Toată lumea a auzit despre acizii grași Omega 3 și beneficiile lor pentru organism. Cu toate acestea, publicul larg cunoaște extrem de puțin despre raportul dintre Omega 3 și Omega 6, deși din punct de vedere medical și științific este cunoscută importanța vitală a acestuia. Din acest motiv am decis să îți prezentăm, pe scurt, câteva astfel de informații.
Strămoșii noștri erau mult mai sănătoși
Deși nu aveau la îndemână multe dintre facilitățile din zilele noastre, strămoșii noștri erau mult mai sănătoși. Erau mult mai rar întâlnite afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul, care în prezent se întâlnesc în număr tot mai mare. Acest lucru era datorat tocmai alimentației lor, unde exista un raport optim Omega 3 și Omega 6, care din punct de vedere al formării ADN-ului uman, inițial a fost 1:1, în epoca modernă s-a stabilit că, ideal, ar trebui să fie 3:1, dar se acceptă chiar și până la 5:1. Pe măsură ce timpul a trecut, populația a crescut tot mai mult, industria alimentară s-a dezvoltat și ea foarte mult, iar acest raport a devenit de-a dreptul disproporționat.
Cel mai bun raport Omega 3 și Omega 6
După cum aminteam ceva mai sus, raportul ideal Omega 3 și Omega 6 este 3:1 până la 5:1. Din păcate, stilul alimentar al multora dintre noi – inclusiv al celor care consideră că mănâncă sănătos, este unul greșit, așa că se ajunge la un dezechilibru și mai mare, raportul ajungând și la valori de 25:1 sau chiar 30:1. Acest dezechilibru este unul dintre factorii principali ai instalării inflamației celulare cornice și, ca urmare, se produce degradarea treptată a celulelor, cu producerea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardio-vasculare, Alzheimer, cancer.
Ce putem face pentru îmbunătățirea acestui raport
Majoritatea oamenilor, în zilele noastre, consumă prea puțini acizi grași Omega 3 și prea mult din grupul Omega 6. Organismul nostru are nevoie de ambii, și de aceea se recomandă un stil alimentar corect, în urma căruia să aibă parte de ei. Dacă însă nu este posibil să rezolvăm totul doar prin schimbarea obiceiurilor alimentare, iar în cazul unui raport prea mare Omega 3 și Omega 6 este destul de probabil că așa stau lucrurile, va fi nevoie să apelezi la ajutorul specialiștilor. BalanceOil+ este un amestec premium care contribuie semnificativ la protejarea celulelor împotriva degradării (oxidării) și ajustează raportul Omega 3 și Omega 6, susținând funcțiile normale ale creierului, o bună sănătate a inimii și întărirea sistemului imunitar.
Prea mult Omega 6, prea puțin Omega 3
Din păcate, alimentația celor mai mulți dintre noi este plină de produse care abundă în acizi grași Omega 6, în timp ce acelea care sunt surse de Omega 3 sunt date la o parte, sau consumate în cantități prea mici. Se știe că în cantități mari, acizii grași Omega 6 favorizează apariția afecțiunilor cardiovasculare, în timp ce ceilalți reduc riscul apariției acestora. Tot un nivel ridicat al primilor contribuie la apariția stărilor de anxietate și depresie, în timp ce Omega 3 contribuie la diminuarea acestor probleme, dar au efecte pozitive și în ceea ce privește, de exemplu, tulburarea bipolară sau chiar schizofrenia. De aceea, pentru a evita toate aceste probleme de sănătate, dar și multe altele, un raport optim Omega 3 și Omega 6 este mai mult decât necesar.
Elimină alimentele procesate și unele uleiuri vegetale
O schimbare a stilului alimentar contează enorm atunci când ai în vedere un raport bun Omega 3 și Omega 6. În afară de administrarea de BalanceOil+, renunță la alimentele procesate și la unele uleiuri vegetale, cum ar fi cele de floarea soarelui sau de palmier. Ar fi de preferat uleiurile de cocos, de măsline, și chiar untura curată. În schimb, cele de floarea-soarelui, porumb sau chiar soia ar trebui evitate. Chiar și multe dintre alimentele care sunt comercializate ca fiind sănătoase le pot conține, așa că învață-te să citești cu atenție eticheta, iar dacă le regăsești printre ingrediente, renunță la ele. Nu fac altceva decât să îți dea peste cap procesele metabolice, să-ți dezechilibreze organismul, și nu ai nevoie de așa ceva.
Surse de acizi grași Omega 3
De regulă, cele mai bune surse de acizi grași Omega 3 sunt alimentele de origine animală. Problema este însă alta: în zilele noastre, cele mai multe dintre ele sunt hrănite cu cereale de soia și porumb, ceea ce înseamnă că au mai puțin Omega 3 în carne. Pe cât posibil, ar trebui să ne hrănim doar cu carne de la animale hrănite cu iarbă, dar este destul de dificil. În cazul animalelor crescute în mod convențional, cum sunt păsările sau porcii, putem consuma cu încredere doar carnea care are mai puțină grăsime.
De asemenea, ouăle, unul dintre alimentele de bază ale dietei noastre, ar trebui să fie procurate de la găini hrănite cu iarbă.
Pește și fructe de mare
Să nu uităm nici de fructele de mare sau peștele gras, care sunt la rândul lor o bună sursă de acizi grași Omega 3… evident, cu condiția să provină din surse naturale, de captură. Totuși, sunt de părere specialiștii, poți consuma și din cel de crescătorie, decât să nu consumi deloc pește. De fapt, peștele gras ar trebui să nu îți lipsească din alimentație, deoarece carnea acestuia este plină de acele grăsimi Omega 3, care te ajută să-ți ții inima și creierul în bună stare de funcționare. De asemenea, acestea previn instalarea demenței. Prin urmare, consumă mai mult pește gras, cum ar fi macroul, heringul, sardinele, somonul și tonul.
Avocado
Fructul de avocado este unul care nu ar fi de dorit să-ți lipsească din stilul alimentar. Este plin de acele grăsimi sănătoase de care organismul nu se poate lipsi, iar beneficiile acestuia pentru sănătate sunt nenumărate. Prin consumul regulat al acestuia, ai parte de acei acizi grași Omega 3, care îți țin inima sănătoasă și contribuie la transportul oxigenului către celule. Vei avea parte de buna funcționare a creierului, o memorie mult mai bună și o mai mare capacitate de a te concentra.
Legume și fructe
Fie că vrei să trăiești mai sănătos și ai în vedere raportul optim Omega 3 și Omega 6, sau poate să mai scapi de kilogramele excedentare, legumele și fructele nu trebuie să îți lipsească. Sunt delicioase și conțin multe substanțe nutritive de care organismul tău chiar are nevoie.
Un stil de viață sănătos
Un stil de viață sănătos înseamnă că raportul Omega 3 și Omega 6 este în parametri optimi, iar organismul funcționează așa cum trebuie. O alimentație corectă, la care se adaugă și câteva exerciții fizice, o odihnă suficientă și o bună hidratare contribuie și la buna funcționare a acestuia. În ceea ce privește alimentația corectă și echilibrată, nu uita să faci schimbările care se impun, și nu uita nici de suplimentele alimentare naturale care, completând nutriția actuală, tot mai deficitară, te pot ajuta să previi multe afecțiuni.