Dieta ketogenică (sau dieta keto, pe scurt) este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi, care oferă multe beneficii pentru sănătate. De fapt, multe studii arată că acest tip de dietă vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să vă îmbunătățiți sănătatea. Dietele ketogenice pot avea chiar beneficii împotriva diabetului, cancerului, epilepsiei și bolii Alzheimer.
La bază, dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut ridicat de grăsimi bune, care împărtășește multe asemănări cu dietele Atkins și cu conținut scăzut de carbohidrați. Aceasta implică reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea acestuia cu grăsimi.
Această reducere a carbohidraților pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză. Când se întâmplă acest lucru, corpul tău devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor pentru energie.
Dietele ketogenice pot determina reduceri semnificative ale glicemiei și ale nivelului de insulină. Acest lucru, împreună cu nivelul cetonelor, oferă unele beneficii pentru sănătate.
Diferite tipuri de diete ketogenice
Există mai multe versiuni ale dietei ketogene, inclusiv:
Dieta ketogenică standard: Aceasta este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, proteine moderate și bogate în grăsimi. Conține de obicei 70% grăsimi, 20% proteine și doar 10% carbohidrați.
Dieta ciclică ketogenică: Această dietă implică perioade de alimentare cu carbohidrați mai mari, cum ar fi 5 zile ketogenice, urmate de 2 zile bogate în carbohidrați.
Dieta ketogenică vizată: această dietă vă permite să adăugați carbohidrați în jurul antrenamentelor.
Dieta ketogenică bogată în proteine: Aceasta este similară cu o dietă ketogenică standard, dar include mai multe proteine. Raportul este adesea de 60% grăsimi, 35% proteine și 5% carbohidrați. Cu toate acestea, numai dietele ketogenice standard și bogate în proteine au fost studiate pe larg.
Dietele ketogene ciclice sau țintite sunt metode mai avansate și utilizate în primul rând de culturisti sau sportivi. Informațiile din acest articol se aplică în principal dietei ketogene standard, deși multe dintre aceleași principii se aplică și celorlalte versiuni.
Ce este cetoza?
Cetoza este o stare metabolică în care corpul tău folosește grăsime pentru a produce energie în loc de carbohidrați.
Apare atunci când reduceți semnificativ consumul de carbohidrați, limitând aportul de glucoză (zahăr) al organismului, care este principala sursă de energie pentru celule.
Urmarea unei diete ketogenice este cel mai eficient mod de a intra în cetoză. În general, aceasta implică limitarea consumului de carbohidrați la aproximativ 20 până la 50 de grame pe zi și înlocuirea cu grăsimi, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, nucile și uleiurile sănătoase.
De asemenea, este important să vă moderați consumul de proteine. Acest lucru se datorează faptului că proteinele pot fi transformate în glucoză dacă sunt consumate în cantități mari, ceea ce vă poate încetini tranziția în cetoză.
Practicarea postului intermitent vă poate ajuta, de asemenea, să intrați mai rapid în cetoză. Există multe forme diferite de post intermitent, dar cea mai comună metodă implică limitarea consumului de alimente la aproximativ 8 ore pe zi și post pentru restul de 16 ore.
Sunt disponibile teste de urină care vă pot ajuta să determinați dacă ați intrat în cetoză prin măsurarea cantității de cetone produse de corpul dumneavoastră.
Anumite simptome pot indica, de asemenea, că ați intrat în cetoză, inclusiv sete crescută, gură uscată, urinare frecventă și scăderea foametei sau a apetitului.
Dietele ketogenice vă pot ajuta să slăbiți
O analiză a 13 studii a constatat că, după o dietă foarte scăzută în carbohidrați, dieta ketogenică a fost puțin mai eficientă pentru pierderea în greutate pe termen lung decât o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Persoanele care au urmat dieta keto au pierdut în medie cu 0,9 kg mai mult decât grupul care a urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.
Dietele ketogenice pentru diabet și prediabet
Diabetul se caracterizează prin modificări ale metabolismului, nivel ridicat de zahăr din sânge și afectarea funcției insulinei. Dieta ketogenică vă poate ajuta să pierdeți excesul de grăsime care poate declanșa diabetul de tip 2, prediabet și sindromul metabolic.
Alte beneficii
Studiile au arătat acum că dieta keto poate avea beneficii pentru o mare varietate de condiții de sănătate:
- Boala de inima. Dieta ketogenică poate ajuta la reducerea factorilor de risc, cum ar fi grăsimea corporală, tensiunea arterială și zahărul din sânge.
- Cancer. Dieta este în prezent explorată ca un tratament suplimentar pentru cancer, deoarece poate ajuta la încetinirea creșterii tumorii.
- Boala Alzheimer. Dieta keto poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Alzheimer și la încetinirea progresiei acesteia.
- Epilepsie. Cercetările au arătat că dieta ketogenică poate determina reduceri semnificative ale convulsiilor la copiii epileptici.
- Sindromul ovarului polichistic. Dieta ketogenică poate contribui la reducerea nivelului de insulină, care poate juca un rol-cheie în sindromul ovarului polichistic.
- Leziuni cerebrale. Unele cercetări sugerează că dieta ar putea îmbunătăți rezultatele leziunilor cerebrale traumatice.
- Beneficiile consumului de ardei iute în caz de diabetDiabetul este o afecțiune metabolică cronică care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Gestionarea corectă a diabetului este esențială pentru a preveni complicațiile grave pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, neuropatia și problemele renale. În ultimii ani, cercetările au evidențiat faptul că un aliment aparent obișnuit, banalul ardei iute, poate avea …
- Cum să îți pregătești organismul pentru iarnă!Vremea rea și mohorâtă din ultimele zile, temperaturile scăzute te-au făcut să te gândești că este timpul să îți pregătești organismul pentru iarnă. De fapt, ar fi trebuit să o faci deja, dar ai tot amânat, din varii motive. Sistemul imunitar are un rol foarte important, dar tu trebuie să îl ajuți să facă față …
- Alimente care te ajută să ai un organism puternicUn organism puternic, capabil să facă față cu brio provocărilor la care este supus în fiecare zi, este dorința fiecăruia dintre noi. Deși nu este un obiectiv ușor de îndeplinit, nu este nici imposibil, și de aceea avem câteva recomandări pentru tine. Există unele mici trucuri, alimente pe care le poți consuma și care îți …
- Semințele de in și efectele lor benefice pentru organismAtunci când vrei să fii sănătos, schimbarea stilului de viață este esențială. În cadrul acestei schimbări, unele modificări ale regimului alimentar sunt mai mult decât bine venite. Semințele de in sunt chiar indicate, deoarece au o mulțime de efecte benefice pentru întregul organism. De aceea, în caz că nu erai la curent cu ele, am …
- Cât de mult contează echilibrul dintre Omega 3 și Omega 6?Toată lumea a auzit despre acizii grași Omega 3 și beneficiile lor pentru organism. Cu toate acestea, publicul larg cunoaște extrem de puțin despre raportul dintre Omega 3 și Omega 6, deși din punct de vedere medical și științific este cunoscută importanța vitală a acestuia. Din acest motiv am decis să îți prezentăm, pe scurt, …