BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

O inimă sănătoasă depinde doar de alegerile tale!

Cu toții ne dorim o inimă sănătoasă, iar afecțiunile cardiovasculare să ne ocolească. Din păcate, nu prea ținem cont de ”motorul” organismului, cum mai este numită inima, decât atunci când deja problemele au început să își facă simțită prezența. Există mai multe recomandări despre cum poți avea grijă de sănătatea inimii tale, iar pe cele mai importante dintre ele ți le prezentăm și noi, mai jos.

Nu doar fructe și legume

Ai auzit, desigur, de recomandarea specialiștilor care se referă la adoptarea unui stil alimentar echilibrat. În mod surprinzător, aceasta nu înseamnă să consumi doar fructe și legume, ci și alte alimente, benefice pentru o inimă sănătoasă. Unele dintre ele chiar te vor surprinde! Ți-am stârnit curiozitatea? Atunci citește până la capăt acest articol și vei afla lucruri interesante!

Cafea

Prima ta reacție, atunci când ai citit ”cafea” a fost una de uimire! Cum se poate așa ceva? Se bea cafea atunci când ai drept scop o inimă sănătoasă? Răspundul este unul afirmativ, dar în anumite condiții. Să nu consumi cantități uriașe, o ceșcuță zilnic este mai mult decât suficientă. Nu-i adăuga nimic altceva, cum ar fi lapte, frișcă sau zahăr. În acest fel vei preveni apariția multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi AVC sau insuficiența cardiacă!

Ciocolata amăruie

Ciocolata amăruie se numără printre preferatele tale? Atunci este perfect, pentru că se află pe lista cu alimente care te ajută să ai o inimă sănătoasă. Mai mulți oameni de știință de la Universitatea Harvard au coordonat un studiu în urma cărora au demonstrat că acest desert delicios normalizează valorile mari ale tensiunii arteriale. Asta nu înseamnă că acum trebui să mănânci cantități industriale, ci două pătrățele zilnic.

Semințe de in pentru o inimă sănătoasă

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru o inimă sănătoasă, dar și o bună funcționare a creierului. Poți să îi obții consumând cu încredere semințe de in, pe care le lași la înmuiat peste noapte, în puțină apă. A doua zi de dimineață consumă-le cu iaurt, în salate, presărate peste cereale, cum vrei tu. În plus, vei scăpa și de neplăcerile legate de constipație.

Pește gras

Somonul, macroul, heringul, tonul, sardinele, sunt exemple de pești grași care conțin acizi grași Omega 3. Ai parte și de proteine bune, cu aportul cărora o inimă sănătoasă nu mai este o dorință greu de îndeplinit. Vei reuși chiar să scazi și valorile mari ale colesterolului ”rău” și alte trigliceridelor.

Un mic ajutor este binevenit!

Dar ce te faci dacă peștele nu este tocmai preferatul tău, sau poate chiar suferi de alergie? Nimic mai simplu, îți poți asigura doza zilnică necesară de Omega 3 pentru o inimă sănătoasă cu ajutorul unuia dintre cele mai bune suplimente alimentare de pe piață. Este vorba despre Omega 3-6, un supliment alimentar pentru starea de bine a sistemului cardiovascular, de la Equilibra, și pe care îl poți găsi chiar aici.

Un aport optim de acizi grași, împreună cu un stil de viață corect și o dietă controlată, susține funcționalitatea sistemului cardiovascular. Acizii grași EPA și DHA conținuți de acest supliment contribuie la funcționarea normală a inimii. Mai mult, DHA contribuie la menținerea funcțiilor normale a creierului și a vederii. Un efect benefic se obține cu un aport zilnic de 250 mg de DHA. Produsul conține, de asemenea, ulei de Borago officinalis, o sursă de acid gama-linoleic, GLA.

Avocado

Plin de potasiu, antioxidanţi şi grăsimi mononesaturate, acest fruct ar trebui să fie consumat mai des atunci când vrei să ai o inimă sănătoasă. Este delicios dimineața, la micul dejun, preparat simplu cu lămâie și ulei de măsline, dar completează frumos și salata de la prânz sau de la cină.  

Fructe de pădure

Consumul regulat de fructe de pădure te ajută să ai o inimă sănătoasă, ferită de multe probleme. Afinele și merișoarele sunt adevărate ”bombe” de sănătate, pentru că previn afecțiunile cardiovasculare, normalizează valorile mari ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului rău, au un puternic efect antitumoral.

Usturoi

Printre recomandările medicilor cardiologi pentru cei care au grijă de sănătatea inimii lor se află și consumul regulat de usturoi. Acesta este recunoscut, printre altele, și pentru faptul că scade tensiunea arterială. Dacă nu îți place gustul lui, sau îți face rău să-l consumi proaspăt, nimic nu te oprește să îți administrezi acest super aliment sub formă de supliment alimentar.

O zi fără carne

Chiar dacă îți este greu, încearcă următoarea provocare: o zi pe săptămână renunță la carne. Cu timpul, organismul tău se va simți mult mai bine așa, vei scăpa și de multe dintre toxinele acumulate, de kilogramele în plus, iar hipertensiunea va fi mult mai ușor de controlat. Nu este chiar atât de dificil, iar faptul că vei fi mult mai sănătos va face să merite orice efort.

Redu sarea

Consumul exagerat de sare are mare legătură cu hipertensiunea așa că, pe cât posibil, încearcă să o eviți cât mai mult. Pentru a da gust bun preparatelor, fără să fie nevoie să adaugi cantități mari de sare, folosește mai multe condimente. Mâncarea va fi delicioasă, iar tu nu vei simți nevoia de a mai adăuga sare. O inimă sănătoasă depinde chiar de tine!

Scapă de kilogramele în plus!

Excesul ponderal reprezintă un bagaj mult prea greu pentru organism, iar inima este prima afectată. De aceea trebuie să ai ceva mai multă grijă la greutatea corporală. Scapă de acele nesuferite de kilograme și, pe cât posibil, redu consumul de sare. Valorile mari ale tensiunii arteriale vor fi aduse la limitele normale și vei scădea și riscul de a suferi un accident cerebral.

Mergi la medic!

Chiar dacă ești tânăr și nu pare să ai probleme cu inima, nu înseamnă că trebuie să ignori vizitele regulate la medicul specialist. Stilul de viață al celor mai mulți dintre noi este de-a dreptul haotic, ceea ce ne îmbolnăvește inima! Monitorizează-ți tensiunea arterială, glicemia și colesterolul, pentru că sunt printre acele investigații medicale care îți arată imediat că este ceva care nu funcționează bine în organismul tău!

Ajută-ți organismul să funcționeze așa cum trebuie!

Fii mult mai atent la nevoile organismului tău! Învață să descifrezi semnalele de alarmă pe care acesta ți le trimite și, mai ales, nu le ignora! Doar în acest fel te poți asigura că ai o inimă sănătoasă, adică exact ceea ce îți dorești. Nu ignora acele dureri în piept, chiar dacă de multe ori au o cauză banală! Este mult mai ușor să previi, decât să tratezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *