BioElemente în presă, Frumusețe, Sănătate

Coenzima Q10, secretul tău pentru o viață sănătoasă

Cu siguranță ai auzit, măcar o dată, de coenzima Q10, fără de care specialiștii sunt de părere că organismul uman nu ar putea funcționa. Este și normal, dacă ne gândim că ea are două roluri principale în organism: îi asigură fiecărei celule energia de care are nevoie și te ajută să lupți cu succes împotriva radicalilor liberi. Cu toate acestea, beneficiile acestui nutrient sunt mult mai numeroase, și te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.

Un plus de energie

După cum spuneam mai sus, coenzima Q10 este responsabilă de oferirea de energie celulelor organismului. Prin urmare, dându-i organismului cantitatea optimă din acest nutrient în fiecare zi, îl ajutăm să funcționeze mai bine și nu avem parte de acele căderi de energie pe care le experimentăm în situațiile stresante. Și, cel puțin în ultima perioadă, din cauza vremurilor pe care le trăim, cu toții avem nevoie de așa ceva.

Reduce acțiunea radicalilor liberi

Printre neplăcerile cauzate de radicalii liberi se află îmbătrânirea prematură sau apariția afecțiunilor degenerative. Cu ajutorul dat de coenzima Q10 se reușește oxidarea colesterolului LDL, ceea ce înseamnă că multe dintre afecțiunile cardiovasculare, ba chiar diabet și cancer sunt prevenite cu ajutorul ei.

O inimă sănătoasă

Acțiunea antioxidantă a coenzimei Q10, precum și îmbunătățirea bioenergeticii celulare sunt doar câteva dintre beneficiile de care te poți bucura și tu. Acest lucru înseamnă că inima ta va funcționa mult mai bine. De asemenea, s-a observat că atunci când se administrează un supliment alimentar care conține coenzima Q10, efectele secundare ale medicamentelor cu statine prescrise pentru reducerea valorilor ridicate ale colesterolului ”rău” sunt mult reduse în intensitate.

Efect anti-aging

Majoritatea dintre noi au aflat de coenzima Q10 prin intermediul reclamelor de pe posturile de televiziune, unde ni se menționa că este vorba despre un nutrient esențial pentru o piele frumoasă, lipsită de riduri. Este perfect adevărat, pentru că un alt efect al acestei substanțe este faptul că te ajută să previi semnele îmbătrânirii premature, apariția ridurilor, încetinește pierderea masei musculare și chiar deteriorarea articulațiilor. Prin urmare nu este vorba despre un simplu ingredient din produsele de înfrumusețare destinate reprezentantelor sexului frumos, ci avem de a face cu un nutrient esențial pentru starea de sănătate a întregii familii.

Normalizează nivelul pH-ului

Se știe deja că afecțiunile se dezvoltă atunci când avem de a face cu un pH peste limita normală, adică avem aciditate ridicată. În urma studiilor medicale s-a observat că printre alte beneficii, coenzima Q10 are capacitatea de a normaliza nivelul pH-ului, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar va fi mult mai puternic, iar riscul de a dezvolta cancer va fi și el mai mic. De altfel, încă din anii 60, atunci când au analizat mai multe tipuri de cancer: prostată, colon, de pancreas, mamar sau chiar limfon, oamenii de știință au observat că bolnavii prezentau un deficit de coenzima Q10. Totodată, un studiu recent a scos în evidență că adminstrarea de suplimente pe bază de acest nutrient se dovedește de mare ajutor în îmbunătățirea stării pacientelor diagnosticate cu cancer la sân.

Protejează funcția cognitivă

Pacienții care suferă de anumite afecțiuni cerebrale cauzate de afectarea funcției cognitive un nivel scăzut de coenzima Q10. Prin urmare, cercetătorii au realizat mai multe studii clinice în urma cărora au observat că administrarea de acest nutrient în cazul unor bolnavi de Parkinson, în stadiu precoce, s-a înregistrat o deteriorare mult mai lentă a funcției cognitive.

Surse naturale de coenzima Q10

Chiar dacă nu suntem pe deplini conștienți de acest adevăr, coenzima Q10 se regăsește în numeroase alimente pe care le consumăm în fiecare zi. Prin urmare, este destul de ușor să ne asigurăm necesarul zilnic, având o dietă echilibrată, din care nu lipsesc în special carnea de vită, pește și carnea de pasăre, dar și lactatele și ouăle. Din păcate pentru cei care urmează o dietă vegetariană, lipsită de proteină de origine animală, sursele vegetale nu excelează la acest nutrient. Cu toate acestea, cantități reduse se mai regăsește și în leguminoase: fasole, linte și mazăre, nucile simple, semințele de susan, portocale și căpșuni.

Este sau nu nevoie de un supliment alimentar

Medicii susțin că după vârsta de 40 de ani, sau atunci când deja afecțiunile cardiovasculare s-au instalat deja, cantitatea de coenzima Q10 de care organismul are nevoie nu mai poate fi procurată doar din alimentație, așa că este nevoie de administrarea de suplimente alimentare. Atenție însă: alege-le doar pe cele naturale, cum este cel de aici, fără adaos de ingrediente chimice în compoziție, care nu fac altceva decât să dea peste cap organismul.

Nu-i ignora calitățile

Pentru a te convinge că faci cea mai bună alegere, îți enumerăm doar câteva dintre efectele benefice ale acestuia:

• Reduce stresul oxidativ, neutralizând radicalii liberi;

• Îmbunătățește activitatea cardiacă și metabolismul mușchiului cardiac;

• Creşte gradul de detoxifiere al organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire şi prelungeşte durata de viaţă a celulelor;

• Rol important în combaterea proceselor degenerative în organism (Alzheimer, Parkinson, Scleroză multiplă);

• Are un rol de catalizator în procesele de refacere energetică a celulelor;

• Participă la formarea centrului energetic al celulelor, având un rol cheie în procesele intracelulare;

• Întărește imunitatea și funcția de apărare a organismului împotriva infecțiilor virale, bacteriene sau a invaziei tumorale.

Ai grijă de sănătatea ta!

Pentru o viață sănătoasă, organismul are nevoie de vitamine, minerale și substanțe nutritive. Printre acestea se află și coenzima Q10, așa că nu îi neglija importanța. Ai grijă de sănătatea ta, oferindu-i organismului acele substanțe care să îl ajute să funcționeze la parametrii optimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *