Nutriție

Cum poţi reduce consumul de sare

Puţini ştiu asta, dar sarea este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca şi zahărul. Aceasta deoarece principala componentă pe care o extragem din sarea de bucătărie este sodiul – o substanţă care, atunci când este consumată în cantităţi prea mari, poate perturba procesele organismului.

Potrivit statisticilor, consumul mediu de sare trece de o linguriţă pe zi – cu mult mai mare decât cere corpul uman pentru a funcţiona la parametri normali. Un sfert de linguriţă de sare are 600 mg de sodiu, iar o jumătate de linguriţă de sare are 1.200 mg de sodiu.

Din păcate, sodiul poate fi găsit în orice, de la medicamente până la alimente procesate, fiind extrem de greu să-l eviţi şi să-l cântareşti cu precizie. Trebuie să calculezi concentraţia de sodiu pe cantitatea consumată de produs, deoarece este posibil să fie inscripţionată doar valoarea pe 100 de grame, ceea ce te poate induce în eroare.

Cantitatea de sare recomandată pe zi este de 6 grame pentru un adult, adică aproximativ o linguriţă, însă de multe ori acest nivel este depăşit. Consecinţele pot fi extrem de periculoase atunci când consumul de sare creşte prea mult: hipertensiune arterială, urmată de apariţia unor boli de inima, osteoporoză, afecţiuni ale rinichilor, boli digestive, retenţie hidrică etc.

Sfaturi utile

1. Foloseşte cât mai puţină sare la masă.
Unele persoane au obiceiul să adauge sare înainte de a gusta mâncarea. Dacă te numeri printre ele, schimbă-ţi obiceiurile. De asemenea, când găteşti, foloseşte cât mai puţină sare. Deşi ţi se va părea că mâncarea „nu are gust” la început, te vei obişnui în cele din urmă şi va fi mai bine pentru sănătatea ta.

2. Citeşte cu atenţie etichetele produselor
Examinează cu mare atenţie etichetele de pe mâncărurile congelate, împachetate, conserve sau semi-preparate. Alege-le pe acelea care conţin mai puţin de 300 mg de sodiu per porţie. Verifică ce cantitate de sodiu există în cereale, legume conservate, conserve, sosuri de paste etc. Dacă aceste produse conţin sodiu, compară-le între ele şi alege-le pe acelea cu cea mai scăzută concentraţie. Sau renunţă la unele! De asemenea, ai grijă şi la pâine, deoarece poate conţine sodiu în cantităţi mari.

3. Alege inteligent
Alege alimente sănătoase care conţin sodiu: nucile, alunele, seminţele neprăjite. Prin prăjire, acestora le sunt adăugate cantităţi mari de sare, periculoase pentru sistemul cardiovascular şi rinichi. Aşa că este de preferat să cumperi nuci şi seminţe nesărate, bogate în fibre, proteine, grăsimi bune şi vitamine.

4. Optează pentru mâncăruri proaspete
Deoarece mâncărurile procesate conţin cantităţi mari de sodiu, este de preferat să consumi fructe şi legume crude şi proaspete, pe care le poţi asezona cu ierburi aromatice, condimente şi suc de citrice, pentru un plus de savoare. Renunţă la produsele procesate (chiar şi cele vegetariene pot conţine mult sodiu!). Alege produse proaspete şi crude: fructe, legume, ouă, lactate. Dacă mănânci carne, evită pe cât posibil cârnaţii, baconul, mezelurile şi consumă carne slabă. La fel de periculoase sunt şi măslinele, murăturile, cărnurile afumate.

5. Evită sosurile
Sosurile de tip ketchup, muştar, maioneză, sos de soia conţin multă sare, aşa că ţine-le departe de coşul de cumpărături. Mai degrabă, fă-ţi singur(ă) propriile condimente. Foloseste ulei de măsline şi ierburi aromate: pătrunjel, coriandru, cimbru, busuioc, ghimbir, rozmarin, usturoi. Opţiunile sunt infinite şi poţi prepara sosuri delicioase şi sănătoase.

6. Porţii mai mici
Cu cât mănânci mai mult la o masă, cu atât îţi alimentezi mai mult organismul cu sodiu. Prin urmare, o modalitate bună de a limita cantitatea de sodiu este aceea de a-ţi micşora porţiile de mâncare.

7. Consultă mai bine meniul la restaurant
Când iei masa la restaurant, caută în meniul preparatele cu mai puţină sare şi nu te atinge de olivieră! Iar dacă ai comandat un preparat relativ sărat, nu termina porţia din farfurie.

Autor: Alexandra Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *