BioElemente în presă, Sănătate

Cum previi și tratezi iritația de scutec?

Primii pași în ”meseria” de părinte vin la pachet și cu numeroase provocări: colici, erupția dentară, primii pași și nu numai. Dar, deși fiecare clipă petrecută împreună cu cel mic reprezintă un moment special, mai sunt și evenimente neplăcute. Unul dintre acestea este și iritația de scutec, și orice proaspăt părinte știe cât de dificil este să o tratezi așa cum trebuie.

Îngrijirea pielii bebelușului este obligatorie

Auzim peste tot expresia ”piele ca de bebeluș”, iar în mintea noastră o asociem automat cu una fină și fără imperfecțiuni. Dar, până la ajunge la această performanță, trebuie să fii conștient, ca proaspăt părinte, că îngrijirea pielii celui mic este o operațiune care nu trebuie tratată cu lejeritate. Pielea celui mic este extreme de sensibilă și de delicată, de aceea are nevoie de produse speciale pentru a o menține sănătoasă.

Iritația de scutec nu trebuie neglijată

Atunci când vine vorba despre îngrijirea celui mic, mămicile au parte de multe recomandări. Fie de la medicul pediatru, fie de la rude, cunoștințe, prieteni. Pentru că de multe ori sfaturile sunt total opuse, proaspetele mame, în special dacă sunt la primul copil, se simt total bulversate: care produse sunt cele mai bune? Răspunsul este mai simplu decât te-ai aștepta la prima vedere: cele naturale, printre ingredientele cărora nu se găsesc și cele care i-ar putea dăuna celui mic.

Una dintre cele mai sensibile părți ale corpului celui mic este fundulețul, care este mai predispus la a dezvolta iritația de scutec. Netratată corespunzător, iar zona neîngrijită așa cum trebuie, iritația de scutec se poate transforma într-o problemă destul de gravă, așa că nu neglija acest aspect!

Alege ce e mai bun pentru bebelușul tău!

Pentru că avem de a face cu o zonă foarte sensibilă, alege doar ce e mai bun pentru fundulețul celui mic: produse de îngrijire care nu conțin parabeni și sulfați, și care pot fi folosite atât pentru prevenire, cât și pentru tratare.

Dacă vrei un produs bun și natural, poți alege și Pasta de apă calmantă de la Equilibra cu 10 % Oxid de Zinc, pe care o poți găsi chiar aici. Este un unguent cu formulă specială pentru calmarea, și tratarea iritațiilor și a erupțiilor cutanate datorate scutecelor. Formula sa lejeră, de unguent pe bază de apă, ajută la menținerea pielii uscate a bebelușului și poate fi aplicată cu regularitate, la fiecare schimbare de scutec.

Unguentul formează o peliculă protectivă pentru zonele cu piele sensibilă, care sunt expuse iritațiilor sau erupțiilor. Folosirea scutecelor la bebelusi antrenează o mare umiditate și aciditate, datorită acumulării de urină în scutec, care provoacă iritarea pielii sensibile, dar apar și erupții datorită agresiunii prin frecare a scutecelor. Oxidul de zinc absoarbe această umiditate, evitând macerarea pielii, dar formează și un strat protector care o face mai puțin sensibilă la iritații.

Ce este iritația de scutec?

Chiar dacă nu crezi, aproape toți bebelușii vor suferi, la un moment dat, de eritem fesier. Pentru a-ți da seama dacă micuțul tău se confruntă cu această neplăcere, tot ce trebuie să faci este să observi anumite semnale: piele roşie şi sensibilă în zona scutecului: fese şi regiunea genitală; modificări ale dispoziţiei celui mic, mai ales în timpul schimbării scutecului.

Cauzele eritemului fesier

Cea mai frecventă cauză pentru care apare iritația de scutec este dată de arsura cauzată de amoniacul produs atunci când urina intră în contact cu bacteriile din fecale. De aceea, un scutec umed, murder, sau de calitate îndoielnică nu este indicat pentru pielea delicată a celui mic.

O altă cauză care poate favoriza eritemul fesier este și sensibilitatea la anumite alimente consumate de mamă, în cazul în care este alăptat. De asemenea, după începerea diversificării, când conținutul scaunului se schimbă, este un  nou factor ce poate duce la apariția iritației de scutec.

Alte motive mai pot fi: anumite șervețele umede, scutece slab calitative, detergentul pentru rufe, anumite sensibilități la produsele de îngrijire cutanată folosite.

Cum scapi de iritația de scutec

Specialiștii susțin că există anumite recomandări care, dacă sunt respectate, te pot ajuta să previi, dar și să tratezi iritația de scutec a celui mic.

Curăță bine pielea celui mic

Pentru a curăța bine pielea celui mic, apa și un săpun hipoalergenic, creat special pentru bebeluși, reprezintă cea mai bună soluție. Poți apela și la produse de curățare a pielii, dar ai grijă să fie hipoalergenice. Nu testa orice pe pielea delicată a micuțului tău, pentru că riști să agravezi problema.

Usucă prin tamponare

Noi, ca adulți, preferăm să ne uscăm după baie printr-o ștergere mai energică cu prosopul. În cazul bebelușilor, nu este cazul să recurci la aceeași procedură, deoarece pielea acestora este foarte delicată. Pentru a-l șterge de apă după ce l-ai curățat, folosește un prosop moale, și usucă-l prin tamponare ușoară.

Schimbă frecvent scutecele

Fii foarte atent/ă la scutecele murdare sau cele prea… încărcate de lichid. Iritația de scutec poate apărea în momentul în care pielea sa intră în contact cu scaunul sau cu urina pentru prea mult timp. Dacă este vorba despre o iritație gravă, îl poți lăsa câteva momente ziua, fără scutec, pentru a ”respira” zona, iar scutecul trebuie schimbat cât mai des.

Atenție la scutecele folosite!

O piele uscată în zona fundulețului înseamnă o piele sănătoasă! De aceea, alege acea marcă de scutece care îi protejează pielea cât mai mult împotriva umezelii. Dacă observi că scutecele alese de tine nu i se potrivesc, caută până le găsești pe cele mai bune.

Pielea trebuie să respire

Scutecele prea strâmte, sau hăinuțele din material sintetic sunt total contraindicate în cazul celor mici, deoarece nu îi lasă pielea să respire. Folosește acele scutece care îi lasă pielea uscată, sau haine din materiale care îi absorb transpirația și nu vei avea probleme cu iritația de scutec.

Puțină protecție în plus nu strică!

Chiar dacă îi schimbi regulat scutecul, folosești hăinuțe din bumbac, îi speli zona cu apă și săpun, puțină protecție în plus nu strică niciodată. Așa că, la fiecare schimbare a scutecului, după ce ai igienizat bine zona, folosește o cremă de protecție pentru toată suprafața fundulețului.

Ai grijă și la igiena ta!

Dar nu numai buna îngrijire a celui mic îl ferește pe acesta de iritația de scutec. Și igiena ta este foarte importantă, așa că înainte sau după fiecare schimbare a scutecului, ai grijă să te speli bine pe mâini.

Detergent pentru bebeluș

Pentru spălarea hainelor celui mic, alege un detergent special pentru bebeluș, unul hipoalergenic și cu un conținut redus de surfactanți. Pielea micii tale minuni merită orice sacrificiu!

Discută cu medicul pediatru!

Cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru orice problemă ai cu micuțul tău. Chiar dacă iritația de scutec nu ți se pare un subiect important, este bine să-i ceri părerea, pentru că există posibilitatea ca eritemul fesier al celui mic să fie mai grav decât pare. De asemenea, medicul va ști ce produse să îți recomande pentru pielea delicată a puiului tău.

Tu ce produse folosești pentru îngrijirea pielii bebelușului tău? Așteptăm răspunsurile tale!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *