BioElemente în presă, Frumusețe, Nutriție, Sănătate

Alimente pe care trebuie să le consumi când ai diabet

Multă lume se confruntă cu neplăcerile cauzate de diabet și care, potrivit specialiștilor, sunt persoane care sunt mai predispuse să dezvolte și alte complicații, la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor și rinichilor. De aceea, medicii specialiști susțin că aceștia ar trebui să respecte anumite reguli de viață, iar stilul alimentar este unul dintre ele.

Riscul unui diabet zaharat netratat corect

Până acum ceva vreme, se considera că sunt mai predispuși la a suferi de diabet cei care au trecut de pragul celor 40 de ani. Cu toate acestea, stilul de viață de-a dreptul haotic, stresul, dar și alți factori interni și externi își pun amprenta asupra sănătății noastre și astfel se întâlnesc cazuri în care diabetul apare chiar din copilărie.

Diabetes complications affected organs. Diabetes affects nerves, kidneys, eyes, vessels, heart, brain and skin. Round info graphic.ÿ

Din nefericire, atunci când este neglijat, sau tratat necorespunzător, se poate ajuge la dislipidemie (creșterea grăsimilor în sânge) care favorizează apariția aterosclerozei. De aici rezultă și manifestările neplăcute ale hipertensiunii arteriale, ale tulburărilor de circulație la nivelul picioarelor (care vor determina apariția durerilor în timpul mersului), infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Complicații nedorite

Valorile mari ale glicemiei sunt resimțite puternic de organismul unui diabetic, care riscă să se mai confrunte și cu alte neplăceri, cum ar fi leziuni ale vaselor mici de sânge, care sunt responsabile de modificările patologice apărute la nivelul ochilor și al rinichilor. Neuropatia diabetică, o altă complicație dată de această afecțiune se manifestă prin tulburări de sensibilitate, furnicături, senzații de arsură și chiar durere la nivelul picioarelor și mâinilor.

Respectă regimul alimentar

Nu întotdeauna o valoare mare a glicemiei înseamnă că obligatoriu suferi de diabet. Doar medicul specialist este cel mai în măsură să îți pună acest diagnostic și, mai ales, să îți recomande un tratament și un regim alimentar menit să te facă să ții sub control această afecțiune. Am decis și noi să îți venim în ajutor și să îți prezentăm o listă cu câteva alimente care nu trebuie să îți lipsească. Nu-ți face griji, un regim alimentar atunci când suferi de diabet nu este unul care să te priveze de preparate delicioase, ci trebuie doar să fii ceva mai atent/ă la ingredientele folosite, pentru a-ți întări organismul și a preveni fluctuațiile glicemiei.

Pește gras

Peștele gras, precum macroul, heringul, somonul, tonul sau sardinele reprezintă o sursă bună de acizi grași Omega 3, care sunt recunoscuți printre altele că te ajută să lupți împotriva inflamațiilor care pot agrava diabetul, sau te fac să te confrunți cu multe kilograme în plus. De asemenea, acizii grași Omega 3 sunt responsabili, printre altele, de buna stare de funcționare a sistemului cardiovascular, a ochilor și a creierului. Atenție însă, prepară acești pești doar la abur, rumeniți la grătar sau în cuptor, iar nu prăjit.

Suplimente pe bază de Omega 3

Cu toate acestea, nu tuturor le este pe plac gustul aparte al peștilor grași, și de aceea le este imposibil să îl poată introduce în stilul alimentar. De aceea, o soluție eficientă este să îți administrezi suplimente alimentare pe bază de Omega 3, iar aici am găsit pentru tine unul dintre cele mai bune de pe piață.

Un aport optim de acizi grași, împreună cu un stil de viață corect și o dietă controlată, susține funcționalitatea sistemului cardiovascular. Acizii grași EPA și DHA contribuie la funcționarea normală a inimii. Mai mult, DHA contribuie la menținerea funcțiilor normale a creierului și a vederii. Un efect benefic se obține cu un aport zilnic de 250 mg de DHA. Produsul conține, de asemenea, ulei de Borago officinalis, o sursă de acid gama-linoleic, GLA.

Ciocolată neagră

Ciocolata pare un aliment interzis în diabet, nu-i așa? De fapt, specialiștii sunt de părere că delicioasa ciocolată neagră conține numeroase flavonoide, despre care se știe că îți ajută organismul să diminueze rezistența la insulină, îți reduc poftele alimentare nesănătoase și îți reglează chiar și nivelul glicemiei. Un studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Copenhaga a scos în evidență și faptul că acele persoane care consumă ciocolată neagră nu simt nevoia să mănânce alimente grase, sărate sau foarte dulci. Atenție însă: nu trebuie să consumi cantități uriașe de ciocolată neagră, pe motiv că e sănătoasă și indicată în caz de diabet. Două, maxim trei pătrățele sunt de ajuns, dar și mai bine discută cu medicul tău diabetolog despre cantitatea permisă în cazul tău.

Broccoli

Un aliment pe care nu ai voie să îl ignori atunci când suferi de diabet. Broccoli conține mult sulforafan, un compus responsabil de ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, și care te ajută să ai și o inimă sănătoasă. De altfel, afecțiunile cardiace sunt prima cauză de deces în rândul persoanelor care suferă de diabet, așa că nu ignora acest avertisment. Înlocuiește cartofii din stilul tău alimentar cu broccoli – preparat la abur sau la cuptor, și beneficiile nu vor întârzia să apară.  

Afine

Toate persoanele care suferă de diabet știu că aceste micuțe fructe, delicioase de altfel, sunt printre puținele fructe care pot fi consumate cu încredere acum. Sunt o excelentă sursă de fibre, care te ajută să scapi de problemele cu eliminarea tranzitului, te scapă de kilogramele în plus, dar încetinesc și digestia și reglează glicemia. De asemenea, consumul regulat de afine îți îmbunătățește activitatea cerebrală, iar problemele cu depresia sau cu memoria te ocolesc.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline se află și el pe lista alimentelor care nu trebuie să-ți lipsească atunci când suferi de diabet. Are un conținut ridicat de grăsimi monosaturate și antioxidanți care te ajută să lupți cu neplăcerile diabetului, previn deteriorarea la nivel celular și contribuie la sănătatea inimii tale. Și, chiar dacă este ceva mai scump decât cel de floarea-soarelui, cu care probabil ești obișnuit, pentru sănătate se merită să faci o astfel de investiție.

Respectă recomandările medicului specialist

Evident, lista cu alimente permise în caz de diabet este una mult mai mare, și o primești de la medicul tău diabetolog. Ai grijă să respecți recomandările acestuia dacă vrei să ai o viață normală, chiar dacă suferi de diabet! Cu puțină disciplină și multă voință, vei reuși! Succes!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *