Sănătate

Știai că vitamina B6 ajută la formarea globulelor roșii?

vitamina b6

Vitamina B6 face parte din complexul vitaminelor B si ajută la formarea globulelor roșii de care depind vieţile noastre. De asemenea, are beneficii pentru sistemul nervos central. Această vitamină este implicată în formarea unor hormoni precum: serotonina și norepinefrina, dar și a mielinei, care reprezintă un înveliș cu rol protector pentru teaca nervilor.

Această vitamină mai este cunoscută și sub denumirea de piridoxină. Vitamina B6 are proprietatea de a fi solubilă în apă, iar asta înseamnă că se dizolvă cu ușurință în apă, față de alte vitamine.

Organismul uman există datorită corelării fine a tuturor structurilor și proceselor sale. El reprezintă un sistem ierarhizat, ce dispune de numeroase sisteme de autoreglare integrate.

Deși majoritatea funcțiilor sunt îndeplinite de structuri specializate, cu toate acestea ele nu acționează izolat, ci într-o strânsă interdependență, contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos.

Știai că?

Globulele roșii au un rol cheie în sănătatea noastră, deoarece un număr prea scăzut provoacă anemie, iar un număr prea mare poate duce la manifestarea infarctului miocardic sau la accident vascular cerebral.

Acestea conțin hemoglobină, care reprezintă o proteină care conferă sângelui culoarea roșie, dar și capacitatea de a prelua oxigenul la nivelul pulmonar, conducându-l către toate țesuturile corpului. De altfel, oxigenul este utilizat de celule pentru a produce energie, rezultând dioxid de carbon.

Vitamina B6 este necesară pentru buna funcționare a grăsimilor, zaharurilor și proteinelor din corp. Ea reprezintă o vitamină cu numeroase proprietăți și roluri. Se găsește în alimente precum: cereale, fasole boabe, legume, ficat, carne și ouă.

Asimilarea vitaminei B6 fiind o vitamină hidrosolubilă este destul de deficitară, deoarece o parte se elimină prin urină, pentru că vitamina nu poate fi stocată în organism în rezerve precum alte minerale sau proteine. Este recomandat ca oamenii să o asimileze în organism din surse externe, fie din anumite alimente bogate în vitamina B6, fie luând, la recomandarea medicului, suplimente nutritive cu vitamina B6.

De reținut că vitamina B6 constituie un grup de nutrienți care sunt necesari pentru sinteza piridoxal-fosfatului, o coenzimă care este implicată în peste 100 de procese metabolice diferite. Așadar, vitamina B6 este disponibilă sub mai multe forme, dintre acestea fiind:

Piridoxina

Piridoxina (PN) constituie forma cea mai frecvent administrată ca supliment de vitamina B6, spun specialiștii. Această formă de vitamina B6 o putem extrage în mod natural din fructe, legume și cereale, dar și în unele suplimente alimentare. Alimentele care sunt procesate pot conține, de altfel, adaos de piridoxină.

Piridoxal

Piridoxal (PL) reprezintă o altă formă a vitaminei B6. Există unele bacterii relevante din punct de vedere medical care au nevoie de piridoxal pentru a se dezvolta. De asemenea, piridoxal fosfat este principalul tip de vitamina B6 care se găsește în alimentele de origine animală.

Piridoxamina

Piridoxamina (PM), de altfel este și ea tot o formă a vitaminei B6. Numeroase studii clinice, făcute folosid animale în privința diabetului, au indicat că piridoxamina a îmbunătățit histologia rinichilor. Cu ajutorul acestor rezultate, piridoxamina a fost investigată datorită utilității ei în tratamentul nefropatiei diabetice.

Vitamina B6 si rolurile acesteia:

Procesul de creștere

Vitamina B6 are un rol important în creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a creierului, nervilor, pielii și a multor alte părți ale corpului.

Influențează aspectul pielii

Piridoxina este folosită în cazul persoanelor cu acnee sau a celor cu alte afecțiuni ale pielii, deoarece aceasta influențează aspectul tenului, pentru că menține pielea sănătoasă.

Stimularea activității musculare

Vitamina B6 este utilă și pentru stimularea activității musculare, ea fiind folosită, printre altele și pentru a calma crampele musculare.

Metabolizarea proteinelor, glucidelor și lipidelor

Vitamina B6 este legată de buna funcționare a glucidelor, grasimilor (lipidelor) și proteinelor în corp. O funcție importantă a acestei vitamine include metabolismul proteinelor și cel al glucozei.

Formarea anticorpilor

Joacă un rol important în formarea anticorpilor. Pe care sistemul nostru imunitar îi folosește pentru a ne proteja contra bolilor.

Prevenirea dereglării sistemului nervos

Vitamina B6 joacă roluri-cheie în menținerea bunei funcționări a creierului și a sistemului nervos.

Tratarea afecțiunilor cardiovasculare

Administrarea de vitamina B6 poate să reducă tensiunea arterială în rândul persoanelor cu hipertensiune. De asemenea, vitamina B6 ar putea fi un aliat în tratarea bolilor cardiovasculare, care afectează funcționarea normală a sistemului nervos, ducând la dezechilibre în organism.

Ameliorează crizele de astm

Vitamina B6 este recomandată și în cazul persoanelor cu astm, deoarece aceasta ajută la ameliorarea crizelor de respirație. 

Diminuarea spasmelor musculare

Vitamina B6 este importantă pentru tonusul muscular optim, deoarece contribuie la reducerea riscului de apariție a calculilor renali.

Tratarea depresiei

Utilă în depresia asociată cu sarcina și cu folosirea pilulelor contraceptive. Să nu uităm că simptomele unui nivel foarte scăzut de vitamina B6 în corp includ, printre altele, și depresia, și confuzia. Așa că vitamina B6 poate fi un aliat de preț în tratarea depresiei; care afectează funcționarea normală a sistemului nervos, dar și relațiile cu cei din jur.

Efectul antioxidant

Vitamina B6, deși nu este clasificată sau considerată ca un compus antioxidant clasic, cu toate acestea ea are efecte antioxidante extrem de eficiente.

Te invit în secțiunea de comentarii pentru a-ți exprima vizunea asupra vitaminei B6!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *