BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Nu lăsa hipertensiunea să îți afecteze viața!

Hipertensiunea arterială este numită, de multe ori, ”ucigașul tăcut”, pentru că deși este o afecțiune dintre cele mai grave, puține sunt simptomele care să ne dea de gândit că am putea suferi de așa ceva. Dacă vrei să afli mai multe despre aceasta, dar și ce poți face pentru a-i menține valorile în limitele normale, rândurile următoare sunt pentru tine.

Posibile simptome

Menționam puțin mai sus că, de multe ori, hipertensiunea nu se manifestă prin simptome care ne alarmeze, și de aceea de multe ori este descoperită prea târziu. De fapt, afecțiunea ajunge să fie descoperită de cele mai multe ori la un simplu control de rutină sau la un consult medical pentru o cu totul altă problemă.

Cu toate acestea, există o serie de manifestări, care ar trebui să te pună în gardă referitor la faptul că ai putea suferi de hipertensiune: sângerări nazale frecvente, dureri de cap fără motiv – dimineața de regulă, senzație de amețeală la ridicarea din pat, o ”vâjâială” în urechi, puncte luminoase în fața ochilor, oboseală accentuată, vedere încețoșată, amorțeli ale membrelor și altele.

Valori normale

Valorile normale ale tensiunii diferă în funcție de mai mulți factori, dar în special de vârstă. Astfel, dacă pentru bebeluși o valoare bună înseamnă 80/60 mm Hg; la adolescenţi aceasta este de 120/70 mm Hg. În schimb, la adulți avem 130/80 mm Hg, în timp ce la persoanele mai în vârstă valoarea normal este 140/90 mm Hg.

De reținut că în cazul persoanelor cu mai multe kilograme în plus ne confruntăm cu valori mai mari ale hipertensiunii, la fel și în cazul celor care suferă de diabet.

Factori care cauzează hipertensiunea

Există mai mulți factori care pot declanșa hipertensiunea: valorile mari ale colesterolului ”rău”, ereditatea, probleme cu rinichii, cu glanda tiroidă, lipsa mișcării fizice, sarcina, kilogramele în plus, chiar și abuzul de unele medicamente, cum ar fi pastilele anticoncepționale. Potrivit medicilor, printre cauzele care pot duce la valori mari ale tensiunii arteriale se mai află fumatul, consumul în exces de alcool, cafea, băuturi energizante, ceai negru şi sare, stări tensionate şi de stres prelungit şi chiar zgomote intense.

Ține permanent legătura cu medicul specialist

Netratată corespunzător, această afecțiune are urmări dintre cele mai grave, care pot duce chiar la deces. De aceea, se recomandă să nu se neglijeze buna colaborare cu medicul specialist, pentru a urmări evoluția hipertensiunii și a se prescrie de fiecare dată tratamentul potrivit pentru a o ține sub control. În afară de tratamentul de la medic, se mai recomandă și câteva metode naturiste, care să îl completeze.

Usturoi, pentru a reduce riscul de AVC

Cel mai cunoscut remediu natural pentru momentele când hipertensiunea își face de cap este usturoiul. Acesta este recunoscut, printre altele, că te ajută să reduci mult riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Dacă din diferite motive nu îl poți consuma proaspăt, atunci apelează la comprimatele care îl conțin din abundență.

Suplimente alimentare pentru o inimă sănătoasă!

Ai auzit desigur de rolul important pe care îl au acizii grași Omega 3 în menținerea unei inimi sănătoase. Acum poți să te bucuri de toate acestea cu ajutorul unuia dintre cele mai bune suplimente alimentare de pe piață. Este vorba despre Omega 3-6, un supliment alimentar pentru starea de bine a sistemului cardiovascular, de la Equilibra, și pe care îl poți găsi chiar aici.

Rozmarin, pentru reglarea ritmului cardiac

Rozmarinul, unul dintre cele mai folosite condimente în bucătăria românească este excelent pentru a regla ritmul cardiac. De asemenea, se pare că și vâscul ar fi foarte eficient pentru a trata hipertensiunea, dar administrarea lui implică mai multă prudență.

Limonada scade tensiunea

Unul dintre cele mai simple remedii naturiste pentru a mai scădea hipertensiunea este și limonada. Tot ce trebuie să faci este ca dimineața, pe stomacul gol, să bei un pahar de limonadă preparată din zeama de la o lămâie, în care ai adăugat o linguriță de miere de albine.

O zi fără carne

Chiar dacă îți este greu, măcar o zi pe săptămână încearcă să nu mai consumi deloc carne. Cu timpul organismul tău se va simți mult mai bine așa, vei scăpa și de multe dintre toxinele acumulate, de kilogramele în plus, iar hipertensiunea va fi mult mai ușor de controlat. În cazul în care ai un ”bagaj” destul de consistent, iar obezitatea ta este destul de gravă, poți să ții chiar două-trei zile pe săptămână acest ”post”. Este doar pentru sănătatea ta, și chiar nu este atât de greu pe cât pare.

Evită sarea

Consumul exagerat de sare are mare legătură cu hipertensiunea așa că, pe cât posibil, încearcă să o eviți cât mai mult. Pentru a da gust bun preparatelor, fără să fie nevoie să adaugi cantități mari de sare, folosește mai multe condiment. Mâncarea va fi delicioasă, iar tu nu vei simți nevoia de a mai adăuga sare. Evident, la început va fi puțin mai greu, dar atunci când în joc este uneori chiar viața ta, faci orice ca să fie totul bine.

Ai grijă de inima ta!

Chiar dacă se spune de multe ori că ”inima nu doare”, această afirmație nu trebuie înțeleasă în sensul că trebuie să o ignore. Ai grijă de inima ta, încă din tinerețe, dacă nu vrei ca problemele cardiace să fie descoperite decât atunci când este prea târziu. Chiar și în condițiile în care ești convins că ai un stil de viață sănătos, vizitele regulate la medicul specialist nu trebuie lăsate pe ”mai târziu”.

În cazul în care ești mai predispus la a suferi de afecțiuni ale inimii, încearcă să îți schimbi stilul de viață: alege un regim alimentar sănătos, fă mai multă mișcare, odihnește-te mai mult și nu lăsa stresul să îți conducă viața! Mergi regulat la medicul cardiolog și urmează-i cu strictețe recomandările. În acest fel hipertensiunea sau alte probleme cardiace ar putea fi remediate din timp!

Ești hipertensiv? Urmezi vreun tratament pentru această afecțiune? Ai încercat și metode naturale de reducere a valorilor mari ale tensiunii arteriale? Vino în secțiunea de comentarii pentru a discuta despre toate acestea!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *