Rețete culinare

Chec cu brânză de vaci, fără zahăr și făină de grâu – rețetă diabet, dieta keto, dieta fără gluten

Chec cu branza

Acest chec cu brânză este gustos, hrănitor și dietetic în același timp. Nu conține făină de grâu, zahăr sau ulei rafinat. Este potrivit pentru cei care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten.

Se prepară cu făină de cocos, care este un înlocuitor foarte bun al făinii de grâu în dieta diabeticilor și a celor cu tulburări metabolice, care au dificultăți în metabolizarea carbohidraților.

Acest tip de făină are un indice glicemic scăzut, un număr redus de carbohidrați și zaharuri. Poate fi inclusă și în dieta ketogenică (keto).

Chec cu brânză de vaci, fără zahăr – rețetă

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 300 g de brânză de vaci
  • 100 g de unt
  • 4 linguri de făină de cocos
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
  • 1/2 linguriță de stevia sau alt îndulcitor
  • 1 praf de sare

Ingrediente opționale

  • vișine, cireșe, fructe de pădure, fructe uscate (stafide, merișoare, afine)
  • fulgi de cocos
  • semințe de chia sau semințe de mac

Mod de preparare

Spargeți ouăle într-un bol. Adăugați îndulcitorul și un praf de sare. Ca și îndulcitor fără calorii, puteți folosi stevia (granulată sau picături), eritritol sau green sugar. Dacă nu aveți probleme metabolice, se poate folosi zahăr obișnuit, sirop de arțar sau sirop de agave.

Bateți ouăle cu telul până devin spumoase. Adăugați apoi brânza de vaci și amestecați bine, până se incorporează complet și rezultă o compoziție cât mai fină. Puteți folosi mixerul dacă vreți.

Adăugați făina de cocos, trecută prin sită, împreună cu praful de copt. Amestecați bine, apoi adăugați untul moale (pe care l-ați scos din timp din frigider).

Omogenizați bine compoziția, apoi împărțiți-o în două, punând-o în două boluri separate. În fiecare dintre ele puteți adăuga fie semințe de chia sau mac, fie fructe uscate, fie coajă de lămâie rasă sau chipsuri de ciocolată. De asemenea, se poate pune cacao.

Transferați cele două straturi, unul peste altul, într-o tavă de chec. Poate fi o tavă normală, din sticlă sau silicon. Cea normală sau de sticlă trebuie unsă cu puțin unt sau ulei și tapetată cu hârtie de copt.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 40 de minute. Lăsați checul să se răcească și apoi îl puteți scoate din formă.

Este indicat să îl tăiați după ce s-a răcit complet. De preferat ar fi să îl lăsați să stea la frigider peste noapte sau 2-4 ore, ca să devină mai ferm și să fie mai ușor de feliat.

Se taie felii și se servește ca desert, sau ca gustare. Este bun și la micul-dejun, pentru cei care preferă o masă mai dulce în cursul dimineții. Checul are un conținut bogat în proteine și grăsimi și va ține de foame câteva ore bune. Îl puteți servi alături de o ceașcă de cafea, iaurt sau ceai.

Checul are o textură umedă și fragedă, întrucât conține în mare parte doar brânză. Țineți cont de faptul că făina de cocos nu este indicată copiilor sub 3 ani.

Informații nutriționale

100 de grame de chec făcut după rețeta de mai sus are în jur de:

  • 238 kilocalorii
  • 13 g de proteine
  • 19 g de grăsimi
  • 2,8 g de carbohidrați Dacă încercați rețeta, nu uitați să ne lăsați un comentariu cu impresiile voastre! Distribuiți rețeta dacă v-a plăcut!

Sursă: Kochenzuhause

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *