BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Cele mai bune legume de consumat în dieta ketogenică

Încerci din răsputeri să mai scapi din kilogramele în plus – fie din motive estetice, fie din cauza problemelor de sănătate, dar parcă nu găsești acel regim care să nu te înfometeze și care să te facă să slăbești într-un timp scurt. La nutriționist nu poți să ajungi, sau ai încercat și este o variantă destul de costisitoare pentru tine. Și atunci, ce e de făcut? Soluția este mai simplă decât ai crede la prima vedere: încearcă dieta ketogenică, una care promite imposibilul: mănânci și slăbești. Este un stil alimentar care include grăsimi sănătoase, legume, fructe, dar mai puțini carbohidrați.

Dieta perfectă pentru tine

Ai citit afirmația de mai sus, și zâmbești deja neîncrezător. Cum poți consuma grăsimi și să slăbești? Este atât de simplu încât vei regreta că nu ai știu de ea mai devreme, și ți-ai chinuit organismul cu regimuri draconice, care te făceau să vezi roșu înaintea ochilor de foame. Chiar dacă, în cadrul dietei ketogenice, consumul de carbohidrați este unul redus, nu vei suferi niciodată de foame deoarece ai proteine, legume, fructe, care te ajută să-ți vezi îndeplinit visul de a mai pierde din kilograme.

Cetonele, sursă de energie

Ai auzit desigur că glucoza este ”combustibilul” de care organismul are nevoie pentru ca funcțiile lui să fie îndeplinite așa cum trebuie. Aceasta este obținută, de regulă, din carbohidrați. Dar, dacă în cadrul dietei ketogenice, consumul de carbohidrați este redus, de unde mai face organismul rost de ”combustibil”? Ei bine, în acest caz, sursa de energie sunt cetonele, ceea ce face ca pierderea kilogramelor să nu mai fie o problemă atât de mare. Dar, să explicăm puțin acest lucru.

Pentru că în cazul dietei ketogenice consumul de carbohidrați este redus, organismul intră în starea de cetoză. Este vorba despre un proces natural, prin care organismul se adaptează pentru a supraviețui în cazul în care aportul alimentar este redus. În această stare, prin scindarea grăsimilor la nivelul ficatului are loc producerea de cetone. Organismul va începe să le folosească pentru a avea energie, iar acest lucru duce la pierderea în greutate.

Monitorizeaza-ți corpii cetonici

Pentru că avem de a face cu un consum redus de carbohidrați, organismul va încerca să se adapteze la noua condiție, ceea ce înseamnă că va produce corpi cetonici, iar prezența acestora în urină este semnul că ai început deja să pierzi în greutate. De aceea, în cazul dietei ketogenice se recomandă măsurarea nivelului lor.

Una dintre cele mai bune metode prin care se poate determina nivelului de corpi cetonici în urină este folosirea de teste rapide, Keto-Test, și care pot fi găsite aici. Cu ajutorul lor, testarea poate fi făcută chiar acasă, fără să mai fii nevoit/ă să te prezinți la un laborator de analize medicale. Aceste teste reprezintă atât o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet, dar și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire.

Legume permise în dietă

Dacă până acum ceva vreme cartoful era leguma ta preferată pentru garniturile preparatelor din carne sau din pește, acum este timpul să renunți la el și să-i oferi organismului și altceva. Nu-ți face griji, vei observa că, de fapt, cartoful nu-ți lipsește chiar atât de mult, mai ales dacă vezi că acum acum cântarului se duce mult în jos. Avem pentru tine o listă de legume permise în dieta ketogenică, pentru a-ți fi mai ușor.

Avocado

Da, știm că este un fruct, dar pentru că nu are acel gust dulce cu care suntem obișnuiți, de regulă lumea îl folosește mai mult ca garnitură pentru mâncărurile sărate, și nu pentru deserturi.

Chiar dacă nu erai genul care să îl consumi prea mult înainte, acum ar trebui să-l iei în considerare deoarece este plin de grăsimi sănătoase, fibre și minerale (precum potasiu sau fier).

Dovlecelul

Ar fi și păcat să nu profiți de faptul că piețele sunt pline de dovlecei pentru a prepara mâncăruri delicioase, și cu foarte puțin calorii. Dacă nu ai timpul necesar să prepari ceva mai complicat, îl poți trage la tigaie în puțin ulei de măsline, și ai obținut un preparat sănătos și foarte gustos. De asemenea, îl poți folosi pentru a aduce ceva mai multă savoare unei salate de crudități, așa că există posibilități nenumărate.

Conopida

Dacă erai genul care lângă o friptură bună adorai un piure delicios, nu este cazul să renunți la această plăcere culinară. Doar înlocuiește cartoful cu conopidă, și te vei putea bucura în continuare de felul tău de mâncare. De asemenea, poți folosi conopida pentru un blat pentru pizza, sau chiar gratinată la cuptor. Nu ne vom mira dacă această legumă va deveni preferata ta, pentru că este foarte versatilă.

Spanacul

Îl poți consuma fie crud, în salate, sau îl poți trage la tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline. Asezonează după gust și vei avea parte de o garnitură delicioasă, sănătoasă și cu puține calorii.

Varza

Atunci când vorbim despre legume permise în dieta ketogenică, varza are un statut preferențial. Ea poate fi consumată atât proaspătă, în salate, sau călită. Cu puține calorii, dar și cu multe beneficii pentru organism, varza își are locul ei special pe lista cu legume permise într-un stil alimentar sărac în carbohidrați.

Broccoli

Nu strâmba din nas! Gătit așa cum trebuie, broccoli este chiar delicios. Prepară-l la aburi, după care adaugi puțin unt, sare și piper și gata! Simplu, plin de savoare, și ce este mai important: de neînlocuit în dieta ketogenică.

Sparanghel

Una dintre cele mai delicioase legume, și ținând cont că este și foarte sănătoasă, ar fi și păcat să nu o introduci în stilul tău alimentar. Poți consuma sparanghel la grill, doar cu puțin ulei de măsline și sare și piper, la abur cu un sos delicios, în omletă… Internetul este plin de rețete cu sparanghel, care pot fi consumate chiar și atunci când ai decis să aplici principiile dietei ketogenice.

Fasole verde

Atunci când ești pe fugă și nu știi ce să prepari repede ceva pentru cină sau prânz, o friptură cu garnitură de fasole verde este alegerea ideală. Vei avea parte de un conținut mic de carbohidrați și calorii, dar mulți nutrienți de care organismul tău are nevoie ca să funcționeze așa cum trebuie.

Vânăta

Una dintre acele legume care nu sunt suficient de apreciate, și este păcat. Este ideală pentru a fi consumată sub forma unei salate, musaca, chiar și pizza sănătoasă și keto. Ai puține calorii, și o avem la îndemână cam tot timpul anului, așa că nu renunța la ea.

Salata verde

Deja nu mai este nevoie să detaliem mai mult. Fă-ți o salată generoasă, în care nu uita să adaugi proteine bune și grăsimi sănătoase, și ai asigurat un prânz frugal sau o cină perfectă.


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *