Sănătate

4 Ierburi și condimente ce luptă împotriva inflamației

Inflamația este modalitatea de combatere a infecțiilor și de vindecare a organismului. Cu toate acestea, în unele situații, inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult decât este necesar. Aceasta se numește inflamație cronică, iar studiile au legat-o de multe boli, inclusiv diabet și cancer.

Dieta joacă un rol crucial în sănătatea ta.

Ceea ce mâncați, inclusiv diverse ierburi și condimente, poate afecta inflamația din corpul dumneavoastră. Acest articol trece în revistă știința din spatele a 8 ierburi și condimente care pot ajuta la combaterea inflamației.

Este demn de remarcat faptul că multe studii din acest articol vorbesc despre molecule numite markeri inflamatori. Acestea indică prezența inflamației. Astfel, o plantă care reduce markerii inflamatori din sânge probabil reduce inflamația.

1. Ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale) este un condiment delicios cu o aromă piperată, dar dulce. Vă puteți bucura de acest condiment în diferite moduri, cum ar fi proaspăt, uscat sau praf.

În afara utilizărilor culinare ale ghimbirului, oamenii îl folosesc de mii de ani în medicina tradițională pentru a vindeca numeroase afecțiuni. Acestea includ răcelile, migrenele, greața, artrita și hipertensiunea arterială.

Ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși activi, cum ar fi gingerol, shogaol, zingiberen și zingeronă, etc. . Acestea sunt responsabile pentru efectele sale asupra sănătății, inclusiv ajutând la reducerea inflamației în organism.

O analiză a 16 studii la 1.010 de participanți a constatat că administrarea zilnică a 1.000-3.000 mg de ghimbir în decurs de 4-12 săptămâni a redus semnificativ markerii inflamației în comparație cu un placebo. Acești markeri au inclus proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α) (Sursa).

Ghimbirul este, de asemenea, incredibil de versatil și ușor de încorporat în multe feluri de mâncare, cum ar fi cartofii prăjiți, tocanele și salatele. Alternativ, puteți achiziționa suplimente de ghimbir din magazinele de produse naturiste sau online.

2. Curcuma

Curcuma (Curcuma longa) este un condiment popular în bucătăria indiană pe care oamenii l-au folosit din cele mai vechi timpuri. Este ambalat cu peste 300 de compuși activi.

Principalul este un antioxidant numit curcumină, care are puternice proprietăți antiinflamatorii. Numeroase studii au arătat că curcumina poate bloca activarea NF-κB, o moleculă care activează genele care promovează inflamația.

O analiză a 15 studii de înaltă calitate a urmat 1.223 de persoane care au luat zilnic 112-4.000 mg de curcumină pentru perioade de 3 zile până la 36 de săptămâni. Administrarea curcuminei a redus semnificativ markerii inflamatori comparativ cu administrarea unui placebo.

Studiile efectuate la persoanele cu osteoartrita au descoperit că administrarea suplimentelor de curcumină a oferit o ameliorare a durerii similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene obișnuite (AINS) ibuprofen și diclofenac.

Din păcate, curcuma conține doar 3% curcumină în greutate, iar corpul tău nu o absoarbe bine. Cel mai bine este să luați curcumină cu piper negru, deoarece acesta din urmă conține un compus numit piperină, care poate crește absorbția curcuminei cu până la 2.000%. Dacă doriți să luați curcumină pentru proprietățile sale antiinflamatorii, cel mai bine este să cumpărați suplimente de curcumină, ideal cele care conțin și extract de piper negru sau piperină. Le puteți achiziționa din magazinele de produse naturiste și online.

3. Ginseng

Ginsengul este o plantă pe care oamenii o folosesc în Asia de mii de ani, prețuindu-l pentru proprietățile sale medicinale.

Cele mai populare două tipuri de ginseng sunt ginsengul asiatic (Panax ginseng) și ginsengul american (Panax quinquefolius). Ele variază în ceea ce privește efectele și cantitățile de compuși activi. Se spune că ginsengul asiatic este mai revigorant, în timp ce ginsengul american este considerat a fi mai relaxant.

Ginsengul a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi numiți ginsenozide. Efectele lor includ reducerea semnelor de inflamație în organism.

Ginsengul este ușor de adăugat în dieta ta. Puteți să-i fierbeți rădăcinile într-un ceai sau să le adăugați la rețete precum supe sau cartofi prăjiți. Alternativ, puteți lua extract de ginseng ca supliment. Este disponibil sub formă de capsule, tablete sau pulbere la magazinele de produse naturiste și online.

4. Ceai verde

Ceaiul verde (Camellia sinensis L.) este un ceai de plante popular pe care oamenii îl promovează adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Această plantă este ambalată cu compuși sănătoși numiți polifenoli, în special epigalocatechin-3-galat (EGCG). Studiile au legat acești compuși de beneficiile pentru creier și inimă. De asemenea, pot ajuta oamenii să piardă grăsimea corporală și să reducă inflamația.

Polifenolii din ceaiul verde par, de asemenea, benefici pentru afecțiunile inflamatorii de sănătate, cum ar fi osteoartrita, poliartrita reumatoidă, boala Alzheimer, bolile gingivale și chiar anumite tipuri de cancer.

Frunzele de ceai verde sunt disponibile pe scară largă și ușor de preparat într-un ceai delicios. Alternativ, ați putea încerca, de asemenea, să cumpărați suplimente cu extract de ceai verde.



  • Beneficiile consumului de ardei iute în caz de diabet
    Diabetul este o afecțiune metabolică cronică care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Gestionarea corectă a diabetului este esențială pentru a preveni complicațiile grave pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, neuropatia și problemele renale. În ultimii ani, cercetările au evidențiat faptul că un aliment aparent obișnuit, banalul ardei iute, poate avea …
  • Cum să îți pregătești organismul pentru iarnă!
    Vremea rea și mohorâtă din ultimele zile, temperaturile scăzute te-au făcut să te gândești că este timpul să îți pregătești organismul pentru iarnă. De fapt, ar fi trebuit să o faci deja, dar ai tot amânat, din varii motive. Sistemul imunitar are un rol foarte important, dar tu trebuie să îl ajuți să facă față …
  • Alimente care te ajută să ai un organism puternic
    Un organism puternic, capabil să facă față cu brio provocărilor la care este supus în fiecare zi, este dorința fiecăruia dintre noi. Deși nu este un obiectiv ușor de îndeplinit, nu este nici imposibil, și de aceea avem  câteva recomandări pentru tine. Există unele mici trucuri, alimente pe care le poți consuma și care îți …
  • Semințele de in și efectele lor benefice pentru organism
    Atunci când vrei să fii sănătos, schimbarea stilului de viață este esențială. În cadrul acestei schimbări, unele modificări ale regimului alimentar sunt mai mult decât bine venite. Semințele de in sunt chiar indicate, deoarece au o mulțime de efecte benefice pentru întregul organism. De aceea, în caz că nu erai la curent cu ele, am …
  • Cât de mult contează echilibrul dintre Omega 3 și Omega 6?
    Toată lumea a auzit despre acizii grași Omega 3 și beneficiile lor pentru organism. Cu toate acestea, publicul larg cunoaște extrem de puțin despre raportul dintre Omega 3 și Omega 6, deși din punct de vedere medical și științific este cunoscută importanța vitală a acestuia. Din acest motiv am decis să îți prezentăm, pe scurt, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *