BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Nu trata cu indiferență constipația în sarcină!

Pe perioada sarcinii, viitoarele mame se confruntă cu stări sau simptome, unele aparent banale, în timp ce altele sunt cu adevărat surprinzătoare. Este, de fapt, modalitatea prin care organismul se adaptează la noua condiție! Și, în afară de grețurile matinale, experimentate de multe femei pe perioada sarcinii, un alt simptom neplăcut, cu care te poți confrunta este și constipația în sarcină. Dacă vrei să știi cum să treci cu bine peste acest incident neplăcut, citește rândurile următoare și află câteva remedii care îți pot veni în ajutor.

Constipația în sarcină, destul de frecventă

Sunt foarte puține femeile care pe perioada sarcinii să nu se confruntat, măcar o dată, cu un neplăcut episod de constipație. Din păcate, constipația în sarcină este destul de dificil de tratat, pentru că multe dintre tratamentele clasice, cu medicamente cu efect laxativ sau anumite ceaiuri, nu sunt recomandate acum. Cu toate acestea, există și unele remedii naturale, care te pot ajuta să controlezi mai ușor constipația în sarcină.

Ce cauzează problemele cu tranzitul intestinal

Constipația în sarcină este cauzată, în opinia specialiștilor, de creșterea nivelului de progesteron, la care se mai adaugă și suplimentele alimentare pe bază de fier pe care multe dintre femeile însărcinate le primesc de la medicii care le urmăresc sarcina. De asemenea, în cazul unor femei care se confruntă cu sarcină cu risc, pentru că au primit recomandarea să evite mișcarea fizică, se instalează mult mai ușor constipația în sarcină.

Un stil alimentar diferit

Aminteam ceva mai sus de unele remedii la care poți apela și tu, dacă te confrunți cu constipația în sarcină. Astfel, dacă ai primit indicația să eviți pe cât posibil mișcarea fizică, încearcă să nu uiți că este nevoie să te hidratezi corespunzător, să consumi multe fructe și legume proaspete, care îți vor oferi și substanțele nutritive de care tu și fătul aveți nevoie în această perioadă. De asemenea, îndreaptă-ți atenția către cereale integrale, nuci, linte, năut și fasole. Atenție însă ca nu cumva să suferi de vreo alergie la vreunul dintre aceste alimente.

Medicii susțin că fructele care încep cu litera ”P”, cum ar fi pepenele, portocalele, prunele, perele sunt foarte bune pentru a controla constipația în sarcină, așa că încearcă să vezi dacă nu ți se potrivesc și ție.

Tratament medicamentos, numai sub supravegherea medicului

Dacă ai încercat să scapi de constipația în sarcină prin schimbarea stilului alimentar și nu ai reușit, discută cu medicul care îți urmărește sarcina pentru a vedea și care sunt recomandările lui în acest caz. Este posibil să primești un tratament cu anumite medicamente, sau poate o alternativă mai sănătoasă. În niciun caz nu apela la medicația ”după ureche”, pentru că multe dintre tratamentele clasice împotriva constipației nu sunt recomandate în sarcină. Doar medicul este cel mai în măsură să îți prescrie tratamentul medicamentos în acest caz, așa că nu te hazarda inutil!

Suplimente naturale

Pentru că medicamentele cu efect laxativ de pe rafturile farmaciilor nu mai pot fi folosite acum, ai putea să încerci variantele naturale ale acestora, adică suplimente alimentare care nu au efectele adverse ale pastilelor clasice. Am găsit aici un supliment alimentar de la Equilibra pentru reglarea tranzitului intestinal și a motilității gastrointestinale.

Potrivit specialiștilor care l-au creat, dacă hrana omului este săracă în fibre vegetale se ajunge la constipație. Omul modern mănâncă prea multe alimente rafinate, iar acestea micșorează motliitatea colonului, adică mișcările peristaltice ce împing bolul alimentar sunt încetinite. Extractele din plantele prezente în comprimatele  acestui supliment natural au rolul de a accelera mișcările intestinelor și eliminarea materiilor fecale. Nu uita să discuți cu medicul tău dacă poți apela la acest supliment pentru a rezolva problema cu constipația în sarcină.

Mai multe fibre

Ca și în cazul constipației clasice, și în cazul celei de pe perioada sarcinii se recomandă consumul mai multor fibre. De altfel, specialiștii sunt de părere că femeile însărcinate ar trebui să consume fructe și legume proaspete, fasole, mazăre, linte, cereale integrale, iar prunele ar trebui să nu le lipsească din alimentație. O salată din fructe proaspete, care să conțină mere, smochine, banane, căpșuni și prune este exact ceea ce organismul are nevoie pentru a rezolva problemele cu tranzitul intestinal, iar organismul să își primească substanțele nutritive de care are nevoie.

Hidratează-te în mod corect

De cele mai multe ori constipația în sarcină și nu numai este produsă de o hidratare incorectă sau insuficientă. Dacă o faci în mod corect, cu apă, iar nu cu energizante, sucuri acidulate sau nu, stomacul va digera mult mai ușor mâncarea, și astfel nu vei avea probleme cu tranzitul intestinal.

Mai multă mișcare

Dacă totul este în regulă cu sarcina, iar medicul la care mergeți în mod regulat nu are nimic împotrivă, poți face unele exerciții fizice pentru gravide, sau îți poți programa și câteva ședințe de înot. De asemenea, mersul pe jos este chiar indicat, așa că fă plimbări relaxante ori de câte ori ai ocazia. Vei fi mult mai relaxată, chiar și micile greutăți ale sarcinii ți se vor părea mai ușoare, iar neplăcutele episoade de constipație se vor ține la distanță de tine.

Nu ignora complicațiile constipației

Deși este o problemă destul de comună, multe femei însărcinate se jenează să discute cu medicul lor despre episoadele, mai mult sau mai puțin frecvente de constipație. Recomandarea noastră este să lași rușinea la o parte și să discuți cu medicul, deoarece poți risca și alte neplăceri, unele care chiar îți pun în pericol sarcina. Astfel, dacă episoadele de constipație alternează cu cele de diaree; dacă ai dureri la eliminarea scaunului, iar eliminarea acestuia se face în urma unui efort intens; dacă nu ai mai avut scaun de două săptămâni și prezinți dureri abdominale mari, este extrem de important să discuți cu medicul tău.

Ești însărcinată și te confrunți cu constipația în sarcină, sau ai trecut deja cu bine peste aceste neplăceri? Indiferent în care ”tabără” ești, te așteptăm în secțiunea de comentarii, unde poți discuta despre această problemă și metodele folosite pentru a scăpa de ea. Experiența ta poate fi o soluție și pentru alte femei însărcinate care se confruntă cu neplăcuta constipație.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *