Sănătate

Când e pregătit cel mic să meargă la oliţă?

Nu eşti sigură dacă juniorul tău e pregătit să se deprindă cu mersul la oliţă şi nu vrei să îl presezi să renunţe prea repede la scutece? Nu te îngrijora! Inspiră adânc şi aminteşte-ţi că ai de înfruntat aceleaşi griji pe care le întâmpină orice părinte atent cu copilul său.

Copiii încep să ceară la oliţă la vârste diferite. În general, un copil ar trebui să fie pregătit pentru a merge la oliţă la vârsta de doi ani. Totuşi, există unii copii care par să fie pregătiţi chiar la un an şi jumătate. Înainte de a începe să meargă la oliţă, este indicat să începi să dezvolţi o rutină zilnică pentru copilul tău. Aceasta este o modalitate prin care poţi introduce obiceiul de a merge la oliţă sau la toaletă în agenda zilnică a copilului tău.

A începu să meargă – copilul tău a început să facă paşi mici şi să meargă, putând să stea jos pentru scurte perioade de timp? A început să fie relativ independent când vine vorba despre a îndeplini anumite sarcini pe cont propriu?
Se abţine – în cazul în care copilul reuşeşte să doarmă vreme de două ore sau mai mult fără a se uda, atunci este capabil să se abţină de la a face pe el. De asemenea, trebuie să fii atentă dacă este capabil să îţi spună că vrea să meargă la oliţă încă înainte ca acest lucru să se întâmple; în acest caz, îţi poate da un indiciu sau un semnal că este pregătit să înveţe să meargă la oliţă.
E pregătit să iasă din scutece – în cazul în care copilul tău nu mai agreează să poarte scutece.

Când nu există semne evidente

Nu toate semnele menţionate anterior pot fi vizibile, chiar dacă micuţul tău este pregătit să-şi facă nevoile la oliţă. În asemenea situaţii, ce ar trebui să faci sau când vei fi sigură că el este pregătit?

Gândeşte-te când ai dori ca micuţul tău să înveţe atât oliţa, cât şi, mai apoi, toaleta. Există în mod cert anumite avantaje când vine vorba despre folosirea oliţei, în dauna toaletei. Totuşi, este recomandat întotdeauna să afli ce preferă copilul tău. Unii părinţi tind să-şi încurajeze copiii să încerce să folosească atât oliţa, cât şi toaleta, pentru a se familiariza cu amândouă.

Fii sigură că se simte în siguranţă

Trebuie să te asiguri că ai luat oliţa potrivită pentru copilul tău. În cazul în care copilul începe să folosească oliţa, atunci s-ar putea să fie nevoie să îi laşi un pic de intimitate, astfel încât totul să fie confortabil pentru el. Probabil că vei avea nevoie de un scaun special mult mai mic, care să se potrivească pe toaleta existentă, ca să îl asiguri că nu va cădea înăuntru.

Pregăteşte-te

Când copiii au vârste mici (şi pentru a te familiariza mai bine cu acest nou fenomen), aer trebui ca tu să închiriezi un DVD referitor la această problemă. De asemenea, vei descoperi că sunt folositoare cărţile privind acest aspect.


Autor:
Alexandra Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *