BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Ficatul gras. Cauze și soluții naturale

Ficatul gras, sau steatoza hepatică, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, la ora actuală. În pofida numelui care te duce cu gândul la ceva probleme cu obezitatea, steatoza hepatică este o boală care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, kilograme în plus, sex, sau alte criterii.

Ce înseamnă ficatul gras

Am amintit de ficatul gras, dar cu toate acestea nu multă lume știe ce presupune această problemă de sănătate. Prin steatoză hepatică se înțelege acea afecţiune a ficatului care constă în încărcarea acestuia cu grăsime în exces şi dereglarea funcţiilor sale. Dacă până acum ceva vreme nu puteam vorbi despre boala ficatului gras ca una foarte întâlnită, în ultima perioadă s-au semnalat numeroase cazuri, cele mai multe dintre ele fiind cauzate de un stil de viață dezordonat, cu mult stres și un regim alimentar dezordonat.

Factori de risc

Ficatul gras este întâlnit, de regulă, în cazul adulților, iar la medicii specialiști susțin că persoanele care au multe kilograme în plus, suferă de diabet, consumă regulat băuturi alcoolice, au probleme cu valorile mari ale tensiunii arteriale sunt mai predipuse de a suferi de această afecțiune. Ignorată, această boală poate degenera în afecțiuni mult mai grave, cum ar fi hepatită, ciroză, sau chiar cancer.

Simptome

Atunci când stilul nostru de viață nu este unul demn de dat exemplu, când consumăm alimente nesănătoase, iar stresul este prezent la tot pasul, ficatul nu mai poate respinge grăsimile cu care este ”bombardat”, așa că începe să o acumuleze. Este principalul motiv care stă la apariția steatozei hepatice.

Există, de asemenea, numeroase simptome prin care organismul ne semnalează că această afecțiune este prezentă. Din păcate, în faza de început a bolii, acestea sunt adesea ignorate sau asociate cu alte afecțiuni. Este vorba despre probleme cu tranzitul intestinal, oboseală, acumularea de kilograme în plus. De regulă, oamenii încep să se alarmeze atunci se confruntă cu alte neplăceri, cum ar fi greață, inapetență, picioare umflate, pierdere rapidă a kilogramelor fără motiv.

Steatoza hepatică este reversibilă

Din fericire, medicii ne dau asigurări că atunci când avem de a face cu o steatoza hepatică fără complicaţii, afecțiunea este este reversibilă. Este nevoie de multă disciplină, voință și ambiție, pentru că tratamentul pentru ficatul gras constă, în principal, pe respectarea regimului dietetic impus de medicul specialist. Printre cele mai frecvente recomandări ale acestuia se află: pierderea kilogramelor în plus, reducerea valorilor mari ale trigliceridelor, colesterolului și ale glicemiei, ceva mai multă mișcare, respectarea orarului meselor, mai multă odihnă și, pe cât posibil, evitarea stresului.

Regim alimentar

După cum aminteam ceva mai sus, este nevoie și de o pierdere a kilogramelor în plus. Pentru aceasta, este nevoie nu doar de un regim alimentar destul de strict, din care să fie excluse alimentele bogate în grăsimi ”rele”, dulciuri rafinate, produse de patiserie sau fast-food, dar și renunțarea la alcool – acolo unde este cazul.  Alimente precum slănina, afumăturile, sosurile grase, pizza, produsele lactate grase, îngheţata, carnea grasă de porc, produsele de tip fast food, cartofi prăjiţi, etc sunt complet interzise.

Alimente permise

La o simplă citire a listei cu alimente interzise, deja simți că te-a părăsit curajul: parcă nu mai ai deloc ce să mănânci. Cu toate acestea, există și numeroase alimente permise și care te ajută să cureți ficatul de acele toxine care îi făceau probleme. Aici intră cerealele integrale, legumele, fructele, leguminoasele, produsele lactate degresate, ouăle de prepeliţă, carnea slabă de pui şi vită, somon şi macrou. Leguminoasele şi cerealale integrale sunt o sursă naturală de fibre care ajută organismul să elimine ușor grăsimile nesănătoase, în timp ce peştele gras este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, despre care ai aflat că reduc nivelul de colesterol şi scad numărul trigliceridelor.

Suplimente alimentare naturale

Dacă ficatul gras îți face probleme, medicul îți va recomanda, printre altele, să-ți reglezi și nivelul colesterolului. Cel mai probabil va trebui să ții un regim alimentar, un tratament medicamentos, dar poți avea parte și de un ajutor oferit de suplimentele alimentare naturale.

Control Colesterol, aici și acum, pentru tine!

Printre cele mai bune suplimente de acest gen de pe piață este și Control Colesterol, foarte eficient pentru reglarea colesterolului și trigliceridelor, și pe care îl poți găsi chiar aici.

Acțiunile sale cuprind:

• Scade nivelul de colesterol rău (colesterol LDL) și trigliceride din sânge, fără a reduce colesterolul bun (colesterol HDL);

• Reduce riscul de aparitie a aterosclerozei și este eficient contra obezității;

• Reduce incidența accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic, trombozelor;

• Reduce depozitele de țesut adipos subcutanat și din ficat;

• Reglează apetitul, reduce nevoia de dulciuri;

• Ameliorează funcțiile digestive, secreția biliară;

• Reduce procesele de fermentație în intestine, elimină balonările și crampele intestinale;

• Stimulează producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei.

Remedii naturale care îți pot veni în ajutor

Există numeroase remedii naturale care te pot ajuta să scapi mai ușor de ficatul gras, iar pe cele mai bune dintre ele ți se prezentăm și ție, pe scurt.

Extract de curcumin

Extractul de curcumin are o mulțime de beneficii pentru organism, iar printre acestea se află că îmbunătățește activitatea ficatului. Altfel spus, îți ajută ficatul să scape mai ușor și mai repede de acele toxine care i-au afectat starea de bine, reduc inflamația și volumul acestuia.

Armurariu

Fără îndoială că atunci când ai căutat pe internet despre ficatul gras, ai găsit multe informații despre beneficiile pe care ți le oferă armurariul. Este vorba despre o plantă cu puternice efecte de detoxifiere a ficatului și a sângelui. De asemenea, stimulează secreția de bilă, favorizează digestia, ajută la reglarea colesterolului și stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice. Silimarina conținută de armurariu elimină radicalii liberi.

Anghinare

Din nou, avem de a face cu o plantă cu efecte remarcabile în ceea ce privește steatoza hepatică. Ca și în cazul armurariul, anghinarea crește secreția de bilă, care te ajută la eliminarea toxinelor. În plus, îți protejează ficatul, îți regenerează țesuturile și stimulează procesul de refacere al celulelor hepatice.

Brusture

Extractul de brusture este și el un aliat de nădejde pentru ficatul tău. Este o sursă bună de fier, calciu și vitamina C, crește secreția de bilă, îți protejează și tonifică ficatul, iar compușii antioxidanți pe care îi conține îți protejează ficatul de neplăcerile stresului oxidativ.

Tu ce metode naturale cunoști pentru ficatul gras? Ai încercat vreuna și ai avut rezultate? Îți punem la dispoziție secțiunea de comentarii pentru a împărtăți și celorlalți din experiența ta.


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *