Oricine a suferit, măcar o dată în viață, de un episode de balonare. Și, deși nu este considerată o afecțiune gravă, este una destul de greu de suportat din punct de vedere fizic. Cel mai probabil, știi și tu prea bine acea senzație că abdomenul mai are puțin și pocnește, iar cei din jur nu au parcă altceva de făcut decât să se uite la tine exact în momentul în care îți dorești cel mai puțin acest lucru.
O afecțiune banală, dar care nu trebuie ignorată
Medicii susțin că multă lume suferă de balonare, dar cu toate acestea puțini sunt cei care recunosc deschis acest lucru, pentru că se simt destul de jenați. Nu este cazul să îți faci astfel de complexe, pentru că este ceva normal. De regulă, balonarea este cauzată de tratamente medicale, sedentarism, vârstă și, în special, un stil alimentar total haotic. Atunci când episoadele de balonare devin mult prea dese, este cazul totuși să discuți cu medicul tău despre acest aspect, pentru a elimina acest disconfort.
Cele mai comune simptome
Sunt multe simptomele prin care se manifestă balonarea, dar sunt unele pe care toată lumea le recunoaște cu ușurință, cum ar fi senzația de plin, distensie a stomacului, flatulență și gaze, crampe și dureri de stomac. Alte persoane, mai sensibile, mai pot experimenta și altele, precum diaree, dificultăți de respirație, durere, aciditate, vărsături și arsuri la stomac.
Remedii garantate care te scapă de balonare
Din fericire, există numeroase remedii naturale pentru a scăpa de balonare, iar pe cele mai bune dintre ele le poți afla doar citind în continuare.
Ghimbir
Folosit mai mult în bucătăria asiatică, ghimbirul începe să fie și pe placul românilor, care au început să îl consume tot mai mult. Dacă și ție îți place, atunci este perfect, pentru că ghimbirul ține deoparte senzația neplăcută de balonare, grație efectelor sale antiinflamatorii. În caz că nu știi cum să-l consumi, specialiștii susțin că nu ai niciun fel de restricții: în ceaiuri, sucuri de fructe sau legume preparate în casă sau chiar și în salate.
Cărbune vegetal
Cărbunele vegetal este, poate, cel mai cunoscut remediu pentru balonare, și de aceea multă lume îl folosește. Dar deși rafturile farmaciilor sunt pline de astfel de produse, nu toate sunt la fel de eficiente. Recomandarea noastră este să apelezi la cărbune anti-balonare din ingrediente de origine 100% vegetală de la Equilibra, pe care îl poți găsi chiar aici. Este un produs obținut prin procedee specifice de carbonizare, care permit crearea unei rețele complexe de pori. Acești pori cresc semnificativ suprafața de absorbție a cărbunelui. Capacitatea de absorbție a lichidelor și a gazelor de către cărbunele vegetal este cunoscută din timpuri străvechi.
Cărbunele vegetal este un supliment alimentar care ajută la reducerea gazelor intestinale după masă, contribuind la aspectul de abdomen plat. Gazele intestinale apar în mod normal în procesele digestive ale organismului, rezultând din carbohidrații nedigerați care sunt fermentați de bacterii. Procesul poartă denumirea de balonare sau meteorism. Gazele intestinale excesive pot cauza crampe și dureri abdominale, pe care acest produs le elimină ușor și rapid.
Iaurt
Dacă nu suferi de intoleranță la lactoză, două – trei iaurturi mici, simple, consumate zilnic, te scapă de balonare mai repede decât ai crede la prima vedere. Acestea conțin probiotice, recunoscute printre altele că elimină mai ușor gazele intestinale, te ajută în problemele legate de reglarea tranzitului intestinal și îmbunătățește procesul de digestie.
Ceai
Exită și chiar unele ceaiuri care, dacă le consumi, sunt eficiente în caz de balonare. Cele mai bune sunt cele de mentă, mușețel și nucșoară. De asemenea, destul de eficient este și ceaiul verde, pe care majoritatea oamenilor îl consumă însă pentru a mai scăpa de kilogramele în plus. O mică observație: dacă suferi de reflux gastroesofagian sau te confrunți cu arsuri gastrice, ceaiul de mentă nu este indicat pentru tine, așa că apelează la celelalte în caz că te confrunți cu un episod de balonare.
Apă cu oțet de mere și miere
Un leac din bătrâni, dar foarte eficient în caz de balonare, este și acesta: într-un pahar cu apă, amestecă o lingură de oțet de mere și una de miere. După ce ai amestecat bine, bea acest amestec și vei rămâne surprins/ă de cât de rapid își face efectul. De asemenea, cu ajutorul acestui cocktail original, procesul de digestie va fi mult îmbunătățit.
Apă caldă cu lămâie
Apa caldă, amestecată cu sucul de la o lămâie este un remediu excelent pentru multe afecțiuni, printre care și balonare. De asemenea, acest amestec este excelent atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar, detoxifierea organismului și slăbit. Dacă vrei să aibă efect, trebuie să bei un pahar în fiecare dimineață, și vei observa cu siguranță efectele pozitive.
Semințe de chimen
Deși nu sunt pe placul unora, semințele de chimen sunt foarte eficiente împotriva balonării și a flatulenței. Dinsconfortul resimțit aproape în permanență la nivelul abdomenului va deveni rapid doar o amintire urâtă dacă mesteci o linguriță de semințe de chimen după fiecare masă copioasă.
Plante aromatice
Românii au devenit mult mai îndrăzneți în a încerca feluri de mâncare exotice, sau au început să folosească mult mai mult plantele aromatice. Cardamonul, turmericul, oregano, coriandru sau rozmarin sunt doar câteva dintre ele, iar acestea mai sunt recunoscute și pentru faptul că atunci când sunt adaugate într-un preparat, îi oferă un gust aparte, dar te și scapă de balonare.
Ce să eviți
Atunci când suferi de balonare, ai impresia că și un simplu pahar cu apă te face să simți imediat efectele neplăcute ale acestei afecțiuni. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că este bine să fii ceva mai înțelept în ceea ce privește alegerile tale alimentare. Astfel, evită să mesteci gumă deoarece te face să înghiți aer, să nu bei bere sau alte băuturi carbogazoase, iar acele alimente recunoscute pentru faptul că produc gaze intestinale să fie consumate cu moderație. În această categorie intră ceapa, leguminoasele, castraveții, varza, conopida, porumbul și preparatele grase. De asemenea, dacă ești fumător, nu îți aprinde țigara imediat ce ai terminat de mâncat!
Te confrunți și tu cu episoade de balonare? Ce faci pentru a remedia această problemă? Hai în secțiunea de comentarii pentru a discuta despre aceste neplăceri și ce poți face pentru a le remedia!
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!