BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Tot ce trebuie să știi despre colicii bebelușului!

Colicii bebelușului tău! Unul dintre cele mai dificile momente cu care te confrunți, în calitate de proaspăt părinte, și care te lasă lipsit de puteri. Nopți nedormite, oboseală, plânsete neconsolate din partea celui mic și simți că nu mai poți. Te recunoști în cele de mai sus? Da, cu siguranță este vorba despre colici, dar din fericire avem pentru tine și câteva soluții.

Ce sunt colicii?

Specialiștii sunt de părere că pentru a afirma cu certitudine că este vorba despre colici, trebuie să se respecte ”Regula celor trei”, respectiv: ”plânsul celui mic trebuie să aibă o durată de cel puțin trei ore, se întâmplă cel puțin trei zile pe săptămână și durează de cel puțin trei săptămâni consecutiv”.

Este o perioadă grea pentru toți membrii familiei, atât pentru cel mic, care simte disconfortul, dar și pentru ceilalți. De fapt, ca proaspăt părinte, ești destul de frustrat atunci când vezi că puiul tău suferă și tu nu știi ce să mai faci ca să îi alini suferința.

Simptome pentru colicii bebelușului

Există unele simptome comune la bebelușii care suferă din cauza colicilor. Primul, și cel mai ușor de recunoscut de către părinți este plânsetul, unul ascuțit, care diferă de cel produs de foame sau că trebuie schimbat. În plus, acesta are un fel de program, iar episoadele au loc aproximativ în același interval orar zilnic, de regulă după-amiaza târziu sau seara devreme.

Colicii bebelușului mai au și alte manifestări, iar cel mic își ridică sau întinde foarte mult picioarele, își strânge pumnii, închide sau deschide ochii larg, are gaze zgomotoase, iar procesul de hrănire sau perioadele de odihnă sunt afectate.

Cauze care pot duce la apariția colicilor

Pentru a fi siguri că micuțul suferă de colici, este bine să vă adresați medicului pediatru, care va confirma sau nu presupunerea voastră, ca proaspăt părinți.

Dar, oare care sunt cauzele care stau la baza apariției colicilor? Specialiștii sunt de părere că este nevoie ca bebelușul să treacă prin această perioadă de adaptare la lumea exterioară, iar acest lucru îl obosește, ceea ce înseamnă că se va elibera prin plâns.

De asemenea, sistemul său digestiv nu este suficient de bine dezvoltat, ceea ce duce la acumularea de gaze în intestine. Din acest motiv se pare că acei bebeluși care suferă de reflux gastroesofagian au parte de colici destul de dureroși.

Printre cauzele care stau la baza apariției colicilor ar mai fi o sensibilitate la anumite substanțe aflate în compoziția laptelui praf. Totodată, unele studii medicale au scos în evidență că acei bebeluși ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, și au continuat și după naștere, ar fi mai predispuși să sufere din cauza acestora.

Remedii pentru colici

Atunci când ești mamă și îl vezi pe cel mic cum suferă, simți că nu mai poți rezista nici tu. Ai fi în stare de orice doar ca să-i alini suferința, și nu știi ce să mai faci doar ca să îl vezi că îi este bine. Iar dacă la durerea lui se adaugă și epuizarea ta după naștere, ești la un pas de depresie post-natală.

Prin urmare, mobilizează-te, calmează-te și ia legătura cu medicul pediatru care îți va recomanda acele produse care să îți ajute puiuțul să treacă mai ușor peste aceste episoade dureroase. O soluție este și Suplimentul alimentar Esyon, pentru nou născuți și copii mici, un remediu natural perfect pentru somnul liniștit și eliminarea durerilor abdominale cauzate de colici și pe care îl poți găsi chiar aici. Datorită sinergiei componentelor naturale favorizează un somn liniștit și relaxant. Somnul liniștit al bebelușilor alăptați este reglat de Esyon, un produs cu formulă specială ce conține extracte naturale de tei, melatonină, passiflora, mac californian și vitamina B6.

Schimbă-ți dieta

În cazul în care alăptezi, observă dacă sunt anumite alimente consumate de tine și care favorizează colicii bebelușului tău. Varza, citricele, fasolea, laptele dulce sunt cele mai cunoscuute alimente care i-ar putea produce micuțului gazele dureroase, așa că mai bine renunță la ele, dacă observi că ar avea legătură.

Mai puțini vizitatori

Deși toată lumea vrea să vină să-ți cunoască mica minune, nu strică să pui piciorul în prag și să anunți că aveți nevoie de o perioadă doar pentru voi. Agitația nu vă face bine niciunuia dintre voi, tu ai nevoie de o perioadă de recuperare după naștere și să te acomodezi cu noul tău rol, partenerul este și el destul de afectat, ca să nu mai zicem de cel mic, care se va elibera de tensiunea nervoasă acumulată prin plâns. În plus, există riscul ca unii dintre vizitatori, chiar dacă nu știu, să fie purtători ai unor afecțiuni contagioase.

Căldură pentru colici

Colicii bebelușului pot fi calmați cu ajutorul căldurii sau al unui masaj ușor, în zona abdomenului. Pentru a încerca acest remediu, tot ce trebuie să faci este să încălzești ușor o cârpă moale, fără a fi fierbinte, pe care o aplici pe abdomenul celui mic.

Chiar și anumite poziții, cum ar fi așezarea celui mic cu fața în jos, în poală, sau vertical, cu abdomenul pe umărul tău sunt câteva poziții care îi mai ușurează suferința.

Semne că trebuie să ajungi urgent la medic

Atunci când ești începător în ”meseria” de părinte, este foarte ușor să intri în panică, la primul semn că micuțul nu pare că se simte în largul lui. De aceea, este bine să ai o legătură bună cu medicul pediatru, care este cel mai în măsură să îți spună ce este în neregulă, dacă este cazul, cu cel mic.

Se recomandă apelarea de urgență la medic atunci când cel mic are diaree, și mai ales dacă observi sânge în ea; nu se alimentează așa cum trebuie, iar creșterea sa ponderală nu este așa cum ar trebui; vomită; are febră de 38 de grade sau mai mult; pare bolnav sau suferind; este mult mai agitat/somnoros decât de obicei”.

Încrede-te în instinctul tău de mamă!

Într-adevăr, colicii bebelușului pot fi epuizanți și pentru tine, ca mamă, nu doar pentru cel mic. De aceea, încearcă să nu te lași copleșită și privește lucrurile cu calm. În jurul vârstei de patru-cinci luni colicii bebelușului vor înceta! Acest lucru nu înseamnă să îl lași să sufere, și împreună cu medicul pediatru observă ce poți face pentru a-l calma.

Ai încredere în instinctul tău de mamă și prezintă-te cu puiul tău la control, pentru că uneori în spatele așa-zisului plâns cauzat de colici stau, alte afecțiuni mai grave, și care pot fi tratate cu succes atunci când sunt descoperite la timp.

Cere ajutor!

Atunci când simți că ești depășită de situație, cere ajutor, nu este nicio rușine. Fie că este vorba despre partener, rude sau prieteni. Nu ai de ce să te simți vinovată. Cel mic are nevoie de tine calmă și stăpână pe situație. Și, vei observa că și colicii acestuia parcă nu mai sunt atât de puternici, dacă și tu ești bine. Este doar o etapă din viața voastră împreună, prima provocare pe care o treceți cu toții, și reține că totul se va rezolva.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *