BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Dieta ketogenică, benefică în cazurile de cancer

Dieta ketogenică se dovedește a fi una benefică atunci când vine vorba despre prevenirea și tratarea multor afecțiuni. Printre acestea se numără și cancerul, iar în rândurile următoare vom detalia acest aspect.

Ce este dieta ketogenică

Înainte de a vorbi despre beneficiile dietei ketogenice în cazurile de cancer, trebuie să vorbim despre ce înseamnă de fapt acest stil alimentar. Specialiștii susțin că este vorba despre o dietă bogată în grăsimi, extrem de redusă în carbohidrați, în timp ce proteinele sunt oarecum la mijloc.

Glucoză pentru energie

Prin această dietă, organismul folosește drept ”combustibil” grăsime în loc de glucoză. Pentru că se consumă extrem de puțini carbohidrați, corpul trece printr-o perioadă de adaptare, în care produce corpi cetonici. De aceea, ar fi utilă măsurarea acestora. O metodă eficientă prin care se poate determina nivelului de corpi cetonici în urină este folosirea de teste rapide, Keto-Test, și care pot fi găsite aici. Acestea reprezintă și o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet, dar și a procesului de ardere a grăsimilor corporale.

”Înfometarea” celulelor canceroase

Și totuși, cum poate fi de folos dieta ketogenică în cazurile de cancer? Otto Warburg a fost cel care a enunțat ideea că zahărul este hrana celulelor canceroase. Pentru această teorie, a și primit în anul 1931 premiul Nobel în Fiziologie și Medicină. Și pentru că în dieta ketogenică zahărul nu este prezent, atunci celulele canceroase sunt ”înfometate”, ceea ce duce la anihilarea lor.

Studii concludente

Se știe că nivelul ridicat al insulinei stimulează creșterea celulelor canceroase. Din nou, o bilă albă pentru dieta ketogenică, una care scade nivelul acesteia, și astfel celulele canceroase au de suferit.

De asemenea, au fost realizate unele studii medicale care au scos în evidență faptul că administrarea de suplimente cu corpi cetonici au dus la scăderea numărului de celule canceroase, și chiar distrugerea lor.

Ajutor suplimentar, și nu tratament

Potrivit mai multor cercetători, eficiența dietei ketogenice în cazurile de cancer este mai mult decât evidentă. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că dieta ketogenică trebuie văzută ca un ajutor suplimentar și nu un tratament pentru cancer. De aceea, înainte de a apela la această dietă, dacă ați fost diagnosticat cu această maladie, este bine să discutați cu medicul oncolog, dacă istoricul medical vă este favorabil pentru a o urma.

Dieta ketogenică și cancerul cerebral

Una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată de supraviețuire destul de mică, este și cancerul cerebral. Potrivit dr. Thomas Seyfried, unul dintre cei mai mari susținători ai acestei diete, cancerul cerebral poate fi ținut sub control printr-o schimbare a mediului metabolic. Iar această schimbare este dată tocmai de dieta ketogenică.

În sprijinul afirmațiilor sale, acesta aduce mai multe studii realizate pe animale diagnosticate cu cancer cerebral, precum și prin unele studiile de caz ale pacienților umani. Se pare că tocmai dieta ketogenică, prin care se reduce nivelul de glucoză și crește nivelul de cetone este benefică în aceste cazuri de cancer.

Cercetări privind dieta ketogenică

Mai mulți oameni de știință de la Universitatea de Sud din Florida, Statele Unite, conduși de dr. Dominic D’Agostino au decis să observe printr-un studiu mai amplu care ar fi beneficiile dietei ketogenice în cazurile de cancer. Cercetătorii au observat că acei cobai care urmau o dietă săracă în carbohidrați au reușit să supraviețuiască, în condițiile în care sufereau de un cancer metastazic agresiv. Rezultatele acestora au fost mai bune chiar față de acei cobai care, pentru aceeași afecțiune, au fost tratați cu chimioterapie.

Dar, mai mult decât atât, progrese remarcabile au fost înregistrate și în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer și incluse într-un studiu. Chiar dacă aveau un prognostic negativ, persoanele care sufereau de cancer au supraviețuit cu toatele.

Rezultate surprinzătoare

În urmă câțiva ani, a mai fost publicat un studiu în urma căruia s-a emis ipoteza că prevenirea cazurilor de cancer este influențată în destul de mare măsură și de dieta ketogenică. Este chiar surprinzător, sunt de părere specialiștii, cum o afecțiune atât de agresivă, adesea mortală, se dovedește a fi controlată mai ușor, doar cu schimbarea stilului alimentar.

Cancerul poate fi învins!

Cam așa a afirmat și dr. Fred Hatifeld, cel care părea că a primit doar ce este mai bun de la viață, până în momentul în care a primit diagnosticul dur: cancer! Cu toate acestea, deși suferea de cancer metastazic osos, iar medicii în mai dăduseră doar trei luni de viață, acesta nu a vrut să renunțe și a luptat din toate forțele. Primul lucru făcut a fost să încerce dieta ketogenică, și… a funcționat. Cancerul a dispărut complet, iar analizele acestuia arată că are parte și de o stare bună de sănătate.

Efect rapid împotriva cancerului

Același dr. D’Agostino a afirmat că, după părerea sa, dieta ketogenică are un efect rapid și eficient împotriva cancerului. Multe persoane, inclusiv dintre cele diagnosticate cu cancer metastazic au avut avut rezultate bune. Utilizarea grăsimilor bune, dar și numărul scăzut de carbohidrați a fost, în cazul acestora, formula câștigătoare prin care și-au recăpătat sănătatea.

Efecte adverse care pot fi observate

După câte se pare, dieta ketogenică poate veni în ajutorul celor care suferă de cancer. Cu toate acestea, pot apărea unele efecte adverse, pe care este bine să le cunoașteți din timp. Astfel, cel puțin în primele săptămâni, până când organismul se obișnuiește cu noul stil alimentar și cu modificările metabolice, sunt posibile stări de oboseală, greață, scăderea rezistenței la exercițiile fizice și chiar episoade neplăcute de constipație.

Atenție la deficitul de vitamine și minerale

De asemenea, există posibilitatea apariției unor deficite de minerale și de vitamine, de aceea această dietă, în cazurile de cancer, trebuie urmată conform recomandărilor stricte ale medicului oncolog. De altfel, chiar și specialiștii care au studiat efectele dietei ketogenice în cazurile de cancer sunt de părere că opinia medicului trebuie să conteze enorm.

Și, dacă totul este în regulă, atunci puteți încerca dieta ketogenică, pentru încă o mână de ajutor dată organismului în lupta cu această afecțiune.



Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *