Nutriție, Sănătate

10 Beneficii ale extractului de Guarana

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului. Cunoscută și sub numele de Paullinia cupana, este o plantă cățărătoare apreciată pentru fructele sale. Un fruct matur de guarana are aproximativ dimensiunea unei boabe de cafea. Seamănă cu ochiul uman, cu o coajă roșie care acoperă o sămânță neagră acoperită de un aril alb.

Extractul de guarana se obține prin prelucrarea semințelor într-o pulbere. Triburile amazoniene au folosit guarana timp de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Conține o gamă impresionantă de stimulente, cum ar fi cofeina, teofilina și teobromina. Guarana are, de asemenea, antioxidanți, cum ar fi taninurile, saponinele și catechinele. Astăzi, 70% din guarana produsă este utilizată de industria băuturilor în băuturile răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% este transformat în pulbere.

1. Bogat în antioxidanți

Guarana conține compuși cu proprietăți antioxidante. Aceștia sunt cofeina, teobromina, taninurile, saponinele și catechinele. De fapt, guarana are un profil antioxidant similar cu cel al ceaiului verde.

Antioxidanții sunt importanți, deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu părți ale celulelor dumneavoastră și pot provoca daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancere și alte boli. Studiile cu eprubete au descoperit că proprietățile antioxidante ale guaranei pot combate creșterea celulelor canceroase și pot reduce riscul bolilor de inimă și îmbătrânirea pielii .

2. Poate reduce oboseala și îmbunătăți concentrarea

De fapt, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea. Cofeina funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care vă ajută creierul să se relaxeze.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamine care conțin guarană s-au simțit mai puțin obosite în timp ce au efectuat mai multe teste.

3. Poate duce la pierderea în greutate

Obezitatea este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece a fost legată de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Interesant este că guarana poate avea proprietăți care ajută la pierderii în greutate. În primul rând, guarana este o sursă bogată de cofeină, care poate crește metabolismul cu 3-11% în decurs de 12 ore. Un metabolism mai rapid înseamnă că corpul tău arde mai multe calorii în repaus.

4. Poate ameliora diareea cronică și poate trata constipația

Guarana a fost folosită de secole ca tonic natural al stomacului pentru tratarea problemelor digestive precum diareea cronică și constipația.

Poate avea proprietăți antidiareice, deoarece este bogat în taninuri sau în antioxidanți vegetali.

Taninele sunt cunoscute pentru astringența lor, ceea ce înseamnă că se pot lega și contracta țesutul. Acest lucru permite taninilor să impermeabilizeze pereții tractului digestiv, restricționând cantitatea de apă secretată în intestin.

Pe de altă parte, guarana este bogată în cofeină, care poate acționa ca un laxativ natural. Cofeina stimulează peristaltismul, un proces care activează contracțiile în mușchii intestinelor și colonului.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Guarana poate reduce riscul de boli de inimă în două moduri.

În primul rând, antioxidanții din guarana par să ajute fluxul de sânge și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

În al doilea rând, studiile au arătat că guarana poate reduce oxidarea colesterolului „rău”. Colesterolul lipoproteic de densitate mică oxidat poate contribui la acumularea unor bariere în arterele dumneavoastră.

6. Poate reduce senzația de durere

Proprietățile calmante ale fructelor de guarana se datorează conținutului ridicat de cofeină. Cofeina joacă un rol în gestionarea durerii, deoarece leagă și blochează receptorii de adenozină.

Doi dintre acești receptori – A1 și A2a – sunt implicați în stimularea sentimentelor de durere. Când cofeina se leagă de acești receptori, aceasta poate reduce senzațiile de durere. Acesta este unul dintre motivele pentru care cofeina se găsește în mod obișnuit în numeroase medicamente eliberate fără prescripție medicală.

7. Are proprietăți antibacteriene

Guarana conține mulți compuși care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.

Una dintre aceste bacterii este Escherichia coli (E. coli), care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive, dar unele pot provoca diaree sau boli.

Se crede că combinația de cafeină și compuși pe bază de plante, cum ar fi catehinele sau taninurile, este responsabilă pentru efectele antibacteriene ale guaranei.

8. Poate preveni tulburările oculare

Lucruri precum lumina soarelui, alimentația slabă și anumite alegeri ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, vă pot îmbătrâni vederea în timp și vă pot crește riscul de tulburări legate de ochi.

Guarana conține compuși care luptă împotriva stresului oxidativ, un factor de risc major pentru tulburările oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul.

9. Poate îmbunătăți aspectul pielii

Datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antimicrobiene, guarana este populară în industria cosmetică ca ingredient în creme anti-îmbătrânire, loțiuni, săpunuri și produse pentru păr.

Mai mult decât atât, conținutul său de cofeină ajută fluxul de sânge către piele.

Studiile cu eprubete au arătat că antioxidanții din guarana pot reduce în mod semnificativ leziunile cutanate legate de vârstă.

10. Poate avea proprietăți anti-cancerigene

Oamenii de știință cred că potențialele proprietăți anticanceroase ale guaranei provin din conținutul său de xantine, care sunt compuși similari cu cofeina și teobromina.

Studiile efectuate pe animale și eprubete au constatat că guarana poate avea proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a recomanda guarana pentru tratament.


  • Beneficiile consumului de ardei iute în caz de diabet
    Diabetul este o afecțiune metabolică cronică care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Gestionarea corectă a diabetului este esențială pentru a preveni complicațiile grave pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, neuropatia și problemele renale. În ultimii ani, cercetările au evidențiat faptul că un aliment aparent obișnuit, banalul ardei iute, poate avea …
  • Cum să îți pregătești organismul pentru iarnă!
    Vremea rea și mohorâtă din ultimele zile, temperaturile scăzute te-au făcut să te gândești că este timpul să îți pregătești organismul pentru iarnă. De fapt, ar fi trebuit să o faci deja, dar ai tot amânat, din varii motive. Sistemul imunitar are un rol foarte important, dar tu trebuie să îl ajuți să facă față …
  • Alimente care te ajută să ai un organism puternic
    Un organism puternic, capabil să facă față cu brio provocărilor la care este supus în fiecare zi, este dorința fiecăruia dintre noi. Deși nu este un obiectiv ușor de îndeplinit, nu este nici imposibil, și de aceea avem  câteva recomandări pentru tine. Există unele mici trucuri, alimente pe care le poți consuma și care îți …
  • Semințele de in și efectele lor benefice pentru organism
    Atunci când vrei să fii sănătos, schimbarea stilului de viață este esențială. În cadrul acestei schimbări, unele modificări ale regimului alimentar sunt mai mult decât bine venite. Semințele de in sunt chiar indicate, deoarece au o mulțime de efecte benefice pentru întregul organism. De aceea, în caz că nu erai la curent cu ele, am …
  • Cât de mult contează echilibrul dintre Omega 3 și Omega 6?
    Toată lumea a auzit despre acizii grași Omega 3 și beneficiile lor pentru organism. Cu toate acestea, publicul larg cunoaște extrem de puțin despre raportul dintre Omega 3 și Omega 6, deși din punct de vedere medical și științific este cunoscută importanța vitală a acestuia. Din acest motiv am decis să îți prezentăm, pe scurt, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *