BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Cele mai bune remedii naturale, pentru oase puternice

Din copilărie și până la bătrânețe, un sistem osos puternic ne ferește de multe neplăceri. De aceea, pentru a avea oase puternice trebuie să respecți o serie de recomandări din partea medicilor specialiști, iar printre acestea se numără un aport optim de vitamina D și calciu în organism, exercițiile fizice și îngrijirea corectă în cazul unei leziuni. Este suficient ca unui singur factor să nu-i acorzi atenția cuvenită și imediat te poți confrunta cu probleme neplăcute. De aceea, în rândurile următoare am încercat să îți venim în ajutor și să îți prezentăm cele mai bune remedii naturale pentru un sistem osos de invidiat.

Oase puternice cu vitamina D

Medicii specialiști susțin că vitamina D, împreună cu calciul, fac un duo imbatabil atunci când vrei să ai oase puternice. Cu ajutorul celor două, are loc mineralizarea sistemului osos dar, din păcate, există numeroase cazuri de deficit de vitamina D, în special din cauza alegerilor alimentare greșite sau pentru că nu stai suficient la soare.

Suplimente naturale pentru sistemul osos

Există numerase neplăceri produse de carența de vitamina D în organism, iar cele mai cunoscute sunt rahitismul în rândul copiilor și osteomalacia la adulți. De asemenea, deficitul ”vitaminei Soarelui” în organism se mai manifestă și prin probleme hepatice, dar și slăbirea funcțiilor celorlalte organe.

Există multe alimente pline de vitamina D, dar cu toate acestea, nu toate persoanele o pot asimila în acest mod. Pentru acestea, se recomandă suplimentele naturale. Dacă și tu te afli în această situație, aici este exact produsul de care ai nevoie și care:

  • Contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor, prin fixarea calciului în oase. Această proprietate previne rahitismul la copii, dar și osteoporoza la persoanele în vârstă.
  • Are funcții importante în susținerea proceselor de diviziune celulară și în îndepărtarea celulelor disfuncționale
  • Mai multe studii au arătat importanța vitaminei D3 în susținerea sistemului imunitar. Cu atât mai mult este necesară suplimentarea consumului de Vitamina D3 în perioadele reci, în care expunerea la soare nu este posibilă.

Persoane care au nevoie de mai multă vitamina D

Potrivit specialiștilor, există și persoane care au nevoie de aceste suplimente pe bază de vitamina D, deoarece sunt mai predispuse la carențe. În această categorie intră:

  • Persoanele cu vârsta peste 50 de ani
  •  Femeile cu menopauză precoce (la 40 de ani)
  • Persoanele sedentare
  • Cei care au o alimentație săracă în calciu și vitamina D
  • Fumătorii
  • Pacienții care au suferit traumatisme repetate
  • Persoanele care suferă de disfuncții ale glandei tiroide
  • Persoanele care consumă în exces produse pe bază de cofeină (cafea, băuturi carbogazoase, ciocolată)

Surse naturale de vitamina D

Pentru cei care își doresc oase puternice, aportul constant de vitamina D se face și prin consumul anumitor alimente, care nu trebuie să le lipsească. Avem și noi o listă cu cele mai cunoscute produse bogate în această vitamină.

Peștele gras

Peștele gras, cum este somonul, macroul, heringul, tonul, nu este doar o bună sursă de acizi grași omega 3, ci și multă vitamina D. Pentru a fi sigur/ă că te bucuri de beneficiile pe care consumul acestuia le aduce organismului, ai grijă să îl prepari la foc mic. Va fi delicios și sănătos.

Ulei din ficat de cod

Este un remediu clasic pentru artroză, o afecțiune care îți afectează articulațiile, cauzează dureri și te împiedică să ai acele oase puternice pe care ți le dorești. Același remediu este indicat și pentru copii, pentru dezvoltarea sistemului osos, dar și alte beneficii importante.

Ghimbirul

În ultima vreme, aflăm tot mai multe proprietăți pozitive ale ghimbirului, iar românii au început să îl folosească destul de des. Printre altele, planta este recunoscută ca una dintre cele mai bune remedii pentru durerile de oase, și tot ce trebuie să pui o compresă cu ghimbir pe zona inflamată, și în scurt timp durerea va ceda.

Urzica

Din nou avem de a face cu o plantă care ne surprinde plăcut de fiecare dată. De data aceasta, vom aminti de faptul că trei căni de ceai de urzică consumate zilnic stimulează circulația sangvină și reduce inflamația din zonele afectate de dureri osoase.

Mușețelul

Pentru cei care suferă din cauza durerilor osoase, mușețelul se dovedește a fi un aluat de nădejde. Ceai de mușețel, aplicat prin masare pe zona afectată poate ameliora disconfortul resimțit, și te ajută să ai și oase puternice pe viitor.

Laptele de soia

Dacă până acum l-ai ocolit atunci când l-ai văzut pe rafturile magazinelor, sau l-ai consumat doar pe perioada postului, ar trebui să începi să bei regulat. Este plin de calciu, nu conține grăsimi, și are doar efecte pozitive pentru dorința ta de a avea oase puternice.

Citricele

Nu doar că îți asiguri un sistem imunitar puternic atunci când consumi în mod regulat și citrice, dar îți întărești și sistemul osos. De asemenea, acestea stimulează și producția de colagen, ceea ce înseamnă că îți ameliorează eventualele dureri articulare.

Uleiul din sâmburi de struguri

Da, știm, este ceva mai scump, dar uleiul din sâmburi de struguri este foarte sănătos pentru organism. Folosește-l pentru a asezona salatele, sau adaugă 1 – 2 lingurițe la preparatele pe care le consumi, și vei vedea că sticla nu se va consuma chiar atât de repede, iar articulațiile tale și oasele nu vor mai fi chiar atât de ”ruginite”.

Nucile

Foarte sănătoase, fructele oleaginoase ar trebui să nu-ți lipsească din alimentație. Au atât de multe beneficii pentru organism, încât spațiul este insuficient pentru a le prezenta pe toate. Dintre acestea, de astă dată am vrut să evidențiem efectele lor benefice privind sănătatea sistemului osos, iar pentru a fi sigur că ai luat cantitatea necesară, trebuie doar să mănânci zilnic 8 – 10 sâmburi de nuci.

Ceapa și usturoiul

Cele două se folosesc din plin în bucutăria românească, așa că ar trebui să fii mulțumit de faptul că alicina conținută de cele două ajută la reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații. 

Uleiul de măsline

Din nou avem de a face cu un aliment ”bun pentru orice”, cum este uleiul de măsline. Acesta este unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale, și care ar trebui să nu-ți lipsească din alimentație.

Supa de oase

Este unul dintre cele mai delicioase remedii, plin de colagen, și de aceea ar trebui să nu surâzi neîncrezător. În plus, te vei convinge rapid că este excelentă și atunci când vine vorba de recuperarea după anumite afecțiuni sau intervenții chirugicale.

După cum vezi, nu este deloc greu să ai parte de oase puternice. Prin urmare, începe chiar acum să faci ceva în acest sens, cât încă nu este prea târziu!


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *