BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Cum treci cu bine peste Sărbători atunci când ai diabet tip 2

Diabet tip 2! O afecțiune dificilă, care parcă nu te lasă să te bucuri așa cum  trebuie de momentele frumoase din viață. Sărbătorile de Iarnă se apropie, și de regulă românii marchează acest moment cu organizarea de mese copioase, alături de familie și de prieteni. Dar ce te faci atunci când suferi de diabet și ești nevoit să respeți indicațiile medicului specialist referitor la stilul alimentar? Nicio problemă, citește rândurile următoare și vei afla cum poți să te bucuri așa cum trebuie de aceste clipe frumoase.

Un bun control al glicemiei

A suferi de diabet tip 2, în perioada sezonului rece, poate fi destul de problematic, deoarece acum mesele sunt ceva mai copioase, și nici activitatea fizică nu mai este atât de susținută. De aceea, este nevoie de un mult mai atent control al glicemiilor, și ținerea valorilor acestora sub control. În acest sens, Glicemic Suport, un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, este chiar indicat, și îl găsești chiar aici.

Acțiunile acestuia sunt excelente pentru a te ajuta să treci cu bine peste perioada rece atunci când suferi de diabet, deoarece:

• Este un excelent adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Bun stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Un stil alimentar echilibrat, esențial în diabet tip 2

Până la urmă, oameni suntem, și este destul de dificil să te poți abține atunci când vezi atâtea preparate delicioase, care sunt total interzise. Cu toate acestea, nu dispera, există și soluții care să te ajute să treci cu bine peste aceste provocări culinare, iar noi îți suntem alături cu câteva recomandări.

Glicemia trebuie ținută sub control

Pentru ca nivelul glicemiei să nu se ridice exagerat de mult, cina de Sărbători trebuie programată la o oră cât mai apropiată de ora regulată de servit masa. Dacă totuși nu este posibilă această variantă, la ora stabilită pentru masă, o gustare este bine venită, urmând ca la cină să mănânci mai puțin.

Trucuri care îți vin în ajutor

Dacă suferi de diabet tip 2 și ești invitat la o masă de Crăciun, unde toată lumea aduce câte un fel de mâncare, al tău să fie alcătuit din ceea ce ai nevoie să consumi. Pentru că în mod sigur vor fi servite și dulciuri la masă, renunță să mai consumi carbohidrați la preparatele care sunt servite. De asemenea, nu încerca să sari peste mese, pentru că va fi mult mai dificil să îți controlezi nivelul glicemiei.

Alegeri sănătoase

Chiar dacă sunt Sărbătorile de Iarnă, unde în general românii sunt recunoscuți pentru excesele alimentare, atunci când suferi de diabet tip 2, acestea sunt mai bine de evitat. Prin urmare, chiar și acum alegerile tale trebuie să fie unele sănătoase, sau să faci mici compromisuri. Câte puțin din fiecare fel de mâncare este o abordare corectă, și nu uita: evită pâinea și garniturile din orez sau cartofi.

Mănâncă încet și nu exagera cu consumul de alcool

Pentru a-ți ”păcăli” creierul că este sătul și nu mai este nevoie să mai consumi și altceva, mănâncă încet. De asemenea, poți închina un pahar cu vin, dar doar la masă, și fără a exagera. De regulă, consumul de alcool și să suferi de diabet tip 2 este o combinație nefericită, de aceea este recomandată renunțarea la licorile bahice. Ocazional însă, nu este nicio problemă.

Nu există alimente interzise

Nu există o listă cu alimente interzise și de care nici măcar să nu te apropii atunci când suferi de diabet tip 2. Poți consuma orice îți dorești, în cantități mici, și fără a exagera însă. Cel mai bine ar fi însă ca înainte de Sărbători să faci o vizită medicului tău curant pentru a discuta cu el toate aceste aspecte, și să vezi și care sunt recomandările lui în acest sens. Este posibil ca istoricul tău medical să impună însă și unele restricții, pe care ar fi bine să le respecți dacă nu vrei să ai parte de Sărbători de Iarnă nu tocmai fericite.

Nu renunța la mișcare

Chiar dacă afară este destul de frig, și nu mai ai parcă avântul de astă vară, când făceai ceva mai multă mișcare, nu trebuie să renunți la acest obicei sănătos. Îți poți face în continuare plimbarea prin parc, și chiar și celelalte exerciții fizice de acasă. Atenție însă: dacă deja faci injecții cu insulină, înainte și după ședința de activitate fizică să îți măsori nivelul glicemiei.

Ferește-te de viroze

Trăim vremuri speciale, așa că mai mult decât oricând trebuie să fii atent ca nu cumva să te îmbolnăvești cu noul coronavirus, și ferește-te de aglomerații, pentru a evita să capeți vreo răceală sau gripă. Mai multe fructe și legume introduse în stilul alimentar zilnic sunt o excelentă metodă de a-i oferi organismului vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie pentru o imunitate puternică.

Nu te îmbrăca subțire

Atunci când ieși afară, indiferent pentru ce perioadă, îmbracă-te bine, pentru a evita frigul. Încălțămintea trebuie călduroasă și confortabilă, și ai grijă ca atunci când acul termometrelor începe să arate cu minus, să îți acoperi bine capul, umerii și mâinile.

Evită excesul ponderal și sedentarismul

Chiar dacă sunt Sărbătorile de Iarnă, asta nu înseamnă că trebuie să uiți că suferi de diabet tip 2. Prin urmare, evită să acumulezi kilograme în plus, și nici nu uita că mișcarea este aliatul tău de nădejde. Mergi mai mult pe jos, sau urcă treptele de mai multe ori pe zi. Într-adevăr, sunt momente mai dificile, pentru că acum se pregătesc mâncăruri delicioase, cu destul de multe calorii, și poate fi destul de greu să le reziști. Cu toate acestea, gândește-te că este spre binele tău, și nu se merită ca doar pentru o plăcere de câteva clipe să îți dai peste cap tot organismul. Nu-ți face griji, vei reuși, mai ales dacă îi ai alături și pe ceilalți membri ai familiei, care vor ști cum să îți facă aceste clipe mai ușoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *