BioElemente în presă, Frumusețe, Nutriție, Sănătate

Afecțiuni grave, ameliorate cu ajutorul dietei ketogenice

Din ce în ce mai mulți oameni se conving de beneficiile pentru organism ale dietei ketogenice. Prin simpul fapt că produce schimbări mari în metabolism, mulți specialiști sunt de părere că dieta ketogenică poate avea efecte pozitive atunci când este vorba despre ținerea sub control a numeroase afecțiuni, unele dintre ele chiar grave.

Lipidele, drept sursă de energie

În cazul celulelor sănătoase, acestea au posibilitatea să folosească drept sursă de energie glucoza sau corpii cetonici. Totuși, atunci când aportul de carbohidrați scade, cum este cazul dietei ketogenice, atunci organismul folosește lipidele drept ”combustibil” pentru a obține energia necesară. Astfel, organismul este obligat să ardă grăsimi în loc de glucoză, iar rezultatul acestui proces îl reprezintă corpii cetonici eliberați în sânge, de către ficat, sub forma acetoacetatului, acetonei și acidului betahidroxibutiric.

Depistarea rapidă a corpilor cetonici

Există câteva metode prin care se poate determina nivelului de corpi cetonici în urină. Una dintre ele, cea mai la îndemână, și care poate fi realizată și acasă, este folosirea de teste rapide, Keto-Test, și care pot fi găsite aici. Acestea reprezintă atât o modalitate comodă, rapidă și mai ales extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet, dar și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire, cum este și cazul dietei ketogenice.

Boli care pot fi ameliorate cu ajutorul dietei ketogenice

Beneficiile dietei ketogenice pentru starea de bine a organismului au fost demonstrate prin mai multe studii medicale. Totodată, există unele studii care au evidențiat faptul că numeroase afecțiuni, unele dintre ele chiar grave, pot fi ameliorate cu ajutorul acestui plan alimentar.

Epilepsie

Epilepsia este una dintre cele mai grave afecțiuni dar, cu ajutorul medicamentelor anticonvulsivante și al dietei ketogenice, rezultatele obținute sunt dintre cele mai bune. Mai multe cercetări în domeniu au reliefat faptul că prin adoptarea acestui stil alimentar, aproximativ 50% dintre pacienți au avut parte de o îmbunătățire a stării. Efectele sunt mult mai bune în cazul copiilor.

Sindromul metabolic

Prin sindrom metabolic se înțelege acea asociere a mai multor afecțiuni care cresc riscul de diabet zaharat și boli cardiovasculare, iar rezistența la insulină este factorul central responsabil. A fost realizat un studiu prin care mai mulți pacienți au urmat timp de trei luni dieta ketogenică, pentru a se observa efectele acesteia. Rezultatele au fost dintre cele mai bune, nivelul de grăsime din corp a fost diminuat, iar valoarea trigliceridelor a scăzut semnificativ.

Sindromul ovarelor polichistice

Multe femei sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, afecțiune care este principala cauză de infertilitate feminină. Rezistența la insulină este una dintre cauzele care pot duce la apariția acestei boli, așa că s-au realizat unele cercetări despre cum ar putea să ajute dieta ketogenică în acest caz, iar rezultatele au fost dintre cele mai bune, și o parte dintre femeile care au participat la acest studiu au reușit să rămână însărcinate.

Diabet

Un stil alimentar sărac în carbohidrați, cum este și cazul dietei ketogenice, este de mare folos persoanelor care suferă de diabet. Aceasta nu doar că ajută la reglarea nivelului glicemiei, dar se poate ajunge și la micșorarea sau stoparea dozajului de medicamente administrate pentru diabet. Totodată, s-a observat o scădere a nivelului tensiunii arteriale, dar și numărul trigliceridelor a fost sensibil mai mic.

Cancer

În ultima vreme s-a încercat să se afle dacă beneficiile dietei ketogenice se pot aplica și bolnavilor care suferă de cancer. Și, se pare că avem de a face cu o formulă câștigătoare, pentru că studiile realizate deocamdată doar pe cobai au arătat că dieta keto poate reduce progresia mai multor tipuri de cancer, inclusiv a celor care s-au răspândit și în alte părți ale corpului.

În ceea ce privește studiile realizate pe pacienți care au urmat dieta ketogenică, au fost observate rezultate îmbucurătoare în diferite tipuri de cancer cerebral, inclusiv în glioblastomul multiform.

Autism

Se pare că beneficiile dietei ketogenice se manifestă și în cazul celor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Această dietă îmbunătățește activitatea celulelor neuronale, iar comportamentul tipic al acestor persoane este mult schimbat în bine.

Obezitate

Cu ajutorul dietei keto s-a observat o scădere în greutate mai accentuată decât în cazul regimului alimentar cu conținut redus de calorii sau sărac în grăsimi. De asemenea, s-au observat și alte beneficii, precum scăderea nivelului trigliceridelor și a colesterolului ”rău”, iar senzația de foame permanentă nu a mai fost prezentă.

Leziuni cerebrale

Leziunile cerebrale apar în urma unor lovituri directe în zona capului, iar acestea pot afecta funcțiile fizice, memoria, și chiar personalitatea cuiva. Din fericire, studiile au demonstrat că dacă persoana alege să urmeze dieta ketogenică imediat după ce episodul traumatic a avut loc, atunci vindecarea este accelerată.

Steatoză hepatică

Din cauza stilului de viață dezordonat, cu mese haotice și dezorganizate, cu mult stres, sedentarism și nu numai, steatoza hepatică a devenit deja o afecțiune frecventă în zilele noastre. Cu ajutorul dietei ketogenice, neplăcerile acestei boli pot fi ținute sub control, iar multe dintre valorile ridicate ale analizelor medicale să fie aduse la normal. Astfel, s-au înregistrat scăderi rapide în greutate, problemele cu hipertensiunea arterială au scăzut, s-a redus grăsimea ficatului, și mulți chiar s-au vindecat de această boală.

Alzheimer

Persoanele diagnosticate cu Alzheimer își pierd treptat memoria și alte funcții mentale importante. Dar, puțini sunt cei care știu că această afecțiune are unele puncte comune cu epilepsia și diabetul zaharat: pot apărea crize și este prezentă și rezistența la insulină.

De aceea, s-a încercat să se observe dacă dieta ketogenică ar putea fi de folos celor diagnisticați cu această afecțiune, iar rezultatele înregistrate au fost dintre cele mai bune: simptomele au fost îmbunătățite, la fel și funcția mentală.

Migrene

Migrenele sunt destul de greu de suportat, iar de multe ori medicamentele analgezice nu mai au parcă niciun efect. Din fericire, adoptarea dietei ketogenice pare să aibă efecte miraculoase în acest caz, iar în unele cazuri durerile au dispărut complet.

Nu uita de recomandarea medicului! Chiar dacă au fost observate rezultate remarcabile, nu începe această dietă fără ca înainte să discuți cu medicul tău. Este posibil ca istoricul tău medical să nu permită să o încerci. În schimb, dacă ai ”mână liberă”, nu uita să colaborezi permanent cu medicul, să-l ții la curent cu toate rezultatele, și mai ales, ține cont de recomandările acestuia privind medicația pentru afecțiunea ta.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *