Nutriție, Sănătate, Sport

Menținerea sănătății sistemului osos și a dinților prin „vitamina soarelui”

În ultima perioadă au tot apărut controverse în legătură cu administrarea de suplimente de vitamina D în timpul sarcinilor, deoarece este cunoscut faptul că în această perioadă există posibilitatea de a se produce carențe care pot afecta menținerea sănătății sistemului osos și a dinților. 

Oasele sunt structuri dure, rezistente și solide. Acestea sunt formate din țesut osos spongios și compact, care este prevăzut cu inervație și vascularizație proprie.

Sistemul osos este împărțit în: scheletul cefalic, scheletul axial (format din cavitatea toracică, stern și coloana vertebrală) și scheletul apendicular (membrele inferioare și membrele superioare).

Țesutul osos reprezintă un țesut conjunctiv care conține o substanță fundamentală dură compusă din săruri de calciu și fosfor. Acest țesut are în compoziția sa celule osoase numite:

  • osteoblaste care reprezintă celulele tinere formând osul;
  • osteocite constituind celule mature aflate în lacune cunoscute sub denumirea de osteoplaste. Acestea nu au funcția de a se divide;
  • osteoclastele sunt celule multinucleate cu funcția de reabsorție a țesutului osos în perioada în care se desfășoară osteogeneza.

Osteogeneza reprezintă procesul de osificare. Acest proces constă în transformarea țesutului cartilaginos și conjuctiv fibros al embrionului în țesut osos. Acest proces de transformare se desfășoară cu ajutorul unor enzime, acestea fiind vitamina C și vitamina D.

Vitamina D3 face parte din grupa celor patru vitamine care sunt solubile în grăsimi, alături de vitamina A, vitamina E și vitamina K. Toate acestea reprezintă nutrienți de care corpul uman are nevoie pentru o bună funcționare.

Vitamina D3 este recunoscută în limbaj popular și sub denumirea de ”vitamina soarelui”, deoarece aceasta se produce în organism în urma contactului cu lumina solară.

Această vitamină în limbaj medical este cunoscută și sub numele de colecalciferol. De asemenea vitamina D3 se regăsește în alimente fortificate, alimente de origine animală, dar și în suplimente.

Este cunoscut faptul că lipsa de vitamina D3 din alimentație poate provoca afecțiuni ale dinților, dar și ale gingiilor.

Persoanele care sunt predispuse la apariția acestor afecțiuni sunt adolescenții și persoanele înaintate în vârstă, deoarece au deficiențe în asimilarea de nutrienți din cauza asimilări vitaminelor într-un ritm prea lent.

Consumul de mâncare nesănătoasă nu favorizează menținerea sănătății sistemului osos și al dinților. Aceasta este lipsită de nutrienți și minerale care au rol de întărire și de formare.

Vitamina D3 împreună cu calciul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților. Această vitamină ușurează absorbția calciului și ajută la depozitarea acestuia la nivelul oaselor și a dinților.

Lipsa de vitamina D poate duce la apariția sensibilității gingiei, dar și la fracturi ale maxilarului. Vitamina D are rol primordial în mineralizarea țesutului dentar.

În lipsa acestei vitamine apare rahitismul, iar o consecință a acestuia este întrârzierea erupției dentare la copii, iar la adulți se produce osteoporoza.

Fixarea la nivelul oaselor a calciului se produce cu ajutorul vitaminei D și a magneziului. Lipsa acestor nutrienți duce la o îngreunare a funcționării sistemului locomotor care ne ajută la îndeplinirea activităților de zi cu zi.

Pentru asigurarea de aport a vitaminei D de la soare unui adult îi este recomandat să se plimbe aproximativ 20-30 de minute prin soare. Vitamina D care este depozitată în urma asimilării cantității necesare printr-un proces de sinteză. Surplusul este accesat în tipul anotimpului rece când aceasta nu mai poate fi preluată direct de la soare. Fiind benefică la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților.

De altfel vitamina D are următoarele proprietăți:

  • Ia parte la procesul de diviziune celulară
  • Participă la menținerea sănătății sistemului osos, a dinților și a mușchilor
  • Are rol în absorția calciului și a fosfatului
  • Ajută la menținerea concentrației optime de calciu în sânge
  • Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Ultimile studii au ajuns la concluzia că suplimentele de vitamina D sunt recomandate copiilor cu vârste mici, femeilor însărcinate, persoanelor cu un nivel ridicat de melanină în piele.

Te invit în secțiunea de comentarii pentru a ne lăsa un gând bun! Sănătate și fericire vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *