Rețete culinare

Cum să faci socată fără zahăr – rețetă simplă

Socata fara zahar - reteta

Socata este una dintre cele mai îndrăgite băuturi de casă în sezonul estival. Aroma de soc cucerește pe cei mari și pe cei mici deopotrivă și trezește întotdeauna amintiri frumoase.

Întreaga familie o savurează cu plăcere, căci, fără îndoială, este mult mai bună decât sucurile din comerț.

În acest articol împărtășim cu voi o rețetă de socată fără zahăr, cu un gust natural și mai puține calorii decât varianta tradițională.

Întrucât această socată are o dulceață mai blândă decât cea făcută cu zahăr, aroma de soc iese mai mult în evidență.

Versiunea de mai jos se face cu sirop de agave, care are cu circa 80 de kilocalorii mai puțin decât zahărul și un profil nutrițional mai bogat.

Siropul de agave are un indice glicemic redus, ceea ce înseamnă că nu duce la vârfuri glicemice. Zaharurile pe care le conține sunt sub formă de fructoză, care nu crește nivelul insulinei sau zahărului din sânge.  

De asemenea, fibrele din compoziția (fructani, inulină) au efecte benefice asupra metabolismului și insulinei. Un studiu pe șoareici a arătat că siropul de agave duce la o creștere în greutate mai mică decât zahărul și zaharoza.

Din aceste motive, siropul de agave este considerat un îndulcitor potrivit și pentru diabetici, în doze mici și ocazional.

Vă recomandăm siropul de agave de la Equilibra, care este organic, neprocesat chimic și fără aditivi. Siropurile din comerț sunt rafinate și pot conține E-uri nedorite.

Socată fără zahăr – rețetă

Ingrediente (pentru 1 borcan de 5 litri)

Mod de preparare

Florile de soc se culeg din zone curate, ferit de trafic și de poluare. După recoltare, se întind pe coli de hârtie și se lasă câteva minute, cât să iasă insectele din ele. Se scufundă în apă câteva secunde, pentru a înlătura praful de pe ele.

Turnați apă în borcan, pe trei sferturi. Adăugați siropul de agave și sucul de lămâie și amestecați bine cu o lingură de lemn, pentru omogenizare. Adăugați apoi florile de soc.

Lămâia rămasă se spală bine și se lasă la înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu pentru 5 minute, ca să iasă pesticidele din coajă. Studiile au arătat că bicarbonatul înlătură un procent semnificativ din pesticidele de pe suprafața fructelor și legumelor. Sau puteți folosi lămâi organice, care nu au fost tratate.

Tăiați lămâia felii sau cubulețe și adăugați-le în borcan. Completați cu apă până sus și amestecați bine cu lingura. Acoperiți gura borcanului cu o farfurie și puneți borcanul într-un loc cald din casă, la soare. Se lasă 3-4 zile la fermentat. Amestecați zilnic în borcan cu lingura. După 3 zile puteți degusta socata să vedeți dacă este suficient de acră și acidulată.

Când a atins gustul dorit, opriți fermentarea. Strecurați sucul de soc și transferați-l în sticle de sticlă. Închideți-le ermetic și păstrați-le în frigider.

Socata se poate servi ca atare, sau se toarnă în pahare în care ați pus 3-4 cuburi de gheață și eventual puțină mentă. În acest fel veți obține o băutură mai răcoritoare și plină de prospețime.

Note

Chiar dacă este un îndulcitor natural și are un IG mai mic decât glucoza, siropul de agave nu trebuie consumat în exces. În cantități mari, fructoza poate crește nivelul trigliceridelor din sânge. Folosiți-l ocazional.

Surse articol:

  1. Rețete Vegane cu Lina
  2. Healthline
  3. VeryWellFit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *