BioElemente în presă, Sănătate

Scapă de grija glicemiei prin testarea corpilor cetonici din urină

Cu toții ne dorim o alimentație stabilită individual pentru a satisface necesitățile din organism. Pe baza alimentației putem preveni obezitatea, cancerul sau diabetul. Dar cum putem ști înainte de fiecare masă ce anume să consumăm și ce nu? Până la urmă deținem arhitecturi metabolice diferite!

Răspunsul este simplu!

Acesta se bazează pe studii ce arată faptul că prezența corpilor cetonici în urină este frecventă în cazul unei situații critice precum creșterea glucozei în sânge peste valoarea de 250 mg%, sau scăderea ei sub 60 mg%.

Astfel prin testele corpilor cetonici din urină putem stabili de ce cantitate de glucide avem nevoie pentru a menține starea nutritivă de cetoză.

Ce sunt corpii cetonici?

Corpii cetonici, rezultați prin arderea acizilor grași, sunt combustibilul metabolic solubil, care are capacitatea de a pătrunde în celulă, inclusiv în neuron prin traversarea barierei sânge-creier, fiind utilizați ca sursă de energie intracelulară, fără prezența insulinei.

În momentul în care celulele nu primesc cantitatea necesară de glucoză grăsimile sunt utilizate ca sursă de energie. Astfel apare formarea de acid acetic, acid β-hidroxibutiric și acetonă in mitocondriile celulelor hepatice.

Indicele cetonic ne indică de cate ori sunt mai mari lipidele decat totalul de proteine și glucide dintr-un aliment sau o masă.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, tip 2 sau tip 1,5 este necesară determinarea repetitivă a corpilor cetonici din urină. Cu cât apar mai multe devieri ale valorilor glicemiei cu atât mai tare se recomandă realizarea repetitivă a testelor corpilor cetonici.

În starea de cetoză nutrițională sunt reproduse modificările metabolice prezente în post. Pentru menținerea acestei stări este necesar să reglăm nivelul de glucoză, astfel încât să se obțină aceleași efecte binefăcătoare de vindecare și regenerare fiziologică ca în post.

Așadar, identificarea indicelui cetonic ne este benefic în determinarea stării de cetoză în care ne aflăm și profunzimea acesteia.

Beneficiile testelor corpilor cetonici din urină

Tot mai des ne confruntăm cu dorința de a evita contactul cu microbii din mediul înconjurător. Acest lucru este greu de evitat deoarece nu putem trăi izolați complet de mediul înconjurător.

Gândiți-vă o secundă pe câte lucruri ați pus azi mâna. Vă spun eu că nu vă ajunge nici măcar un minut să enumerați toate aceste obiecte.

Deci nu ne rămâne altceva de făcut decât să avem grijă ca microbii de pe mâini să nu ajungă în zonele cu risc precum gura, ochii, rănile deschise ș.a.m.d..

În trecut aceste teste pentru cetone erau realizate pe baza unui instrument ce realiza o mică înțepătura în deget. Nu sună tocmai plăcut, nu?

Practic acea mică rană deschisă la nivelul degetului poate provoca mai mult rău decât bine. Cum spuneam, mâinele sunt cele care intră cel mai des în contact cu corpurile străine la nivelul cărora sunt prezente bacterile. Deci o înțepătură în deget nu aduce doar durere ci și microbii de care încercăm să ne ferim.

Astăzi, suntem martori ai unei tehnologii noi pe piața românească ce va revoluționa modul în care ne testăm nivelul corpilor cetonici. Testele rapide de depistare a corpilor cetonici în urină sunt cele mai eficiente deoarece nu presupun realizarea unei răni deschise și pot fi purtate peste tot.

Realizarea acestor teste rapide se poate face chiar și înainte de masă prin simpla utilizare a toaletei. Astfel puteți adopta o alimentație potrivită nivelului glicemic, acesta având o strânsă legătură cu nivelul corpilor cetonici.

Concluzia este încurajatoare.

Adoptând o alimentație și un stil de viata bazat pe propriile necesități ale organismului, putem ajusta cu precizie aportul de glucoză din alimentație și doar în acest fel putem să trecem cu brio de maladiile la care suntem supuși.

Acum că știm și care este cea mai eficientă metoda de testarea a corpilor cetonici din urină, ne rămâne doar să ne delectăm cu mese bine stabilite și să urmărim starea de bine!

Te invit în secțiunea de comentarii pentru a ne lăsa un gând bun! Sănătate și fericire vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *