BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Somnul liniștit și eliminarea colicilor sunt posibile!

Somnul liniștit și eliminarea colicilor! Acestea ar fi cele două mari dorințe ale proaspeților părinți, în primele patru – cinci luni de viață ale celui mic, când acesta plânge neconsolat din cauza colicilor și nimic nu pare să îi ofere alinarea.

Tabloul ideal, imaginat în nopțile lungi de sarcină, cu un bebeluș care doarme liniștit în pătuț, în timp ce mama și tata zâmbesc, în timp ce-i veghează somnul a dispărut complet, și i-a luat unul cu totul nou: nopți nedormite, oboseală, plânsete, ochii roșii, iar depresia post natală pare că abia așteaptă să își facă simțită prezența.  

Vinovați sunt colicii, o tulburare frecventă care poate apărea în primele săptămâni de viaţă, și afectează aproximativ o treime dintre bebeluși. Părinții încearcă permanent să găsească acele suplimente, care pot fi administrate celor mici, și care să le aline suferința. Am căutat și noi, și am găsit aici unul natural, care grație ingredientelor conținute, favorizează somnul liniștit  și eliminarea colicilor intestinale, precum și a diareei, a balonării.

Colicii, eterna problemă!

De regulă, episoadele de colici apar seara, de aici și frustrarea părinților, care nu reușesc să se odihnească așa cum trebuie. Bebelușul este agitat, are abdomenul tare, își ridică picioarele, plânge neconsolat. Și, chiar dacă sunt o problemă temporară, colicile bebelușului nu trebuie ignorate. De fapt, somnul liniștit și eliminarea colicilor îl ajută pe acesta să se simtă mai bine, iar părinții se vor putea bucura mai mult de puiul lor cel vesel.

Prima recomandare pentru proaspeții părinți este să încerce să se calmeze, și să privească problema cu seriozitate. Cel mic trebuie luat în brațe, ajutat să elimine gazele care îi produc atât de mult disconfort, să i se facă un masaj pe burtică, chiar și un scutec cald, așezat pe abdomen îl poate calma. De asemenea, trebuie să se discute cu medicul pediatru despre care ar fi recomandările acestuia pentru somnul liniștit și eliminarea colicilor.

Remedii din natură pentru somnul liniștit și eliminarea colicilor

Pentru că avem de a face cu un bebeluș, remediile pentru adulți nu sunt indicate să fie folosite pentru somnul liniștit și eliminarea colicilor. Cu toate acestea, natura ne vine și de această dată în ajutor, și există multe plante care pot fi folosite pentru a-i calma pe aceștia.

Flori de tei, pentru un somn liniștit

Oamenii de știință au analizat florile de tei și au ajuns la concluzia că acestea sunt o sursă bună de flavonoizi și uleiuri volatile, care ajută la calmarea crampelor intestinale ale celor mici. De asemenea, somnul bebelușilor este mult mai liniștit în cazul în care se folosesc flori de tei, deoarece au un efect sedativ. Și, ceea ce este și mai important, în afară de faptul că au efect în somnul liniștit și eliminarea colicilor al celor mici, este lipsa efectelor secundare.

Macul californian, un aliat de nădejde

O plantă cu adevărat remarcabilă atunci când vine vorba despre somnul liniștit și eliminarea colicilor celor mici este și macul californian. Are efecte asemănătoare cu valeriana, dar spre deosebire de aceasta, este recomandat și copiilor. Fitoterapeuții susțin că efectele binefăcătoare ale macului californian erau binecunoscute chiar de amerindieni, care foloseau planta inclusiv pentru tratarea durerilor de dinți sau cele cauzate de colici. În ceea ce privește tulburările de somn, au fost realizate numeroase studii care i-au demonstrat calitățile.

Melatonina poate fi o soluție

Folosită în special pentru tratarea problemelor cu somnul la adulți, melatonina ar putea fi, se pare, soluția și în cazul copiilor. Mulți părinți au folosit-o și au fost mulțumiți de felul în care s-a îmbunătățit somnul celor mici. Mai mult chiar, se fac unele cercetări, dar se pare că beneficiile administrării de melatonină în rândul copiilor ar avea efecte cu adevărat remarcabile în cazul celor care suferă de insomnie sau de ADHD.

Vitamina B6, efect ușor sedativ

Atunci când vine vorba despre somnul liniștit și eliminarea colicilor, vitamina B6 se dovedește a fi un aliat de nădejde, deoarece are un ușor efect sedativ, pe lângă alte beneficii care nu pot fi contestate. De fapt, vitamina B6 mai este necesară copiilor în creștere deoarece ajută la funcționarea corectă a sistemului cardiovascular și a celui nervos, îmbunătățește digestia și întărește sistemul imunitar.

Extractul de mușețel ajută la somn și colici

Fără îndoială că mușețelul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, iar beneficiile pe care le aduce organismului sunt nenumărate. În urma cercetărilor referitoare la cele mai bune plante pentru somnul liniștit și eliminarea colicilor celor mici, mușețelul s-a dovedit una dintre cele mai eficiente. Astfel, pentru calmarea somnului, mușețelul acționează la fel ca un medicament ușor sedativ, calmându-l pe cel mic și acesta va reuși să doarmă mai bine.

Cât privește colicii, și aici mușețelul se dovedește a fi de mare ajutor, deoarece proprietățile sale antispastice ameliorează crampele stomacului bebelușului, cauzate de gaze și balonare.

Anasonul, remediul clasic

Toți părinții au auzit de anason ca fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru calmarea colicilor bebelușului. Și, într-adevăr, avem de a face cu o plantă care favorizează absorția și eliminarea gazelor din intestin ceea ce înseamnă că ajută la calmarea crampelor  abdominale ale celui  mic. De asemenea, anasonul este recunoscut pentru faptul că fluidifică secrețiile bronhice, este vermifug, diuretic, antimicrobian.

Feniculul, efect ușor laxativ

Din nou, ca și în cazul anasonului, avem de a face cu o plantă indicată pentru colicii celui mic. Efectul său a fost demonstrat de multe ori, și multe mame au afirmat că atunci când nimic nu părea să-i calmeze disconfortul celui mic, feniculul s-a dovedit a fi de mare ajutor. În afară că ajută la eliminarea gazelor, feniculul are și un ușor efect laxativ.

Recomandări pentru mame

Specialiștii sunt de părere că părinții, mamele în special, îi pot ajuta pe cei mici mai mult decât cred atunci când vine vorba despre somnul liniștit și eliminarea colicilor. De aceea, au și o serie de recomandări pentru cele interesate:

  • Schimbarea stilului alimentar. În cazul în care alăptezi, poți observa dacă anumite alimente pe care le consumi îi produc disconfort celui mic. În acest caz, mai bine renunță la ele. În această categorie intră cafeaua, ciocolata, mâncărurile prea picante, alimentele care fermentează, anumite fructe (portocale, struguri, căpșuni), chiar și laptele dulce.
  • Consumă ceaiuri calmante. Un ceai calmant, cum ar fi cel de fenicul, sau de mușețel, îl vor liniști și pe cel mic, în cazul în care este alăptat. Dacă cele două nu îți sunt de folos, poți încerca pe cel de anason sau chimen, pentru că și ele îi pot alina durerile.
  • Ceaiuri, doar cu acordul pediatrului. Înainte de a-i da celui mic ceaiuri sau suplimente naturale care să-i favorizeze somnul liniștit și eliminarea colicilor discută și cu medicul pediatru, pentru a vedea dacă istoricul medical al bebelușului tău îi permite să le consume.
  • Atenție la poziția când suge! Indiferent dacă este alăptat la sân, hrănit cu lapte praf, sau mixt, mare atenție la poziția acestuia atunci când suge. Trebuie să eviți situația să înghită aer, așa că ai grijă să nu stea ghemuit, sau aplecat!
  • Ajută-l să eructeze. Specialiștii sunt de părere că este nevoie ca micuțul să fie ajutat să eructeze atât în timpul mesei, cât și după ce a terminat de mâncat. Ridică-l ușor, ține-l vertical, lipit de umărul tău, și bate-l ușor pe spate până va elimina aerul.
  • Masaj și ”bicicletă”. Somnul liniștit și eliminarea colicilor pot fi posibile și cu un masaj, în care îi faci mișcări circulare pe burtică. La fel și joaca de-a ”bicicleta”, recunoscută pentru faptul că ajută la eliminarea mai ușoară a gazelor intestinale.

Și, la final, nu uita, atunci când plânge, ia-l în brațe, alină-l și plimbă-te cu el prin cameră, legănându-l ușor, fără a-l zdruncina și vei vedea cum puiul tău se va simți mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *