BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Zincul, aliatul tău pentru o sănătate de invidiat!

Atunci când vine vorba despre zinc, majoritatea oamenilor știu că este excelent pentru a apăra organismul în fața răcelii și a gripei și… cam atât. În realitate, zincul are un rol mult mai important în starea noastră de sănătate, iar beneficiile pe care acesta le aduce sunt mult mai numeroase.

Zincul, de neînlocuit

Mai bine de 300 de procese enzimatice se desfășoară cu ajutorul zincului, ceea ce înseamnă că și cel mai mic deficit al acestuia din organism poate evea efecte neplăcute, și au de suferit sistemul imunitar, vederea, funcția de reproducere, starea de sănătate mentală, sunt afectate pielea și ficatul. Nu este de mirare așadar că specialiștii consideră zincul de neînlocuit în organism.

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!

Există mai multe semnale prin care organismul nostru ne comunică faptul că ne confruntăm cu o carență de zinc. Cele mai frecvent întâlnite sunt tulburările de somn şi de comportament, mătreaţa, întârzierea procesului de vindecare a rănilor, diareea, eczeme, psoriazis sau acnee, retard de creştere – în special în cazul copiilor, căderea părului, unghii fragile, pierderea gustului sau mirosului, inapetență, uscarea pielii şi apariţia iritaţiilor.

De aceea, pentru a avea siguranța că zincul se află în cantitate suficientă în organism, se recomandă administrarea de suplimente alimentare, cum este și cel de aici, poate cel mai bun produs de pe piață.

Creșterea și dezvoltarea normală

Atunci când vine vorba despre creșterea și dezvoltarea normală, zincul nu trebuie să lipsească. Cu ajutorul acestui mineral sistemul structural, organele de reproducere și abilitățile cognitive și motorii funcționează mai bine, așa că ai mare grijă să nu îți lipsească.

Remediază afecțiunile prostatei

Specialiștii afirmă că atunci când vrei ca prostata să nu îți facă probleme, trebuie să fii atent să ai zincul în cantitate optimă în organism. De fapt, acest mineral este esențial pentru buna funcționare a organelor de reproducere masculine. Astfel, este indicat în afecțiuni precum prostată mărită, prostatită, cancer de prostată, probleme de infertilitate, dar şi probleme legate de hormoni. De regulă, se recomandă suplimentarea cu zinc, dar mare grijă totuși să nu se exagereze cu o cantitate prea mare.

Un păr și o piele frumoase

Femeile sunt, de regulă, mai preocupate de aspectul fizic, și de aceea cheltuiesc sume importante pentru a avea un păr și o piele frumoase. Din fericire, un aport suficient de zinc de scapă de multe dintre problemele pielii, cum ar fi acnee, dermatită, eczemă, psoriazis, furuncul şi varice. De asemenea, zincul este necesar pentru formarea colagenului, așa că sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor depinde în mare măsură de el.

Vedere… de ”vultur”

Pe măsură ce înaintezi în vârstă de vârstă începi să te confrunți cu degenerarea maculară. Din nou, zincul își dovedește și în acest caz eficiența, așa că ai grijă ca nu cumva unele probleme cu vederea cu care te confrunți să nu fie modul prin care organismul te anunță că are nevoie de o cantitate mai mare din acest mineral.

Un sistem imunitar puternic

Dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic, capabil să te facă să treci cu bine peste eventualele probleme de sănătate, atunci se recomandă suplimentarea cu zinc, pe cale orală. De asemenea, atunci când aplici oxid de zinc peste rănile deschise acestea se vor vindeca mult mai repede.

Indicat pentru o bună sănătate mentală

Te confrunți ”din senin” cu stări frecvente de iritabilitate, accese de furie sau comportamente extreme? Este semnul că nivelul de zinc din organism este la un nivel scăzut. De asemenea, s-a observat că zincul este la un nivel redus și în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu afecțiuni precum ADHD, autism, hiperactivitate, depresie, tulburări de alimentaţie, afecţiuni bipolare, schizofrenie sau Boala Alzheimer. De aceea, și în acest caz, tratamentul pentru acestea implică și administrarea de suplimente pe bază de zinc.

O digestie sănătoasă!

Sănătatea aparatului digestiv este influențată mult de cantitatea de zinc din organism, pentru că acesta este indicat pentru reînnoirea ţesutului intestinal şi pentru producţia de bilă.

Eficient împotriva diabetului şi a cancerului

 Cei care suferă de diabet sunt conștienți de rolul pe care acest mineral îl are în producția de insulină. De altfel, mai multe studii medicale au scos în evidență și faptul că atunci când se crește nivelul de zinc din organism, diabetul este mult mai ușor de controlat.

De asemenea, o altă afecțiune gravă, adesea mortală, are parte de un ajutor nesperat din partea zincului. Tratarea și prevenirea cancerului se face și cu ajutorul zincului, care acţionează ca un agent antioxidant şi antiinflamator.

Surse naturale de zinc

Multe persoane, inclusive medicii, consideră că alimentele reprezintă cea mai bună și mai naturală sursă de a oferi organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. Și în cazul zincului există suficiente surse naturale de a-l obține, consumând în special stridii, leguminoase (linte, mazăre, năut şi fasole roşie), carne organică (preferabil carne de vită, miel şi carne de pasăre de curte), peşte, gălbenuş de ou, alune, migdale, nuci, arahide, nuci braziliene, dovleac, susan şi seminţe de floarea soarelui, drojdie de bere, alge marine (alge roşii comestibile şi alge brune), hrişcă, quinoa, sparanghel şi varză de Bruxelles.

Suplimentele cu zinc, indicate

Cu toate acestea, noi absorbim cantităţi minime de zinc din alimentele pe care le consumăm. De aceea, de cele mai multe ori se recomandă administrarea de suplimente alimentare. Atenție însă, nu toate produsele care se regăsesc pe rafturile farmaciilor sunt la fel! Alege doar acele produse naturale, care nu fac decât să îi ofere organismului tău acele vitamine sau minerale de care are nevoie, și nu îl încarcă suplimentar și cu alte ingrediente chimice care ajung să îi dăuneze.

Cunoaște-ți organismul!

Chiar dacă pare oarecum un clișeu, să știi că este foarte important să ajungi să îți cunoști foarte bine organismul. În acest fel vei reuși, cu siguranță, să identifici corect semnalele prin care acesta te atenționează că este ceva care nu funcționează bine acolo. Suntem responsabili de starea noastră de bine, așa că nu ignora acest aspect, pentru că întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi!


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *