Nutriție, Sănătate

10 Beneficii ale extractului de Guarana

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului. Cunoscută și sub numele de Paullinia cupana, este o plantă cățărătoare apreciată pentru fructele sale. Un fruct matur de guarana are aproximativ dimensiunea unei boabe de cafea. Seamănă cu ochiul uman, cu o coajă roșie care acoperă o sămânță neagră acoperită de un aril alb.

Extractul de guarana se obține prin prelucrarea semințelor într-o pulbere. Triburile amazoniene au folosit guarana timp de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Conține o gamă impresionantă de stimulente, cum ar fi cofeina, teofilina și teobromina. Guarana are, de asemenea, antioxidanți, cum ar fi taninurile, saponinele și catechinele. Astăzi, 70% din guarana produsă este utilizată de industria băuturilor în băuturile răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% este transformat în pulbere.

1. Bogat în antioxidanți

Guarana conține compuși cu proprietăți antioxidante. Aceștia sunt cofeina, teobromina, taninurile, saponinele și catechinele. De fapt, guarana are un profil antioxidant similar cu cel al ceaiului verde.

Antioxidanții sunt importanți, deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu părți ale celulelor dumneavoastră și pot provoca daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancere și alte boli. Studiile cu eprubete au descoperit că proprietățile antioxidante ale guaranei pot combate creșterea celulelor canceroase și pot reduce riscul bolilor de inimă și îmbătrânirea pielii .

2. Poate reduce oboseala și îmbunătăți concentrarea

De fapt, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea. Cofeina funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care vă ajută creierul să se relaxeze.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamine care conțin guarană s-au simțit mai puțin obosite în timp ce au efectuat mai multe teste.

3. Poate duce la pierderea în greutate

Obezitatea este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece a fost legată de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Interesant este că guarana poate avea proprietăți care ajută la pierderii în greutate. În primul rând, guarana este o sursă bogată de cofeină, care poate crește metabolismul cu 3-11% în decurs de 12 ore. Un metabolism mai rapid înseamnă că corpul tău arde mai multe calorii în repaus.

4. Poate ameliora diareea cronică și poate trata constipația

Guarana a fost folosită de secole ca tonic natural al stomacului pentru tratarea problemelor digestive precum diareea cronică și constipația.

Poate avea proprietăți antidiareice, deoarece este bogat în taninuri sau în antioxidanți vegetali.

Taninele sunt cunoscute pentru astringența lor, ceea ce înseamnă că se pot lega și contracta țesutul. Acest lucru permite taninilor să impermeabilizeze pereții tractului digestiv, restricționând cantitatea de apă secretată în intestin.

Pe de altă parte, guarana este bogată în cofeină, care poate acționa ca un laxativ natural. Cofeina stimulează peristaltismul, un proces care activează contracțiile în mușchii intestinelor și colonului.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Guarana poate reduce riscul de boli de inimă în două moduri.

În primul rând, antioxidanții din guarana par să ajute fluxul de sânge și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

În al doilea rând, studiile au arătat că guarana poate reduce oxidarea colesterolului „rău”. Colesterolul lipoproteic de densitate mică oxidat poate contribui la acumularea unor bariere în arterele dumneavoastră.

6. Poate reduce senzația de durere

Proprietățile calmante ale fructelor de guarana se datorează conținutului ridicat de cofeină. Cofeina joacă un rol în gestionarea durerii, deoarece leagă și blochează receptorii de adenozină.

Doi dintre acești receptori – A1 și A2a – sunt implicați în stimularea sentimentelor de durere. Când cofeina se leagă de acești receptori, aceasta poate reduce senzațiile de durere. Acesta este unul dintre motivele pentru care cofeina se găsește în mod obișnuit în numeroase medicamente eliberate fără prescripție medicală.

7. Are proprietăți antibacteriene

Guarana conține mulți compuși care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.

Una dintre aceste bacterii este Escherichia coli (E. coli), care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive, dar unele pot provoca diaree sau boli.

Se crede că combinația de cafeină și compuși pe bază de plante, cum ar fi catehinele sau taninurile, este responsabilă pentru efectele antibacteriene ale guaranei.

8. Poate preveni tulburările oculare

Lucruri precum lumina soarelui, alimentația slabă și anumite alegeri ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, vă pot îmbătrâni vederea în timp și vă pot crește riscul de tulburări legate de ochi.

Guarana conține compuși care luptă împotriva stresului oxidativ, un factor de risc major pentru tulburările oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul.

9. Poate îmbunătăți aspectul pielii

Datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antimicrobiene, guarana este populară în industria cosmetică ca ingredient în creme anti-îmbătrânire, loțiuni, săpunuri și produse pentru păr.

Mai mult decât atât, conținutul său de cofeină ajută fluxul de sânge către piele.

Studiile cu eprubete au arătat că antioxidanții din guarana pot reduce în mod semnificativ leziunile cutanate legate de vârstă.

10. Poate avea proprietăți anti-cancerigene

Oamenii de știință cred că potențialele proprietăți anticanceroase ale guaranei provin din conținutul său de xantine, care sunt compuși similari cu cofeina și teobromina.

Studiile efectuate pe animale și eprubete au constatat că guarana poate avea proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a recomanda guarana pentru tratament.


 • Zincul, mineralul esențial pentru organism!
  Zincul este un oligoelement de care organismul nu se poate lipsi, deoarece are o mulțime de efecte benefice. Nu doar că îți întărește sistemul imunitar, dar este foarte eficient și atunci când vine vorba despre prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancerul sau diabetul. Pentru a afla mai multe amănunte despre efectele sale curative, te invităm …
 • Profită și tu de efectele benefice pe care le au cireșele!
  Cireșele! Fructele verii, care ne încântă papilele gustative și pe care le așteptăm cu nerăbdare o iarnă întreagă, și ceva din primăvară! Sunt delicioase, dar mai mult decât atât, reprezintă o adevărată bombă de sănătate pentru organismul uman. Pentru a afla mai multe despre efectele curative ale acestora, te invităm să citești rândurile următoare. Culori …
 • De ce crește nivelul colesterolului și ce măsuri poți lua
  Printre cele mai cunoscute teme de discuții ale românilor care au grijă de sănătatea lor se află și nivelul colesterolului. Și, dacă în urmă cu doar câțiva ani, această neplăcere părea rezervată doar persoanelor în vârstă, în prezent lucrurile s-au schimbat foarte mult. Din ce în ce mai mulți oameni, chiar tineri fiind, susțin că …
 • Cum treci liniștit de Paști, chiar dacă ești diabetic
  Sărbătorile Pascale sunt tot mai aproape, iar tu, ca diabetic, trebuie să fii cu ceva mai mare atenție la alimentele pe care le poți consuma. Evident, dacă ai primit diagnosticul de ceva vreme, deja știi cum să combini alimentele, dar mai multe informații în acest sens sunt mereu utile. Fără abuzuri! De regulă, de marile …
 • Ce poți face pentru a preveni apariția cancerului!
  Fără urmă de îndoială, cancerul este acea afecțiune de care ne temem cu toții și pe care nu o dorim în viața noastră. De aceea, unii dintre noi fac tot ce le stă în puteri pentru a preveni apariția cancerului, mai ales dacă au astfel de cazuri în familie. Specialiștii sunt de părere că, deși …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *