Sănătate

Tot ce trebuie să știi despre ritmul circadian

Ritmul circadian vă ajută să vă controlați programul zilnic de somn și veghe. Acest ritm este legat de ceasul corpului de 24 de ore, iar majoritatea ființelor vii au unul. Ritmul tău circadian este influențat de lucruri exterioare precum lumina și întunericul, precum și de alți factori. Creierul tău primește semnale bazate pe mediul înconjurător și activează anumiți hormoni, îți modifică temperatura corpului și îți reglează metabolismul pentru a te menține atent sau pentru a anunța că e timpul să dormi.

Cum funcționează?

Există mai multe componente care alcătuiesc ritmul circadian al corpului tău. Este unul dintre cele patru ritmuri biologice din corp.

Celulele din corpul tău

În primul rând, celulele din creier răspund la lumină și întuneric. Ochii tăi surprind astfel de schimbări în mediul înconjurător și apoi trimit semnale către diferite celule despre momentul în care este timpul să ai somn sau treaz.

Hormonii

Nivelul de hormonii precum melatonina și cortizolul pot influența ritmul tău circadian. Melatonina este un hormon care te face adormi mai ușor, iar corpul tău îl eliberează mai mult noaptea și îl suprimă în timpul zilei.

Alți factori

Temperatura corpului și metabolismul fac, de asemenea, parte din ritmul tău circadian. Temperatura scade când dormi și crește în timpul orelor de veghe. În plus, metabolismul dvs. funcționează la ritmuri diferite pe parcursul zilei.

Ritmul dvs. se poate ajusta pe baza orelor de lucru, a activității fizice și a obiceiurilor sau a stilului de viață.

Vârsta este un alt factor care influențează ritmul tău circadian. Copiii, adolescenții și adulții experimentează ritmurile circadiene diferit.

Ritmul circadian la copii

Nou-născuții nu au un ritm circadian dezvoltat până la vârsta de câteva luni. Acest lucru poate face ca modelele lor de somn să fie neregulate în primele zile, săptămâni și luni din viața lor.

Bebelușii încep să elibereze melatonină la vârsta de aproximativ trei luni, iar hormonul cortizol se dezvoltă de la 2 luni la 9 luni.

Ritmul circadian la adolescenți

Adolescenții experimentează o schimbare a ritmului lor circadian cunoscută sub numele de întârziere a fazei de somn. Spre deosebire de copilărie, cu orele de culcare devreme în jurul orei 20:00 sau 21:00, adolescenții s-ar putea să nu doarmă decât mult mai târziu în noapte.

Această schimbare are ca rezultat și nevoia unui adolescent de a dormi mai târziu dimineața. Orele lor maxime de somn noaptea sunt de la 3 dimineața până la 7 dimineața – sau pot fi chiar mai târziu – dar au nevoie în continuare de aceeași cantitate de somn ca și copiii.

Ritmul circadian la adulți

Adulții ar trebui să aibă un ritm circadian destul de consistent dacă practică obiceiuri sănătoase. Orele lor de culcare și de veghe ar trebui să rămână stabile dacă respectă un program destul de regulat și urmăresc șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Este posibil ca adulții să adoarmă fără probleme înainte de miezul nopții, deoarece melatonina se eliberează în corpul lor.

Factori ce influențează negativ ritmul circadian

  • Ture de lucru peste noapte sau în afara orelor de lucru, care merg împotriva luminii naturale și a întunericului din timpul zilei.
  • Muncă în schimburi cu ore neregulate.
  • Călătorii care se întind pe unul sau mai multe fusuri orare diferite.
  • Un stil de viață care încurajează orele de noapte târziu sau orele de trezire timpurie.
  • Medicamente pe care le luați.
  • Stres.
  • Condiții de sănătate mintală.
  • Stări de sănătate, cum ar fi leziuni ale creierului, demență, leziuni ale capului sau orbire.
  • Obiceiuri proaste de somn, inclusiv lipsa unui program de somn, mâncare sau băut târziu noaptea, vizionarea ecranelor prea aproape de culcare sau lipsa unui spațiu de dormit confortabil.

Tulburări de somn

Uneori, modificările ritmului circadian pot fi semnul unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o tulburare de somn a ritmului circadian. Două dintre aceste tulburări sunt faza de somn avansată și faza de somn întârziată. Este posibil să fiți mai susceptibil la acestea dacă lucrați într-o schimbare neregulată, dacă sunteți orbi sau dacă sunteți adolescent sau adult mai în vârstă.

Simptomele legate de aceste condiții includ:

  • insomnie
  • pierderea somnului
  • probleme de trezire dimineața
  • oboseală pe tot parcursul zilei
  • depresie sau stres

Remedii naturale

Apelarea la un supliment de melatonină, administrat cu câteva ore înainte de culcare sau de o călătorie ar putea fi calea de a scăpa de insomnie și depresie. Aici poți găsi un altfel de supliment, special pentru tine, fără să creeze dependență.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

  • Beneficiile consumului de ardei iute în caz de diabet
    Diabetul este o afecțiune metabolică cronică care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Gestionarea corectă a diabetului este esențială pentru a preveni complicațiile grave pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, neuropatia și problemele renale. În ultimii ani, cercetările au evidențiat faptul că un aliment aparent obișnuit, banalul ardei iute, poate avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *