Acest sos grecesc este un amestec răcoritor de castravete şi iaurt, foarte popular în bucătăria mediteraneană. Varianta sa turcească se numeşte cacik, iar în Iran este cunoscut sub denumirea de Mast O Khiyar.
Ingrediente:
* 1 castravete (curăţat de coajă şi de seminţe) dat prin răzătoare;
* 1 linguriţă de sare;
* 2 ceşti de iaurt grecesc (foarte gros);
* zeama de la ½ de lămâie;
* 1-2 căţei de usturoi tocaţi;
* ¼ ceaşcă de ulei de măsline.
Mod de preparare:
1. Castavetele şi sarea se amestecă într-un castron mare, după care se lasă deoparte timp de 5-10 minute, apoi de scurge zeama în exces.
2. Se adaugă şi restul ingredientelor şi se amestecă bine.
3. Se condimentează după preferinţă şi se serveşte rece, ca garnitură la pâine sau pită, ori ca sos pentru souvlaki, shawarma, keftedes sau alte preparate din carne.
Pentru o experienţă culinară inedită, încearcă şi alte reţete mediteraneene.