În ultima vreme, oamenii se preocupă mai mult de starea de sănătate: își monitorizează cu atenție greutatea, fac mișcare, se hidratează; pe scurt, încearcă să ducă un stil de viață sănătos. Există numeroase diete care promit scăderea în greutate și refacerea stării de sănătate. Între acestea se află și dieta ketogenică, aflată ”pe val”, deoarece te scapă de multe dintre kilogramele în plus fără să fii nevoit să te înfometezi și să îți dai peste cap metabolismul. De asemenea, dieta ketogenică se dovedește a fi excelentă și în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, cum este și diabetul sau chiar epilepsia rezistentă la medicamente.
Ce presupune dieta ketogenică
Pe scurt, dieta ketogenică este una care recomandă consumul alimentelot bogate în grăsimi, dar reducerea drastică a carbohidraților. În acest fel, depozitele de grăsime ale organismului sunt transformate în energie, și astfel are loc scăderea în greutate. Științific vorbind, este o dietă prin care organismul eliberează corpi cetonici în sânge, de unde și numele de dieta ketogenică.
Pe scurt, despre corpii cetonici
Celulele organismului uman folosesc glucoza provenită din carbohidrați drept ”combustibil”. În absența acesteia, pentru a funcționa, organismul începe să consume din grăsimea acumulată, care este transformată în corpi cetonici, printr-un proces care se numește cetoză. Corpii cetonici rezultați sunt, de fapt, acele substanțe care apar prin arderea grăsimilor. După ce organismul a ajuns în starea de cetoză, majoritatea celulelor noastre folosesc acești corpi cetonici pentru a produce energie.
Alimente permise
Există mai multe alimente permise în dieta ketogenică, și acestea sunt în special grăsimile și proteinele. Astfel, se recomandă mesele bogate în carne și preparate din carne, ouă, brânzeturi, pește, unt, uleiuri, nuci și semințe.
La capitolul legume și vegetale, intră salată verde sau lăptucă, iceberg, salată romană, spanac, rucola, ștevie, țelină apio, ceapă verde măcriș, leurdă, dovlecel, vânătă, ciuperci, conopidă, varză roșie, varză albă, broccoli, sparanghel, fasole verde, varză de Bruxelles, roșii, castraveți, avocado, măsline, ardei ,dovleac plăcintar, ridichi, napi, mici cantități de ceapă și usturoi.
Dieta ketogenică, benefică pentru creier?!
Au fost realizate studii care au demonstrat că dieta ketogenică este una care aduce mari beneficii pentru copiii care suferă de epilepsie, în sensul că reducerea convulsiilor este evidentă.
Din acest motiv, au existat unele voci care au afirmat că dieta keto ar putea avea beneficii asupra majorității afecțiunilor creierului, dar cu toate acestea nu există suficiente studii care să-i demonstreze cu siguranță eficacitatea.
Legătura dintre dieta ketogenică și diabetul de tip 2
Specialiștii sunt de părere că o dietă săracă în carbohidrați este cea mai bună alegere atunci când vine vorba despre lupta cu cei doi mari dușmani ai omului modern: obezitatea și diabetul de tip 2. În plus, și afecțiunile cardiovasculare sunt ținute sub control în același mod.
Studii care demonstrează eficacitatea
În anul 2008, dr. Eric C. Westman, de la Department of Medicine, Duke University Medical Center, Durham USA, a realizat un studiu intitulat „Efectul dietei ketogenice, sărace în carbohidrați versus dieta cu indice glicemic scăzut asupra controlului glicemic în diabetul de tip 2”. În urma derulării acestui studiu, cercetătorul a concluzionat că „modificarea stilului de viață, folosind două diete sărace în carbohidrați, a dus la îmbunătățirea controlului glicemic, eliminarea/reducerea medicației diabetice și pierderea în greutate la persoanele supraponderale și obeze cu diabet de tip 2, pe o perioadă de 24 săptămâni în stare ambulatorie. Dieta săracă în carbohidrați, dieta ketogenică, a fost mai eficientă pentru îmbunătățirea controlului glicemic decât dieta cu indice glicemic scăzut. Modificarea stilului de viață, folosind dieta săracă în carbohidrați, este eficientă pentru îmbunătățirea obezității și a diabetului de tip 2 și poate juca un rol important în inversarea epidemiei actuale de diabet.”
Cercetările continuă
Cu toate acestea, oamenii de știință au decis că au nevoie de mai multe studii pentru a afirma cu certitudine că dietele sărace în carbohidrați au un efect pozitiv pe termen lung asupra diabetului, colesterolului și sănătății inimii în general.
Atenție la alimentele consumate
Din păcate, mulți dintre cei care aleg dieta ketogenică pentru a mai scăpa din kilogramele în plus, sau a-și ține sub control anumite afecțiuni, nu studiază prea bine ce înseamnă cu adevărat o dietă săracă în carbohidrați și care sunt alimentele permise.
Specialiștii sunt de părere că se recomandă consum moderat de proteine, la care se adaugă un aport semnificativ de grăsimi de calitate, sănătoase, cum sunt cele din fructul de avocado, somon sălbatic și alți pești grași, uleiuri vegetale (măsline, semințe de struguri, in etc.), nuci și semințe.
De asemenea, în dietă trebuie introduse cât mai multe alimente naturale, care nu au fost procesate, și de preferabil organice. În afară de verdețurile și legumele recomandate mai sus, sunt permise și anumite fructe, precum kiwi, clementine, cireșe sau chiar fructe de pădure.
Alimente interzise
Ceea ce rămâne strict interzis atunci când vine vorba despre dieta ketogenică, sunt cerealele și produsele derivate. Fulgii, pastele, orezul, produsele de panificație nu au ce căuta aici, la fel ca și porumbul, cartofii, mierea, sucurile de fructe și băuturile carbogazoase și, evident, zahărul.
Nu renunțați la sfatul medicului
Chiar dacă rezultatele obținute în urma dietei ketogenice sunt dintre cele mai bune (scădere în greutate, reglarea glicemiei, ameliorarea anumitor afecțiuni cerebrale), în niciun caz nu vă apucați de ea fără să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră. În funcție de istoricul medical, acesta va ști dacă este cea recomandată pentru a ajunge la rezultatele dorite.
La fel și în cazul în care se urmărește tratarea unor afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau sindromul metabolic, dacă pacienții se află sub tratament medicamentos pentru reglarea glicemiei și pentru colesterol, este imperios necesar să se ceară sfatul medicului înainte de a începe o astfel de dietă.
Precauții în a apela la această dietă o au și persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichiului sau ale vezicii biliare, chiar și pancreatită. Întotdeauna cereți sfatul medicului înainte de a începe o dietă, pentru că oricât ar fi de eficiente, și ați văzut că în cazul altor persoane a avut rezultatele dorite, este posibil ca propriul organism să nu fie tocmai în regulă cu acest stil alimentar.