Sănătate

Mierea – miracol dulce al naturii

Cand eram copii, mamele si bunicile noastre ne picurau fluidul consistent si auriu in ceai, in lapte, ne indulceau limonada cu el, il intindeau pe paine si uneori ne mai fluturau cate o lingurita pe sub nas, pe care trebuia sa o prindem cu agilitate ca nu cumva sa curga pe hainele noastre si sa le faca lipicioase.

Despre acest lichid ne spuneau ca se numeste miere si ca este facuta de albine, apoi oamenii cu ceva mai mult curaj si echipamente de protectie dau navala in stupi si culeg borcane, ba chiar butoaie intregi cu miere.

Pe atunci nu stiam ca mierea exista in mai multe sortimente, in functie de florile din care este extrasa, precum salcam, floarea-soarelui, tei, brad si alte conifere, zmeura, menta, trifoi, mac sau poliflora, cu proprietati antiseptice si tonic nervos.

Citeam despre miere si in abecedar, in cartile de basme, in desenele animate care ne amuzau poate cel mai mult, animatii pline de ursuleti care pandeau invarabil cate un stup de miere, pe care vreo albina ceva mai intepata, la propriu si la figurat, il pazea cu mare pedanterie.

Cu siguranta am vazut asemenea desene animate si daca nu, atunci ar trebui sa se produca de pe acum. Ar fi chiar necesar, intrucat mierea, care ne leaga de gustul copilariei, ne serveste la maturitate beneficii de care poate nu suntem constienti.

Avem nevoie de miere poate la fel de mult precum aveam cand eram copii, atunci cand orice durere in gat trecea ca prin magie, sau cand mierea pusa pe o arsura ii ameliora imediat usturimea.

Mierea este tratament natural, deoarece o lingurita contine mai mult de patru sute de substante organice, care nu ar putea sa fie obtinute cu aparatura sofisticata a secolului. Energizant recunoscut, mierea ofera organismului nu doar caloriile indispensabile, ci si minerale, vitamine si enzime.

De asemenea, mierea stimuleaza digestia si este o substanta care previne infectiile pe cale naturala, cu efect favorabil asupra tubului digestiv, aparatului respirator, pana la nivelul pielii si al mucoaselor.

Consumata in mod regulat, mierea previne diabetul, obezitatea, cariile dentare, tulburarile de crestere la copii si chiar osteoporoza.

Ce poate fi mai placut decat sa ne indulcim fiecare zi, fara sa ne punem sanatatea in pericol? Se pare ca, pana la urma, tot naturii si vietuitoarelor sale mici, le datoram descoperirea celor mai placute substante pentru organismul nostru.

De aceea, salutam, pe aceasta cale, toate albinutele care, poate, ne citesc si ele blogul… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *