Sezonul rece a început, iar medicii ne avertizează ca, în condițiile actuale, să fim ceva mai atenți atunci când vine vorba despre un sistem imunitar puternic. De regulă, cei mai mulți dintre noi știm despre vitamina C și efectele sale benefice în acest sens, dar știai că și vitamina Soarelui, cum este numită vitamina D3 este un aliat de nădejde pentru întărirea sistemului imunitar?
Organismul are nevoie de vitamina D3
Chiar dacă nu este chiar atât de cunoscută precum acidul ascorbic, cum mai este cunoscută și vitamina C, vitamina Soarelui este foarte necesară dacă îți dorești nu numai un sistem imunitar puternic, ci și ca întregul organism să funcționeze așa cum trebuie. De aceea, specialiștii recomandă mare atenție la carențele acesteia, care pot da peste cap funcții esențiale ale corpului.
Rolul vitaminei D3 pentru un sistem imunitar puternic
Medicii afirmă că principalul rol al vitaminei D în organism este de a menține valorile normale de calciu şi de fosfor din sânge. De asemenea, nu trebuie deloc neglijată importanța ei atunci când vine vorba despre un sistem imunitar puternic. Să detaliem un pic. Ai auzit cu siguranță de celulele T (limfocitele de tip T), o parte fundamentală a sistemului imunitar. Acestea se activează în prezenţa vitaminei D3, ceea ce înseamnă că în acest fel suntem protejați în fața diferitelor afecțiuni. Altfel spus, se declanşează o acţiune antiinflamatoare din organism, ceea ce îl face să lupte cu succes în fața diverșilor factori care îl pot ataca.
Previne gripa și răceala
În această perioadă, când vremea se răcește, organismul este mult mai predispus să sufere din cauza virozelor, răcelilor și gripei. Din fericire, vitamina D3 este și de această dată la datorie și te poate ajuta să ai parte de un sistem imunitar puternic, capabil să facă față provocărilor la care este supus. Nu degeaba au fost realizate mai multe studii medicale în urma cărora specialiștii au ajuns la concluzia că deficitul de vitamina D duce la apariția mult mai ușoară a răcelilor de sezon, a gripei și a altor infecții respiratorii. De asemenea, există numeroși specialiști care recomandă vitamina D3 pentru a preveni și chiar trata noul coronavirus, dar deocamdată cercetările sunt încă la început.
Fii mereu pregătit/ă
Există numeroase surse naturale de a-i oferi organismului vitamina D3 de care are nevoie. Cu toate acestea, nu de puține ori medicii recomandă suplimentarea acesteia în organism. Există destule suplimente alimentare în farmacii, dar poate ar fi bine să încetezi să mai cumperi produse de o calitate îndoielnică, pentru că nu știi care este cel mai bun. Ne-am interesat noi pentru tine și am găsit chiar aici un supliment alimentar pe bază de vitamina D3. Mai mult, forma sa inovatoare în spray permite o utilizare practică și plăcută. Produsul contribuie la absorbția / utilizarea calciului și a fosforului, menținerea sănătoasă a sistemelor muscular, osos şi imunitar.
Doza zilnică recomandată
Am tot discutat despre vitamina D3 și rolul ei privind un sistem imunitar puternic și nu numai, dar cu toate acestea nu am atins un subiect important: doza zilnică recomandată. Evident că nu poate fi vorba de o doză standard, general valabilă pentru copiii și adulți. Specialiștii susțin că în cazul copiilor până la 1 an doza zilnică necesară este 1.000 de unităţi internaţionale (UI) pe zi, pentru persoanele cu vârstă între 19 şi 49 de ani o doză de 200 UI/zi, pentru cele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani un necesar de 400 UI/zi, iar pentru cele trecute de 70 de ani undeva la 600 UI/zi. Evident, această cantitate poate avea parte și de unele modificări, în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane, iar medicul trebuie să fie cel care decide acest lucru.
Beneficiile vitaminei D3
Atunci când organismul are parte de suficientă vitamina D, beneficiile acesteia se resimt din plin. Astfel, acestea au un risc sensibil mai mic de a suferi fracturi, iar posibilitatea de apariție a osteoporozei este și ea destul de mic. De asemenea, studiile medicale au demonstrat că vitamina soarelui contribuie și la un sistem imunitar puternic, reduce riscul apariţiei poliartritei reumatoide, al sclerozei multiple, precum şi al anumitor forme de cancer. Prin urmare, mare atenție ca nu cumva acest important nutrient să-ți lipsească.
Riscurile carenței vitaminei Soarelui
Din păcate, cel puțin în perioada sezonului rece, multe persoane suferă de deficit de vitamina D. Prin urmare, încearcă să ai grijă la acest aspect, fie cu ajutorul alimentației, fie cu administrarea de suplimente alimentare naturale cum este cazul celui despre care tocmai ce ți-am vorbit. Principalul risc al carenței de vitamina D3 în organism este dezvoltarea rahitismului la copii şi a osteomalaciei (înmuierea oaselor) la persoanele adulte. Alte riscuri asociate cu deficitul de vitamina D în organism mai sunt:
- osteoporoza, afecțiune care presupune demineralizarea oaselor și se manifestă la femeile care intră la menopauză;
- parodontoza, o afecțiune care conduce în timp la pierderea dinților;
- psoriazisul;
- depresia severă;
- stări de epuizare, oboseală cronică;
- riscul de a suferi Alzheimer și demență;
- astm bronșic;
- afecțiuni cardiovasculare;
- preeclampsia;
- probleme de fertilitate;
- diabet;
- boala Hashimoto (tiroidita autoimună);
- imunitate scăzută.
Surse naturale de vitamina D3
Indiferent dacă îți dorești să consumi mai multă vitamina D pentru a avea un sistem imunitar puternic, oase sănătoase sau oricare alt motiv, o poți procura și din multe surse naturale. De regulă, aceasta este prezentă în alimentele de origine animală, fiind activată în organism odată cu expunerea la soare. Printre cele mai indicate alimente se numără peştele gras (somonul, sardinele, codul, tonul, macroul), ficatul, carnea de vită, lactatele (laptele şi iaurtul), portocalele, ciupercile crescute în mod natural la soare, dar şi gălbenuşul de ou. Specialiștii susțin că, fără îndoială, cea mai bună sursă de vitamina D3 este uleiul de cod. Astfel, ai nevoie de o singură linguriţă de ulei de ficat de cod pentru a asigura necesarul zilnic.
Dar, în cazul în care ai decis să devii vegetarian sau vegan, organismul tău are de suferit din cauza carenței de vitamina D. Atunci trebuie să iei în calcul suplimentele nutriţionale. Nu uita însă să discuți și cu medicul tău pentru ca acesta să îți calculeze doza zilnică recomandată de care tu ai nevoie pentru un organism sănătos, un sistem imunitar puternic și oase rezistente.
Tu cum îți ”repari” deficitul de vitamina D din organism? Ai încercat vreodată suplimente naturale? Care a fost experiența ta? Așteptăm răspunsurile tale în secțiunea de comentarii!
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!