BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate, Sport

Reglează-ți colesterolul, e mai ușor ca niciodată!

Reglează-ți colesterolul! A fost probabil prima recomandare a medicului atunci când ai venit pentru interpretarea analizelor medicale. Da, bine, de acord, dar totuși ce înseamnă exact colesterolul, care sunt valorile lui normale și, mai ales, ce trebuie să faci pentru a-l aduce la un nivel bun. Nu-ți face griji, articolul acesta este pentru tine, și vei afla tot ce trebuie să știi despre reglarea colesterolului.

Organismul are nevoie de colesterol

Chiar dacă pare oarecum straniu, organimul uman are nevoie de colesterol, pentru a funcționa așa cum trebuie. Acesta contribuie la formarea țesuturilor. Și atunci, de ce acel categoric ”reglează-ți colesterolul” spus de către specialist? Ei bine, în primul rând, pentru că un nivel ridicat al acestuia favorizează, printre altele, apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Rolul colesterolului

Mai exact, colesterolul intră în alcătuirea membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. O mare parte din acesta este sintetizat de ficat, iar excesul are tendința de a se  depozita pe pereții vaselor de sânge.

Colesterolul este foarte important pentru organism deoarece:

  • întărește sistemul imunitar;
  • protejează celulele;
  • contribuie la sintetizarea hormonilor sexuali;
  • protejează sistemul cardiovascular și întreaga musculatură;
  • este un aliat de nădejde în ceea ce privește creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
  • ajută la sintetizarea vitaminei D3;
  • cu ajutorul lui procesul de digestie are loc în condiții bune și contribuie la producerea bilei;
  • ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Colesterolul ”bun” vs. colesterolul ”rău”

Auzi mereu expresia de mai sus, dar cu toate acestea nu ești prea lămurit ce înseamnă. Nicio problemă, îți vom explica imediat. Colesterolul este insolubil, așa că în sânge acesta circulă sub formă de lipoproteine. Atunci când în scenă intră și trigliceridele, unele dintre aceste lipoproteine dezvoltă un ridicat risc aterogen, motiv pentru care sunt denumite şi “colesterolul rău” (LDL-colesterol). În schimb, colesterolul ”bun” este cel care oferă organismului acea protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Valori normale ale colesterolului

Pentru a afla dacă nivelul colesterolului tău este cel bun, trebuie să faci o analiză la sânge, Cu rezultatul acesteia te poți prezenta la medicul generalist pentru a afla ce trebuie să faci în continuare. Până ajungi la el, avem pentru tine câteva date orientative:

Colesterol total – valori bune: mai mici de 200 mg/dl, valori la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: mai mari de 240 mg/dl;

Colesterol rău: valori bune: mai mici de 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: peste 160 mg/dl;

Colesterol bun: valori bune: mai mari de 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: mai mici de 40-50 mg/dl;

Trigliceridele: valori bune: mai mici de 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă peste 200 mg/dl.

Reglează-ți colesterolul pentru a evita probleme grave de sănătate!

Dacă valorile tale sunt ridicate, medicul îți va sugera că este nevoie să îți reglezi nivelul colesterolului, pentru a evita probleme grave de sănătate. Cel mai probabil va trebui să ții un regim alimentar, un tratament medicamentos, dar poți avea parte și de un ajutor oferit de suplimentele alimentare naturale.

Control Colesterol, aici și acum, pentru tine!

Printre cele mai bune suplimente de acest gen de pe piață este și Control Colesterol, foarte eficient pentru reglarea colesterolului și trigliceridelor, și pe care îl poți găsi aici. Acțiunile sale cuprind:

• Scade nivelul de colesterol rău (colesterol LDL) și trigliceride din sânge, fără a reduce colesterolul bun (colesterol HDL);

• Reduce riscul de aparitie a aterosclerozei și este eficient contra obezitatii;

• Reduce incidența accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic, trombozelor;

• Reduce depozitele de țesut adipos subcutanat și din ficat;

• Reglează apetitul, reduce nevoia de dulciuri;

• Ameliorează funcțiile digestive, secreția biliară;

• Reduce procesele de fermentație în intestine, elimină balonarile și crampele intestinale;

• Stimulează producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei.

Reglează-ți colesterolul cu policosanol

Chiar dacă are o denumire pretențioasă, policosanolul este un produs natural care te ajută să îți reglezi nivelul ridicat al colesterolului, și este extras din tulpina de trestie de zahăr. Acesta blochează formarea colesterolului în ficat, reglează valorile colesterolului total, ale LDL-colesterolului şi ale trigliceridelor, creşte vitalitatea şi ajută organismul să facă față cu succes condițiilor de stres.

Niacina crește colesterolul ”bun”

Niacina face parte din complexul de vitamine B, iar dacă administrarea ei se face în cantități suficiente, organismul nostru are parte numai de beneficii. Una dintre cele mai importante proprietăți ale niacinei este că ajută la scăderea valorilor mari are colesterolului. Mai exact, unele studii medicale au demonstrat că niacina reduce colesterolul ”rău”, favorizând în același timp un nivel mai crescut al celui ”bun”.

Guggulul, aliatul tău de nădejde

Rășina de guggul, un copac care provine din India, este recunoscută pentru faptul că are un efect similar niacinei, respectiv reduce valorile ridicate ale colesterolului ”rău”, și îmbunătățindu-le în schimb pe cele ale colesterolului ”bun”.

Pulbere de Ardei Chilli Cayenne

Majoritatea dintre noi cunoaștem Ardeiul iute Cayenne drept un condiment care dă un gust aparte preparatelor din carne. Este mult mai iute, așa că nu toată lumea îl poate consuma. Cu toate acestea, Ardeiul iute Cayenne oferă organismului o mulțime de beneficii, printre care se află și reducerea nivelulului colesterolului rău și al trigliceridelor, iar formarea cheagurilor de sânge este ținută sub control tot cu ajutorul lui.

Usturoi pentru echilibrarea colesterolului

Toată lumea știe cât de important este usturoiul pentru starea de bine a organismului nostru. Printre alte proprietăți ale acestuia, se află și capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului. Echilibrarea valorilor colesterolului se numără printre beneficiile pe care usturoiul le aduce organismului, dar pentru că nu toată lumea îl poate consuma în stare crudă, se recomandă administrarea de suplimente care îl au printre ingrediente.

Fă o schimbare în viața ta!

Dacă valorile colesterolului sunt ridicate, atunci este semnul că trebuie să faci o schimbare în viața ta. Reglează-ți colesterolul cu ajutorul unui stil de viață sănătos, dar nu uita nici de tratament sau de suplimentele recomandate.

Un regim sănătos

Prima schimbare pe care trebuie să o faci este să îți schimbi stilul alimentar. Renunță la prăjeli, fast-food, dulciurile din comerț, uită de unt și untură! Poți mânca legume cât mai multe, fierte, coapte, sau alimente bogate în grăsimi sănătoase: avocado, pește gras: ton, somon, macrou, sardine. De asemenea, poți consuma și oleaginoase, dar mai cu prudență.

Renunță la alcool și tutun

Renunță la consumul de băuturi alcoolice și țigări. Încearcă în schimb să bei mai multe ceauri care te ajută să îți reglezi nivelul ridicat al colesterolului: ceai roșu, ceai verde, ceai de ghimbir sau de mentă, hibiscus.

Scapă de kilogramele în plus!

Vei observa că atunci când reușești să dai jos câteva kilograme, și nivelul colesterolului este mai scăzut. Așa că nu mai aștepta, începe chiar acum să umbli la porțiile din farfurie, și nu uita că este nevoie și de multă mișcare: mers alert, dans, aerobic, alergări ușoare, chiar și zumba.

Nu mai aștepta, reglează-ți colesterolul acum, înainte de a fi prea târziu!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,50 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *