori tratamentul pentru tulburările de somn este unul simplu, ușor de urmat, așa că nu ai de ce să te simți inconfortabil. Și, în plus, nimic nu poate înlocui un somn bun și odihnitor.

Legătura dintre insulină și lipsa somnului

Diabetul este o afecțiune care se caracterizează, în primul rând, prin dificultatea organismului de a produce o cantitate adecvată de insulină pe cont propriu. Atunci când avem de a face cu un diabet de tip 1, pancreasul se află în imposibilitatea de a produce insulină. În schimb, în cazul diabetului de tip 2, acest hormon este produs de organism, dar nu la nivelul la care trebuie.

Pentru că în cazul diabetului de tip doi avem de a face cu fluctuații frecvente ale nivelului glicemiei, aici se întâlnesc, cel mai adesea, tulburările de somn.

Neplăceri legate de tulburările de somn

Aminteam ceva mai sus despre neplăcerile care pot însoți tulburările de somn. Vom oferi în rândurile următoare, ceva mai multe amănunte referitor la acest aspect.

Urinări dese în timpul nopții

Multe dintre persoanele care au diabet susțin că se trezesc de cel puțin două ori pe noapte pentru a urina, iar acest lucru se afectează mult somnul. Explicația pentru acest lucru este chiar simplă: de vină este hiperglicemia. Mai exact, atunci când organismul se confruntă cu un nivel ridicat al glucozei, atunci acesta extrage apa din țesuturi. Așa apare deshidratarea, și de aceea te trezești peste noapte să bei apă. Însă, după ce ai băut apă, la scurt timp apare și nevoia de a urina. Prin urmare, oricum ai face, nu reușești să te odihnești așa cum trebuie.

Apnee în somn

Diabeticii se confruntă frecvent cu apnee în somn. În special cei care au ceva mai multe kilograme în plus suferă din această cauză. Pentru că avem de a face cu un exces de kilograme, acestea ”apasă” pe piept, ceea ce duce la o trecere mai dificilă a aerului în timpul respirației pe perioada somnului.

Prin urmare, dacă ești diabetic, nu ignora problema sforăitului, pentru că este un semn că lucrurile nu stau chiar bine în ceea ce privește concentrația scăzută a oxigenului în sânge.

Sindromul picioarelor neliniștite trebuie controlat

Ai auzit desigur de sindromul picioarelor neliniștite, și îți vine greu să crezi că ar avea vreo legătură cu diabetul. Dar, realitatea vine să te contrazică. Și, chiar dacă, de regulă această tulburare de somn este asociată cu lipsa de fier și afecțiunile renale, trebuie să știi că și hiperglicemia poate fi trecută la cauze.

Cum te poți odihni mai bine, atunci când suferi de diabet

Medicii diabetologi susțin că există mai multe metode prin care îți poți rezolva problemele cu somnul, iar cele mai cunoscute ți le prezentăm și noi.

Ai grijă la alimentație

Dacă vrei ca peste noapte să nu faci multe vizite la baie, atunci ai mai mare grijă la ceea ce consumi la cină. Cât mai puține lichide consumate înainte de culcare te vor face să eviți drumurile nocturne la toaletă. De asemenea, evită băuturile energizante, cum ar fi cafeaua, anumite shake-uri sau ceaiuri.

Reglarea glicemiei

Reglarea glicemiei se impune de urgență în aceste cazuri, și din fericire, acum există posibilitatea să se realizeze și cu ajutorul ingredientelor din natură, precum cele din Glicemic Suport, un supliment alimentar natural pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, și pe care îl poți găsi chiar aici.

Efectele benefice ale acestui supliment nu pot fi negate, și acestea sunt:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Exerciții fizice

Câteva exerciții fizice, realizate după-amiaza, te vor face să te relaxezi, și din acest motiv vei reuși și să te odihnești mai bine.

Fără televizor sau telefon înainte de culcare

Dacă ai un program regulat, așa cum este indicat în caz de diabet, atunci și somnul ar trebui introdus pe listă. De aceea, cam cu două ore înainte de ora la care te culci de obicei, ar trebui să renunți la televizor, telefon, laptop, tabletă sau orice alt gadget. Aceste dispozitive electronice sunt recunoscute pentru faptul că stimulează activitatea cerebrală, și de aici și problemele cu somnul.

Fă-ți un program

Disciplina este cuvântul care te trebuie să te caracterizeze atunci când suferi de diabet. Fă-ți un program de masă și de odihnă și, mai ales, respectă-l. În acest fel, vei reuși, printre altele, și reglarea ritmului circadian, ceea ce te va face să te odihnești mai bine.

Mergi regulat la medicul diabetolog!

Atunci când mergi regulat la medic, diabetul îți este mai bine monitorizat, și de aceea poți să îți rezolvi rapid problemele cu somnul, chiar de la primele manifestări. Starea ta de bine este cea mai importantă, așa că încetează chiar acum să mai faci compromisuri fără niciun rost!



Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *