Nutriție

5 proprietăți ale Vitaminei B9 în dezvoltarea și funcționarea organismului!

b9

De cele mai multe ori majoritatea persoanelor se confruntă cu un real deficit de vitamine, toate acestea au un rol important în dezvoltarea și funcționarea organismului.

Vitaminele reprezintă substanțe complexe care au un rol important în dezvoltarea și funcționarea armonioasă a organismului.

Acidul folic sau vitamina B9 reprezintă una dintre cele 8 vitamine hidrosolubile din complexul vitaminei B cu rol în prevenirea anomaliilor congenitale și în funcționarea sistemului nervos.

Vitaminele le putem asimila din alimentele de proveniență naturală. De subliniat faptul că acestea au un rol foarte important și sunt absolut necesare pentru menținerea vitalității, pentru creștere, dar și pentru bunăstarea organismului nostru.

Vitamina B9 se găsește în mod natural în alimente, pe când acidul folic este forma sintetică a vitaminei B9, care se găsește în suplimente alimentare.

Știai că?…

  • În anul 1998 guvernele țărilor America și Canada au întocmit o legislație care prevede adăgarea de acid folic în pâine, făină, orez, și alte produse din ceriale? Toate acestea cu scopul de a încerca prevenirea deficienței de B9 în rândul populației.
  • Vitamina B9 se poate extrage din surse naturale din legume cu frunze verzi, mazăre, fasole, linte, drojdie de bere, gălbenuș de ou, brânzeturi fermentate și lactate, semințe cereale, fructe în coajă lemnoasă, care de pasăre și organe, banane și citrice.

Acidul folic ajută la producerea globulelor roșii

Numarul redus de globule roșii în sânge, duce la anemie. Aceasta este sesizată în momentul în care ne simțim obosiți, fără chef de viață și pofta de mâncare dispare.

Atunci când avem un număr mai redus de globule roșii în sânge decât este normal, corpul nostru trebuie să muncească în plus pentru a putea asigura suficient oxigen.

De asemenea, un număr mic de globule roșii în sânge poate să provoace o paletă largă de complicații și simptome, care nu favorizează dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului nostru.

Contribuie la menținerea sănătății celebrale

Creierul este un organ complex care are nevoie de diferite tipuri de nutrienți pentru a funcționa corect.

Deficiențele nutritive contribuie la apariția unor afecțiuni de natură pshică, de altfel a declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, dar și a tulburărilor de dezvoltare.

Ultimile studii au arătat că aceste nutritive contribuie la creșterea capacității de memorare și învățare. Printre acestea se numără și acidul folic care se poate asimila din alimente precum: spanac, sparanghel, lactate, linte, etc. Acidul folic este depozitat în mare parte în ficat. Astfel în cazul în care apar afecțiuni ale ficatului se poate ajunge la deficit de vitamina B.

Lipsa acidului folic nu contribuie la dezvoltarea și funcționarea organismului și poate provoca tulburări celebrale, modificări minore ale dispoziției, probleme de gândire, iritabilitate, uitare, demență, depresie.

Menținerea auzului acustic în ciuda procesului natural de îmbătrânire

Pierdera auzului odată cu înaintarea în vârstă afectează un număr tot mai mare de persoane. Aceasta este o realitate cu care ne vom confrunta cu toții.

Acidul folic ( vitamina B9), prin proprietățile pe care le are, contribuie la păstrarea echilibrului auditiv. Consumul de alimente care conține acest nutrient natural reprezintă un sprijin în potejarea calității audititive.

Prevenirea malformațiilor congenitale

Malformațiile congenitale reprezintă anomalii de structură, metabolism sau funcție, care se manifestă de la naștere sau cel mai adesea din timpul copilăriei.

Majoritatea malformațiilor congenitale apar datorită disfuncțiilor tubului neural. Acesta nu se închide în prima lună de dezvoltare embrionară. Acest lucru este determinat deseori din cauza deficitului de vitamina B.

În timpul sarcinii este frecvent deficitul de vitamina B9!

O metodă eficientă de prevenție a acestui tip de malformații îl constituie consumul de nutrienți naturali pe toată durata sarcinii care au în componență vitamina B9 (acid folic).

Reducerea nivelului de homocisteină

Homocisteina reprezintă o substanță chimică din sânge, care se realizează atunci când un amioacid nu funcționează conform rolului său. În cantități mici, e normal să avem în organismul nostru homocisteină , însă o cantitate mai mare poate duce la apariția unor serii de probleme de sănătate care nu pot asigură dezvotarea și funcționarea normală a organismului nostru. Începând de la ateroscleoză și până la tromboze venoase sau complicații pe parcursul sarcinii. De-a lungul timpului cercetătorii prin studiile lor au demonstrat că un nivel mare de acid folic în sânge poate reduce homocisteina din sânge.

Lasă-ne un gând bun în secțiunea de comentarii!

1 comentariu

  1. Asa este! Intregul complex de vitamina B este foarte benefic!
    Cel mai des femeile iau suplimente cu acid folic in sarcina, dar ce nu inteleg majoritatea este ca si o rutina cu aceasta vitamina ar trebui realizata si in restul perioadelor de activitate, pentru a pastra echilibrul organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *