BioElemente în presă, Sănătate, Sport

Pași de urmat pentru îmbunătățirea memoriei

Puțini dintre noi ne putem lăuda cu o memorie de elefant, cum se zice. Și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceasta slăbește. Începem prin a uita lucruri banale, și uneori, lucrurile degenerează mult de tot. De aceea, în încercarea de a nu avea parte de aceste neplăceri, avem pentru tine o serie de recomandări pe care le poți urma pentru îmbunătățirea memoriei.

Un stil alimentar sănătos

Consumul de alimente sănătoase este, potrivit specialiștilor, o bună metodă de urmat pentru îmbunătățirea memoriei. Există mai multe alimente indicate în acest sens, pe care ți le prezentăm și noi.

Pește și fructe de mare

Peștele gras – tonul, somonul, macroul, sardinele, heringul, precum și fructele de mare pot fi consumate cu încredere atunci când scopul tău este îmbunătățirea memoriei. Este și normal, deoarece acestea sunt o excelentă sursă naturală de acizi grași Omega 3, recunoscuți pentru rolul lor benefic pentru creier și inimă.

Dar ce te faci atunci când nu îți place gustul? Nimic mai simplu, apelezi la un supliment natural de acizi grași Omega 3, cum este cel de aici.

Un aport optim de acizi grași, împreună cu un stil de viață corect și o dietă controlată, susține funcționalitatea sistemului cardiovascular. Acizii grași EPA și DHA contribuie la funcționarea normală a inimii. Mai mult, DHA contribuie la menținerea funcțiilor normale a creierului și a vederii. Un efect benefic se obține cu un aport zilnic de 250 mg de DHA. Produsul conține, de asemenea, ulei de Borago officinalis, o sursă de acid gama-linoleic, GLA.

Potrivit specialiștilor, un supliment natural de acizi grași Omega 3 contribuie nu doar la îmbunătățirea memoriei, ci și a atenției, reduce riscul de depresie. Și atunci, de ce să îl refuzi?

Fructe de pădure, pentru îmbunătățirea memoriei

Delicioase, cu puține calorii, și cu o mulțime de efecte benefice pentru organism. Cam așa ar putea fi caracterizate fructele de pădure. Printre acele efecte se află și faptul că ajută foarte mult la îmbunătățirea memoriei, fiind indicate inclusiv pentru prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor Alzheimer și Parkinson.

Nuci

Despre nuci, toată lumea știe că reprezintă unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. Pentru a te bucura de toate efectele lor benefice, nucile trebuie consumate crude și, dacă se poate, fără sare.

Turmeric

În afară de efectele sale antitumorale excelente, turmericul poate fi un ajutor de nădejde pentru îmbunătățirea memoriei. De asemenea, este recomandat pentru a preveni, dar și ameliora neplăcerile cauzate de Alzheimer. Pentru că este mai greu de procurat și consumat în stare proaspătă, un supliment natural care să îl conțină este perfect.

Legume crucifere

Vitamina K contribuie la o bună sănătate a creierului, iar aceasta poate fi procurată în mod natural consumând alimente în care se găsește din abundență. Este vorba despre crucifere, precum varza, conopidă și controversatul broccoli, cu al cărui gust cei mai mulți dintre noi nu prea rezonăm. Însă, dacă urmărești starea de bine a organismului, a creierului în mod special, trebuie să mai faci și unele… sacrificii.

Avocado

Fructul de avocado este unul care nu are voie să-ți lipsească din stilul alimentar. Este plin de acele grăsimi sănătoase de care organismul nu se poate lipsi, iar beneficiile acestuia pentru sănătate sunt nenumărate. Prin consumul regulat al acestuia, ai parte de acei acizi grași Omega 3, care îți țin inima sănătoasă și contribuie la transportul oxigenului către celulele celulare. Vei avea parte de buna funcționare a creierului, îmbunătățirea memoriei și o mai mare capacitate de a te concentra.

Cafea

Cum ar fi diminețile celor mai multor dintre noi fără o ceașcă de cafea aburindă și plină de aromă? Mult mai searbede, în orice caz! Dacă ești consumator de cafea, te vei bucura să afli că ea contribuie la îmbunătățirea memoriei, atenției vizuale și învățării pasive.

Mai multă mișcare

Nu degeaba se spune că mișcarea fizică este sănătate curată pentru organism. Și, printre beneficiile pe care le are, se mai află și faptul că ajută la îmbunătățirea memoriei. Profită de vremea frumoasă de afară și mergi mai mult pe jos, fă alergări prin parc, plimbă-te cu bicicleta… De asemenea, renunță la a mai folosi ascensorul și urcă și coboară de fiecare dată treptele, și vei simți diferența. Vei slăbi, te vei simți mai plin de energie, ba chiar vei vedea că și funcțiile cognitive au avut parte de modificări benefice.

Nu te transforma într-un robot

În încercarea noastră de a duce la bun sfârșit mai multe activități zilnic, nu de puține ori încercăm să le desfășurăm simultan. Nu este nicio problemă dacă procedezi așa ocazional, și nu a devenit deja o obișnuință. Cu timpul, această practică se va întoarce împotriva ta și de fapt, vei face multe greșeli, vei lucra mai încet și chiar vei simți că și memoria îți joacă feste.

Prin urmare, renunță pe cât posibil la acest obicei, și fă-ți o listă de priorități. Vei vedea că, de fapt, lucrurile cu adevărat importante sunt mult mai puține, așa că te poți concentra mai bine pe ele. E în regulă să ceri ajutor atunci când este nevoie, sau să înveți să spui mai des ”nu”.

Dormi mai bine

Se spune de multe ori că un somn odihnitor este primul pas pe care îl faci spre vindecarea de anumite afecțiuni. Îmbunătățirea memoriei este și ea un efect al unui somn perfect. De asemenea, s-a observat că persoanele care suferă de Alzheimer au o concentrație extrem de scăzută de melatonină în organism. De aceea, în încercarea de a li se îmbunătăți somnul și a mai reduce din simptomele grave pe care aceștia le experimentează, s-a recurs la administrarea de melatonină. Relaxarea sistemului nervos a fost mult îmbunătățită în acest fel și astfel s-a observat, totodată, o îmbunătățire a stării generale a acestora. De asemenea, grație aceluiași tratament, celulele cerebrale ale pacienților care suferă de Alzheimer au fost protejate de proteinele toxice.

O secreție întreruptă de melatonină în creier este asociată și cu boala Parkinson, și de aceea, și în cazul celor care suferă din cauza acestei afecțiuni administrarea acestui hormon s-a dovedit o alegere inspirată, iar calitatea somnului a fost mult îmbunătățită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *