Nutriție

Reguli de viață pentru persoanele cu diabet!

Aproximativ 10% din populație suferă de diabet, și 90% dintre cei diagnosticați cu această afecțiune se confruntă cu neplăcutele simptome ale diabetului zaharat de tip doi. Din cauza acestuia, sunt mai predispuși la a dezvolta și alte complicații, la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor și rinichilor. De aceea, medicii specialiști susțin că aceștia ar trebui să respecte anumite reguli de viață. Pentru că, la urma urmei, cu multă disciplină, viața cu diabet se poate desfășura în mod normal.

Riscul unui diabet zaharat netratat corect

De regulă, diabetul zaharat de tip 2 se întâlnește în rândul persoanelor care au trecut de 40 de ani. Cu toate acestea, în ultima vreme, sunt frecvente cazurile în care această afecțiune a fost diagnosticată la vârste din ce în ce mai tinere.

Atunci când este neglijat, sau tratat necorespunzător, se poate ajuge la dislipidemie (creșterea grăsimilor în sânge) care favorizează apariția aterosclerozei. De aici rezultă și manifestările neplăcute ale hipertensiunii arteriale, tulburărilor de circulație la nivelul picioarelor (care vor determina apariția durerilor în timpul mersului), infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Alte complicații întâlnite la diabetici

Din cauza valorilor mari ale nivelului glicemiei, mulți diabetici se confruntă și cu unele leziuni ale vaselor mici de sânge, care sunt responsabile de modificările patologice apărute la nivelul ochilor și al rinichilor. Neuropatia diabetică, o altă complicație dată de această afecțiune se manifestă prin tulburări de sensibilitate, furnicături, senzații de arsură și chiar durere la nivelul picioarelor și mâinilor.

Respectă tratamentul dat de medicul diabetolog

Există anumite reguli de viață pentru persoanele care suferă de această afecțiune. Înainte de a vorbi însă despre ele, avem o primă recomandare: respectă întocmai tratamentul și regimul alimentar impus de medicul diabetolog, cu care trebuie să ai o relație excelentă de colaborare.

Un plus de ajutor

Uneori, însă, ai nevoie și de un ajutor în plus în lupta ta cu diabetul. Acest lucru poate fi posibil și cu ajutorul unui supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge – Dyabetip 2, și care poate fi găsit chiar aici. Acesta este recunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului, respectiv:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Nu uita să discuți cu medicul tău diabetolog despre acest supliment și vezi care sunt și indicațiile lui.

Reguli de viață ale persoanelor care suferă de diabet de tip 2

Aminteam ceva mai sus de câteva reguli de viață care trebuie respectate de persoanele care au fost diagnosticate cu diabet de tip 2. Dacă sunteți în aceeași situație, nu vă faceți griji, nu este nimic complicat, dar prin respectarea lor vă asigurați că puteți duce o viață aproape normală.

Scapați de kilogramele în plus

Diabetul de tip 2 se întâlnește, de regulă, la persoanele care au un exces ponderal. Prin urmare, atunci când vine vorba despre reguli de viață, prima, dar și cea mai importantă, este să încercați să scăpați de câteva kilograme.

Atenție la tratamentul urmat!

Multe dintre persoanele care suferă de diabet cred că este suficient să urmeze doar tratamentul impus de medicul specialist, cel cu antidiabetice orale, și ”uită” de regimul alimentar și exercițiile fizice, care trebuie să-l însoțească. Mai mult chiar, pentru că observă că tratamentul ”nu prea are efect”, cu toate că nu respectă întocmai recomandările diabetologului, decid de la sine putere să își suplimenteze doza zilnică de tablete. Un mare NU, hotărât!

Evitați alcoolul și tutunul

Micile plăceri ale vieții, cum numesc majoritatea oamenilor alcoolul și țigările, sunt interzise în caz de diabet. Una dintre cele mai importante reguli de viață în caz de diabet zaharat de tip 2 se referă exact la aceasta: evitarea consumului de alcool și a țigărilor.

Un plic de zahăr în buzunar

Pentru a evita vreo situație neprevăzută, purtați permanent un plic de zahăr la dumneavoastră. Nu credem că mai este nevoie să detaliem de ce este nevoie, cu siguranță v-a explicat deja medicul diabetolog.

Acordați o mai mare importanță stării de sănătate

Dacă până acum ceva vreme erați genul care nu dădea importanța cuvenită stării de sănătate, acum lucrurile s-au schimbat total. Ar trebui să vă monitorizați zilnic nivelul glicemiei, greutatea corporală și valoarea tensiunii arteriale. De asemenea, pentru că știți de ”piciorul diabetic”, aveți grijă să vă analizați regulat picioarele, și orice leziuni sau inflamații trebuie semnalate de urgență medicului diabetolog. Neglijate, acestea duc la complicații cu adevărat grave.

Atenție la orice alt tratament urmat!

Dacă întâmpinați și alte probleme de sănătate, sau urmați să fiți supus unei intervenții stomatologice, nu uitați să le comunicați medicilor respectivi că suferiți de diabet zaharat de tip 2 și care sunt medicamentele pe care le utilizați ca tratament. Doar așa puteți evita eventualele complicații, unele dintre ele chiar grave. Și, de ce să nu evitați acest lucru, printr-o simplă discuție sinceră?

Mergeți regulat la medic

Atunci când ai diabet zaharat de tip 2, este mai mult decât important să vă prezentați regulat la medicul curant. Acesta este cel mai în măsură să vă stabilească, așa cum trebuie, doza de medicamente pe care trebuie să vi-o administrați zilnic, dar și să vă oferele cele mai bune recomandări despre stilul de viață de acum înainte. Nu, nu sunt deloc absurde, sunt pentru bine dumneavoastră, așa că ar fi bine să nu le ignorați, pentru a nu regreta mai târziu!

O viață normală, cu diabet, este posibilă

Chiar dacă diagnosticul primit a fost unul dur, să știți că este posibilă o viață normală, cu diabet. Cu respectarea acestor reguli de viață, cu ceva mai puțin stres, mai multă mișcare și ceva regim, ca să nu mai amintim de tratamentul urmat, nimic nu vă împiedică să vă bucurați de viață.

Nu este deloc complicat, este nevoie doar de ceva disciplină și voință, însă doar procedând în acest fel veți reuși să împiedicați avansarea bolii și apariția complicațiilor.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,75 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *