BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate, Sport

Melatonina și rolul ei în întărirea sistemului imunitar

Ai auzit cu siguranță de melatonină, hormonul somnului cum i se mai zice, și știi de efectele sale pozitive în reglarea problemelor de această natură. Dar știai că melatonina se dovedește a fi un aliat de nădejde și atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar?

Efect imunomodulator

O odihnă insuficientă ne influențează în mod negativ sistemul imunitar, și crește posibilitatea de a suferi de anumite afecțiuni de natură infecțioasă și chiar cancer. Melatonina este cea care ne vine în ajutor de această dată, prin efectul său imunomodulator, ceea ce înseamnă că suntem mai bine bine protejați în fața anumitor infecții virale.  

Un produs necesar pentru întărirea sistemului imunitar

În condițiile actuale, când pandemia de coronavirus nu dă semne de regres, și în plus au reînceput să apară răcelile și virozele, este normal să îți dorești un sistem imunitar puternic. Poți lua în considerare, ca pe lângă administrarea de alte suplimente cu efect de stimulare a imunității, să apelezi și la melatonină. Am găsit aici un supliment alimentar natural perfect, care îți vine în ajutor, și ale cărui efecte sunt excelente:

• Numit și “Hormonul Tinereții”, ajută la întârzierea proceselor de îmbătrânire ale organismului, crește longevitatea;

• Efect de calmare a sistemului nervos și relaxare fără a induce stări de somnolență sau toropeală;

• Asigură un somn profund și odihnitor, combate insomniile;

• Administrarea de melatonină poate duce la stoparea proceselor mutagene induse de substanțele cancerigene;

• Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, diminuează distrugerile provocate de radicalii liberi;

• Ajută la încetinirea sau întârzierea dezvoltării unor maladii și a unor procese degenerative;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar;

• Reglează și revitalizează sistemul endocrin, cu efecte în îmbunătățirea vieții sexuale;

• Ajută organismul să se adapteze la schimbările de mediu, datorită efectului adaptogen.

Melatonina protejează împotriva infecțiilor virale

Melatonina este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare, imunomodulatoare și antioxidante. De altfel, au fost realizate numeroase studii privind efectele benefice ale melatoninei, iar în urma acestora s-a observant că ea contribuie la elimininarea multor agenți patogeni din organism. Ba, mai mult, s-au efectuat cercetări care au avut în vedere virusurile Ebola, Dengue, papilomul uman, iar rezultatele au fost unele de-a dreptul remarcabile: melatonina se dovedește un aliat de nădejde, acționând ca un adevărat scut împotriva infecțiilor virale. Întărirea sistemului imunitar este mult mai ușoară acum, cu ajutorul melatoninei.

Legătura dintre noul coronavirus și melatonină

Toată omenirea așteaptă cu nerăbdare sfârșitul pandemiei cu noul coronavirus. Cu toate acestea, deși se lucrează permanent la găsirea unui vaccin sau remediu universal valabil, nu sunt semnale prea încurajatoare. Mai degrabă ni se spune să avem grijă la întărirea sistemului imunitar, pentru ca organismul nostru să fie puternic în cazul unei eventuale infectări cu COVID. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că există o legătură între nivelul de melatonină din organism și noul coronavirus. Astfel, persoanele care au un nivel ridicat de melatonină sunt mai puțin predispuși la a suferi de această afecțiune. De asemenea, pentru că se știe de efectul imunomodulator al melatoninei, s-a urmărit să se vadă în cel măsură aceasta poate fi folosită drept tratament adjuvant pentru COVID-19.

Efecte îmbucurătoare

În urma unor studii, se pare că melatonina se dovedește a fi de mare ajutor la bolnavii aflați în stare critică, deoarece reduce permeabilitatea vaselor de sânge, face să scadă nivelul anxietății și îmbunătățește somnul. De asemenea, există unii cercetători care susțin că melatonina este o soluție bună pentru limita complicațiile cu care se pot confrunta pacienții infectați cu COVID 19. Evident, este nevoie de studii aprofundate, dar datele inițiale sunt mai mult decât concludente.

Protocol de administrare a suplimentelor

Dr. Paul Marik, profesor de medicină și care ocupă în prezent funcția de șef la Divizia de medicină pulmonară și de îngrijire critică la Școala Medicală de Est din Norfolk, Virginia din Statele Unite a creat un protocol de administrare a suplimentelor, ca tratament adjuvant asociat tratamentului medicamentos de bază. Aici sunt incluse vitamina C, zinc, melatonină, vitamina D3 și quercitină .

Ai grijă de sistemul tău imunitar

Întărirea sistemului imunitar nu trebuie lăsată doar în seama medicamentelor sau a suplimentelor alimentare. Evident, acestea au un rol de mare importanță, dar trebuie să lupți și tu. Iată câteva dintre măsurile pe care le poți lua.

Mai multă odihnă

Organismul are nevoie de somn pentru a se reface și a se menține sănătos. Regenerarea organismului are loc pe perioada somnului, și nu degeaba se spune că atunci când te odihnești suficient te vindeci și mai repede. Prin urmare, nu neglija odihna atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar, pentru că are un rol mai important decât ai fi tentat să crezi.

Mănăncă fructe și legume crude

În condițiile în care majoritatea dintre noi suntem mereu pe fugă, în încercarea de a rezolva toate sarcinile zilnice, stilul nostru alimentar a devenit de-a dreptul haotic. De aceea specialiștii spun STOP: dacă urmărești întărirea sistemului imunitar, un organism puternic și sănătos, este timpul să renunți la acest mod de a te alimenta. Consumă mai multe fructe și legume crude, care nu doar că îi vor oferi organismului substanțele nutritive de care are nevoie, dar te vor face să mai și slăbești puțin. Ceea ce este chiar de dorit, nu-i așa?

Mai multă mișcare

Exercițiile fizice intră și ele pe lista de priorități atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Ai nevoie de doar jumătate de oră pe zi în care să fii ceva mai activ: mergi pe jos, aleargă, înoată, plimbă-te cu bicicleta. Rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară!

Renunță la alcool și tutun

Chiar dacă ai tot auzit acest îndemn, ne face datoria să ți-l repetăm și noi. Alcoolul și țigările sunt unii dintre factorii care influențează negativ funcționarea normală a sistemului imunitar. De aceea, dacă scopul tău este să ai un sistem imunitar puternic, atunci renunță măcar la țigări, dacă nu la amândouă.

Puterea este în tine!

Pentru a avea parte de întărirea sistemului imunitar, a preveni infectarea cu noul coronavirus, pentru un organism sănătos și puternic, este nevoie de voința ta. De aceea, încearcă să nu neglijezi recomandările noastre, să ai un stil de viață sănătos, să nu uiți nici de suplimentele alimentare necesare – printre care se află și melatonina și… gândește pozitiv!

Tu ce metode naturale mai știi pentru întărirea sistemului imunitar? Ni le poți împărtăși în secțiunea de comentarii!


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


1 comentariu

  1. […] Melatonina a fost izolată în anul 1958, de către dr. Aaron B. Lerner de la Universitatea Yale, pentru fi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *