BioElemente în presă, Frumusețe, Sănătate

Igiena intimă corectă ține bolile deoparte!

Igiena intimă feminină rămâne încă o temă tabu, deși ne lăudăm că am pășit de ceva vreme în secolul XXI, iar civilizația a ajuns la un nivel foarte ridicat. Cu toate acestea, deși nu ar trebui să mai existe astfel de prejudecăți, atunci când vine vorba despre igiena intimă, multe femei nu realizează importanța acesteia în starea de sănătate, și astfel este introdusă automat, la capitolul ”și altele”.

Din multe motive, la care se adaugă și lipsa de informare referitor la cum ar trebui făcută igiena intimă, de multe ori apar probleme grave de sănătate, unele dintre ele având consecințe din cele mai tragice. De aceea, atunci când vine vorba despre igiena intimă, îngrijirea zonei trebuie să se facă după recomandări specializate, și nu ”după ureche”.

Medicii specialiștii atrag atenția că igiena intimă incorectă duce la infecţii vaginale şi ale colului uterin serioase şi de cele mai multe ori dificil de tratat.

Produse de îngrjire, doar cele naturale

Cu toate acestea, nu doar o igienă intimă necorespunzătoare este responsabilă de apariția unor afecțiuni în această zonă, ci și folosirea unor produse de îngrijire care nu sunt special concepute pentru îngrijirea acestei regiuni.

Sunt extrem de multe produse special pentru igiena intimă, dar nu toate sunt bune pentru îngrijirea zonei. Majoritatea conțin și ingrediente chimice, sau parfum, ceea ce nu este indicat atunci când vine vorba despre igiena intimă. Ingredientele trebuie să fie unele naturale, pentru ca pH-ul zonei să nu fie afectat. Am căutat și am găsit aici exact ceea ce ai nevoie, cu un ridicat efect de curățare și hidratare a mucoaselor genitale, și care protejează zona intimă de factorii bacteorologici externi.

Spălăturile vaginale, doar la recomandarea medicului!

În încercarea de a păstra o igienă intimă cât mai bună, multe femei cad în cealaltă extremă și recurg la spălăturile vaginale. Medicii specialiști susțin că acestea sunt contraindicate persoanelor care nu suferă de afecțiuni din sfera ginecologică. Mai mult, aceste spălături trebuie efectuate doar la recomandarea medicului specialist și folosindu-se medicamentele indicate de el.

Dezinfectarea vaginului nu se face cu ajutorul irigatoarelor și a săpunurilor obișnuite, deoarece riști să produci inflamații, iritații sau alte probleme delicate în zonă.

Atenție la produsele de curățare intimă!

Majoritatea femeilor, atunci când vine vorba despre igiena intimă, cred că spălarea zonei cu un săpun obișnuit, sau chiar cu unul despre care știu că este antibacterian, este exact ce trebuie. Din contră, aceste produse nu fac decât să afecteze echilibrul florei vaginale, iar de aici până la apariția unor probleme destul de urâte, cum ar fi candidoza, nu mai este chiar așa mult.

Alege mai bine acele produse 100% naturale, fără chimicale sau parfumuri adăugate.  Există câteva ingrediente care, folosite împreună, reprezintă cea mai bună combinație pentru igiena intimă.

Aloe vera calmează iritațiile

Nu degeaba a fost numită aloe vera ”planta minune”. Beneficiile sale sunt nenumărate, și printre acestea se află și faptul că reduce inflamațiile din zona intimă. De asemenea, calmează pielea iritată şi menţine elasticitatea acesteia. Atunci când se află printre ingredientele unui produs de igienă intimă, Aloe Vera stimulează activarea sistemului imunitar al zonei vaginale, ceea ce înseamnă că reduce semnificativ riscul apariției unor infecții urinare sau al altor afecțiuni intime

Senzația pe care o lasă atunci când este folosit este una de răcorire și, nu în ultimul rând, aloe vera ajută la echilibrarea nivelului ph-ului pielii.

Extractul de mușețel, un bun cicatrizant

Una dintre cele mai cunoscute, dar și folosite plante medicinale este mușețelul. Beneficiile pe care acesta le aduce organismului sunt extrem de multe, iar printre acestea se află că este un bun prieten pentru pielea care a avut de suferit în urma unor afecțiuni dermatologice. Iritațiile sau rănile sunt vindecate mult mai ușor cu ajutorul extractului de mușețel, care este un excelent cicatrizant, antiinflamator și antialergic.

Pruritul, una dintre neplăcerile cu care te poți confrunta atunci când igiena intimă nu este realizată corect, poate fi calmat tot cu ajutorul extractului de mușețel. Toate acestea fac din banalul mușețel un ingredient care nu are voie să lipsească atunci când vine vorba despre ingredientele conținute de un produs pentru igiena intimă.

Acidul lactic, un bun hidratant

Lactobacilii secretați în mod natural de flora vaginală intră la categoria bacteriilor bune pentru organism. Aceștia produc acidul lactic, care menține la un nivel constant pH-ul acid al zonei vaginale.În acest fel, se produce un fel de scut natural care ține deoparte inflamațiile.

În cazul în care pH-ul zonei nu este cel care trebuie (<4,5%, iar în timpul menstruaţiei este de 6.5) atunci riscul apariției infecțiilor este mult mai mare.

În afară de rolul de protecție, acidul lactic este un bun hidratant al zonei, și de aceea trebuie obligatoriu folosit printre ingredientele care intră în alcătuirea unui gel sau a altui produs pentru igiena intimă.

Recomandări de la specialiști, privind igiena intimă

Pentru o igienă intimă corectă, trebuie în primul rând să îți cunoști propriul corp. De asemenea, pentru o îndrumare corectă despre cum se face și ce înseamnă igiena intimă, poți apela la sfaturile unui medic specialist, sau chiar ale medicului de familie. Nu este nicio jenă să întrebi așa ceva.

Prima recomandare a specialiștilor ar fi să se renunțe la spălăturile vaginale – pentru a se evita distrugerea florei bacteriene specifice zonei. În caz contrar, pH-ul zonei este schimbat, iar de aici pot apărea unele probleme. Și, pentru că a venit vorba de pH, atenție la produsele speciale pentru igiena intimă pentru că unele îl pot afecta.

Infecțiile vaginale pot fi evitate

Igiena intimă externă se face dimineața și seara, și obligatoriu după fiecare contact sexual. Recomandarea este să se folosească apă călduță, un produs de igienă intimă cu pH neutru, iar ștergerea să se facă folosind un prosop din bumbac, rezervat doar pentru acest lucru.

Infecțiile vaginale pot fi evitate și prin folosirea în mod corect a hârtiei igienice, doar în direcţia faţă – spate. În timpul menstruației, atenția la igiena intimă trebuie să fie mult mai mare, iar schimbarea tamponului sau absorbantului trebuie făcută la 4 ore sau mai des – în cazul în care fluxul este unul abundent. De asemenea, zona trebuie spălată de mai multe ori pe zi, dacă este posibil.  

Alege doar ce e mai sănătos pentru tine!

Fiecare femeie are propriul ritual de îngrijre atunci când vine vorba despre igiena intimă. Cu toate acestea, regulile de igienă trebuie respectate mereu, dacă îți dorești să ții departe problemele care pot apărea în această zonă. De aceea, este important să folosești produsele potrivite de îngrijire. Tu ce produse folosești? Care este ritualul tău de îngrijire atunci când vine vorba despre igiena intimă? Lasă prejudecățile la o parte și așteptăm comentariile tale, pe tema acestui subiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *