Sănătate

Tratamentul naturist al răcelii şi gripei

Nu ezita să apelezi mereu la ajutorul naturii pentru a te vindeca. Îţi propunem mai jos o listă de alte plante utile în tratarea simptomelor de răceală şi gripă.

* Salvia – Este un remediu tradiţional de lungă durată pentru calmarea durerilor în gât, având proprietăţi antiseptice şi antibacteriene. Dacă aveţi gâtul inflamat şi sunteţi răguşiţi, faceţi fie o infuzie de salvie caldă, fie gargară cu un amestec de salvie, oţet de mere şi miere de albine. Salvia este eficientă şi în stările febrile, caz în care se recomandă sub formă de ceai sau tinctură.
* Menta – Este un expectorant foarte bun, fiind folosită în tratamentul bronşitei, guturaiului şi gripei. Menta reduce febra prin inducerea transpiraţiei, care răceşte corpul. De asemenea, este un bun analgezic pentru durerile de cap şi unele tipuri de migrenă. Un alt efect benefic al mentei este decongestionarea sinusurilor.
* Murele – Fructele sunt bogate în vitamina C, în timp ce frunzele pot fi folosite la prepararea unui ceai detoxifiant. Se mai poate face şi o cataplasmă din frunze proaspete şi fierte puţin.
* Limba mielului – Este o plantă versatilă, ce induce transpiraţia şi are proprietăţi expectorante, fiind benefică în combaterea febrei şi a tusei.
* Iarba-mâţei – O infuzie fierbinte cu această plantă calmează febra şi grăbeşte vindecarea gripei. Iarba-mâţei este şi un excelent relaxant muscular, al cărui efect sedativ uşor favorizează somnul.
* Scorţişoara – Opreşte vărsăturile şi reduce starea de greaţă. De regulă, se recomandă sub formă de ceai, însă şi uleiul de scorţişoară are proprietăţi antibacteriene.
* Ienupărul – Inhalaţiile cu ulei de ienupăr la abur sunt benefice pentru decongestionarea nazală şi calmarea tusei.
* Lămâia – O sursă bogată de vitamina C, lamâia este un remediu tradiţional contra răcelii şi durerilor în gât, în special atunci când se adaugă în ceai fierbinte, îndulcit cu miere.
* Coada şoricelului – Această plantă are proprietăţi antiinflamatorii, iar un ceai fierbinte de coada şoricelului favorizează transpiraţia. Este considerată de mulţi specialişi ca fiind unul din principalele remedii pentru febră, guturai şi gripă. Adesea este luată în combinaţie cu socul şi menta.

Autor: Alexandra Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *