Nutriție

Cele mai bune alimente permise în dieta ketogenică

Te-ai săturat de curele de slăbire care te înfometează? Îți este greu să slăbești, dar și mai greu să te menții după? Nivelul glicemiei este ridicat? Atunci, ești în locul potrivit pentru a afla soluția pentru tine. Dieta ketogenică este, la ora actuală, printre cele mai populare, deoarece nu doar că te scapă de kilogramele în plus, dar se recomandă și pentru a ține sub control anumite afecțiuni, printre care se numără și diabetul.

Cu toate acestea, multă lume nu știe despre dieta ketogenică decât faptul că în cadrul ei se consumă multe grăsimi, mai puţine proteine şi carbohidraţi aproape deloc. Pare, cel puțin la prima vedere, destul de greu de ținut, dar nu este deloc așa, și nu trebuie să îți schimbi stilul alimentar, ci doar să fii mai atent la anumite alimente.

Există 7 alimente de bază care nu trebuie să lipsească atunci când decizi să apelezi la dieta ketogenică, iar în rândurile următoare vei afla mai multe amănunte.

Carne

Nu poți vorbi de alimente permise în dieta ketogenică fără să detaliezi despre carne, aflată pe ”lista bună”. Cu o cantitate mică de carbohidrați cunoscută, carnea nu trebuie să îți lipsească. De preferat ar fi cea proaspătă, și nu produse gen cârnați sau carne tocată, deoarece în cazul lor numărul carbohidraților este mai mare.

Carnea este o sursă bună de vitamine din complexul B-urilor, potasiu, zinc, creatină, taurină și carnosină. De asemenea, seleniul, un mineral care are efecte excelente împotriva afecțiunilor inflamatoare, se regăsește din plin în carnea proaspătă.

Pentru a respecta regulile din dieta ketogenică, este important ca acest super aliment, carnea, să fie preparat termic cu cât mai puțin ulei, iar garnitura să fie din legumele permise, într-o cantitate bună.

Ouă

Despre ouă s-au făcut nenumărate afirmații. Au fost apreciate, apoi hulite, și din nou apreciate. Cert este că atunci când vine vorba despre dieta ketogenică, oul ar trebui să nu-ți lipsească, deoarece conține ceva mai puțin de un gram de carbohidrați, dar o cantitate de șase ori mai mare de proteine.

Și, chiar dacă ai auzit tot felul de zvonuri cu privire la gălbenuș, că nu este chiar atât de sănătos pentru organism, să știi că sunt false și lucrurile stau exact pe dos. Gălbenușul de ou este o sursă bună de vitamine A, B9, B12, D, E și K, iar fierul se găsește și el aici.

Printre alte beneficii aduse organimului, atunci când sunt consumate ouă are loc ameliorarea manifestărilor sindromului metabolic, prin îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Măsline

Unele dintre cele mai sănătoase alimente permise în dieta ketogenică și nu numai sunt și măslinele. Cu extrem de puțini carbohidrați, măslinele sunt recunoscute pentru faptul că vitamina E, fierul, cuprul și calciul se regăsesc printre substanțele nutritive conținute.

Infecțiile bacteriene sunt combătute cu ajutorul antioxidanților conținuți de măsline, iar dacă suferi din cauza problemelor cu colesterolul ”rău” sau ai hipertensiune, atunci ar trebui să le introduci în dieta zilnică.

Usturoi

Bucătăria românească folosește din plin usturoiul, iar acest lucru nu poate fi decât benefic dacă ai decis să urmezi dieta ketogenică pentru a scăpa de câteva kilograme în plus sau pentru a-ți controla nivelul glicemiei.

Usturoiul este o bună sursă de alicină, care reprezintă un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre tratarea afecțiunilor degenerative.

Vitamina B6, manganul, seleniul și vitamina C sunt alte substanțe nutritive conținute, așa că te poți bucura din plin de beneficiile acestora adăugând puțin usturoi în mâncare. Nu doar că preparatele vor fi mult mai gustoase, dar vor fi și mult mai sănătoase.

Ciocolată neagră

În sfârșit, putem discuta și despre ”ceva dulce”. Întotdeauna pofta de dulce ne dă peste cap regimul de slăbit, ca să nu mai amintim de faptul că diabeticii sunt privați de multe dintre plăcerile mai mult sau mai puțin vinovate, date de dulciuri.

Din fericire, ciocolata neagră vine în ajutor, și ține sub control această poftă, și în plus îmbunătățește digestia și circulația, reduce tensiunea arterială și mărește nivelul colesterolului ”bun”.

Atenție însă, nu orice produs pe care scrie ”ciocolată amăruie” este și indicat. Fă-ți un obicei din a citi cu atenție ingredienele și informațiile de pe ambalaj. Alege acea ciocolată fără adaos de zahăr și cu un conținut cât mai mic de carbohidrați pentru a avea doar de beneficiile produsului.

Migdale

În dieta ketogenică, migdalele se află la loc de cinste pe lista alimentelor permise, deoarece conțin foarte puțini carbohidrați, țin de foame și sunt o sursă bună de vitamina E, cupru, riboflavină, magneziu și potasiu.

În cazul în care ai însă probleme cu nivelul glicemiei, fii ceva mai precaut atunci când vine vorba despre consumul de migdale. Încearcă să te limitezi doar la 20 de grame zilnic, pentru că în caz contrar riști să ai parte de o creștere nedorită a nivelului glicemiei.

Avocado

Toată lumea știe cât de sănătos și benefic este fructul de avocado pentru organismul uman. Din fericire, are puțini carbohidrați, dar este o sursă excelentă de grădimi sănătoase, așa că ar trebui să nu treci pe lângă el și să începi să îl consumi.

Există o mulțime de rețete pe internet despre cum poate fi preparat, așa că este imposibil să nu găsești una pe placul tău și care să poată fi folosită, fie că ai ales dieta ketogenică pentru a slăbi sau pentru a ține sub control nivelul glicemiei, în caz de diabet.

Dieta ketogenică și diabetul

Au fost realizate unele studii care au scos în evidență faptul că modificarea stilului de viață, folosind dieta săracă în carbohidrați, este eficientă pentru îmbunătățirea obezității și a diabetului de tip 2 și ar putea juca un rol controlarea numeroaselor cazuri de diabet din întreaga lume.

Poți folosi această listă de alimente permise în dieta ketogenică pentru a-ți crea propriul regim, adaptat gusturilor și nevoilor tale. De asemenea, poți apela și la suplimente alimentare naturale, care te pot ajuta să îți ții sub control nivelul glicemiei.

Am găsit aici un astfel de produs, care ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge, în alcătuirea căruia intră nu mai puțin de 20 de componente cu acțiuni complementare și sinergice, pentru a susține organismul în metabolizarea glucidelor și în procesele regenerante necesare pentru reactivarea funcțiilor pancreasului.

Nu uita să discuți cu medicul tău despre acest produs și vezi care sunt recomandările lui privind dozajul, și nu uita niciodată că trebuie să consumi și o cantitate suficientă de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *