Ai auzit desigur de vitamina D, cea cunoscută mai multă lume cu numele de ”vitamina soarelui”, esențială pentru oase și dinți puternici. Atunci când vitamina D intră în acțiune, absorbția calciului în intestine și fixarea lui în oase are loc în bune condiții. Atunci când suferim de carențe ale acesteia, avem de a face cu oase fragile și deformate, care nu sunt mineralizate suficient. În câteva cuvinte, vitamina D este absolut necesară la orice vârstă, și de aceea trebuie să ai grijă la nivelul acesteia din organism.
Carența de vitamina D se manifestă diferit, în funcție de vârstă
Aminteam ceva mai sus de carențele de vitamina D, care pot duce la probleme în buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, trebuie să știi că acest deficit de vitamina D se manifestă diferit, în funcție de vârstă. Astfel, la copii, carența de vitamina D se manifestă prin rahitism, ceea ce înseamnă că se poate confrunta rezistență scăzută la efort, dificultate la mers și tulburări de postură.
În cazul adulților, cantitatea insuficientă de vitamina duce la deformarea oaselor, ba chiar și la osteoporoză, în cazul femeilor. De asemenea, se pare că un nou simptom a fost asociat cu un nivel scăzut de vitamina D în cazul vârstnicilor, și anume slăbiciunea musculară.
O soluție pentru tine!
De regulă, o persoană adultă nu are cum să-și ia doza completă de vitamina D3 necesară pentru sănătatea organismului doar din alimentație. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care medicii specialiști recomandă suplimentele nutritive pentru a suplini această carență.
Am găsit și noi aici poate cel mai bun produs de acest gen de pe piață, și care contribuie la:
- Dezvoltarea armonioasă a copiilor, prin fixarea calciului în oase. Această proprietate previne rahitismul la copii, dar și osteoporoza la persoanele în vârstă.
- Are funcții importante în susținerea proceselor de diviziune celulară și în îndepărtarea celulelor disfuncționale.
Mai multe studii au arătat importanța vitaminei D3 în susținerea sistemului imunitar. Cu atât mai mult este necesară suplimentarea consumului de Vitamina D3 în perioadele reci, în care expunerea la soare nu este posibilă.
Recomandări în caz de deficiență a vitaminei D
În afară de suplimentele nutritive, specialiștii recomandă o mai mare atenție la alimentele consumate și, pe cât posibil, o expunere moderată la razele soarelui.
Un stil alimentar echilibrat
Referitor la stilul alimentar, cel mai bine este să ai grijă să nu-ți lipsească lipidele, proteinele și glucidele, iar produsele pe care le consumi să conțină în afară de vitamina D, și mineralele fosfor și calciu, precum și oligoelementele zinc, crom și seleniu.
Potrivit specialiștilor, ar trebui să nu îți lipsească din alimentație uleiul de pește, peștele gras, ficatul de vită și gălbenușul de ou. Cu toate acestea, nu toată lumea agreează aceste alimente, și prin urmare chiar se impune administrarea de suplimente alimentare naturale cu vitamina D. În cazul copiilor, poți apela tot la suplimente, și pe cât posibil, adaugă câte puțin unt în felurile de mâncare preparate pentru el.
Mai multă mișcare și expunere la soare
De asemenea, nu trebuie să neglijezi nici faptul că mai multă mișcare în aer liber contribuie din plin la starea de bine a organismului, ajutându-l pe acesta, printre altele, să nu se confrunte cu deficit de vitamina D. De asemenea, nu degeaba este numită și vitamina Soarelui, așa că medicii recomandă expunere la razele acestuia. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău care este cel mai bun interval orar în care să profiți de razele Soarelui, sau care este doza zilnică pe care este nevoie să i-o oferi organismului pentru a corecta deficiența de vitamina D.
Un sistem imunitar puternic
Există numeroase beneficii pe care vitamina D le aduce organismului. Astfel, medicii sunt de părere că principalul rol al vitaminei D în organism este de a menține valorile normale de calciu şi de fosfor din sânge.
De asemenea, nu trebuie deloc neglijată importanța ei atunci când vine vorba despre un sistem imunitar puternic. Să detaliem un pic. Ai auzit cu siguranță de celulele T (limfocitele de tip T), o parte fundamentală a sistemului imunitar. Acestea se activează în prezenţa vitaminei D, ceea ce înseamnă că în acest fel suntem protejați în fața diferitelor afecțiuni. Altfel spus, se declanşează o acţiune antiinflamatoare din organism, ceea ce îl face să lupte cu succes în fața diverșilor factori care îl pot ataca.
Previne gripa și răceala
În această perioadă organismul este mult mai predispus să sufere din cauza virozelor, răcelilor și gripei. Din fericire, vitamina D este și de această dată la datorie și te poate ajuta să ai parte de un sistem imunitar puternic, capabil să facă față provocărilor la care este supus. Nu degeaba au fost realizate mai multe studii medicale în urma cărora specialiștii au ajuns la concluzia că deficitul de vitamina D duce la apariția mult mai ușoară a răcelilor de sezon, a gripei și a altor infecții respiratorii. De asemenea, există numeroși specialiști care recomandă vitamina D pentru a preveni și chiar trata noul coronavirus, de aceea este, la ora actuală, în schema de tratament care se administrează celor diagnosticați cu această afecțiune.
Ține depresia la distanță
Deficienţa de vitamina D a fost mereu asociată cu afecțiuni precum diabet, boli de inimă, ba chiar și anumite tipuri de cancer. De asemenea, mai multe studii medicale au scos în evidență și faptul că atunci când organismul nu are suficientă vitamina D, suntem mai predispuși la a suferi din cauza depresiei.
Fii mereu pregătit/ă
Există numeroase surse naturale de a-i oferi organismului vitamina D de care are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie. Cu toate acestea, nu de puține ori medicii recomandă suplimentarea acesteia în organism. Și, chiar dacă există destule suplimente alimentare în farmacii, dar poate ar fi bine să încetezi să mai cumperi produse de o calitate îndoielnică, pentru că nu știi care este cel mai bun.
Tu cum procedezi pentru a te asigura că organismul tău sau al copilului tău are suficientă vitamina D? Vino alături de noi în secțiunea de comentarii pentru a discuta pe larg despre acest subiect.
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!
[…] Sistemul tău imunitar este agresat de mai mulți factori, printre care: […]