BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Ce poți consuma de Sărbători, când suferi de diabet!

Chiar și în aceste vremuri tulburi, Sărbătorile de Iarnă sunt un prilej să stăm alături de familie la masă, să ne bucurăm de faptul că suntem împreună, să râdem pe săturate, și să mâncăm preparate tradiționale, pe placul tuturor. Dar ce facem atunci când tu unul din membrii familiei suferă de diabet? Este un motiv să nu te mai bucuri de magia Sărbătorilor și să înghiți în sec, cu gândul la felurile de mâncare delicioase care se pregătesc acum? De aceea, am decis să îți oferim câteva informații, care să te ajute!

Moderația, cheia succesului

Indiferent dacă avem de a face cu diabet de tip 1 sau de tip 2, recomandarea medicilor diabetologi este una singură: moderație. Se pare că aceasta este cheia succesului, pentru a te bucura așa cum se cuvine de Sărbătorile de Iarnă, să guști și din preparatele tradiționale, ba chiar și un pahar de vin sau ceva dulce. Sună din ce în ce mai bine, nu-i așa? De asemenea, nu trebui să uiți să monitorizezi carbohidrații pe care îi consumi și să știi cum să intervii în cazul în care totuși nivelul glicemiei urcă destul de mult.

Diabet de tip 1

Când avem de a face cu diabet de tip 1, pentru care se urmează tratament cu insulină, trebuie să ții cont de raportul dintre carbohidrați și aceasta. Discută cu medicul tău diabetolog și vezi care sunt recomandările lui pentru această perioadă special din an și mai ales, ce poți face pentru ca nivelul glicemiei să revină la normal, în cazul în care se consumă unele preparate mai grase, specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Tipul 2

Aici avem de a face cu un tip de diabet tratat cu antidiabetice orale, sau cu insulină lentă. Dacă ești în această situație, trebuie să fie ceva mai prevăzător, mai cumpătat în alegerea felurilor de mâncare pe care le poți consuma, și mai ales, ai mare grijă la cantitate.

În ambele tipuri de diabet, poate nu ar strica și puțină mișcare fizică, fe genul o plimbare scurtă, sau urcat și coborât treptele de câteva ori, deoarece aceste activități ajută mult la scăderea valorilor mari ale glicemiei. De asemenea, este important să monitorizăm frecvent valorile acesteia, pentru a evita valorile prea mari sau prea scăzute ale acesteia. Se recomandă totodată verificarea dacă avem de a face cu corpi cetonici în urină, iar acest lucru se poate face simplu, cu ajutorul unor teste speciale, chiar la tine acasă.

Cum interpretezi prezența corpilor cetonici în urină?

După cum știi, atunci când în urma unei analize medicale se observă prezența corpilor cetonici în urină, prima întrebare care apare este firească: este de bine sau de rău?

Dacă urmezi o cură de slăbire, prezența acestora în urină este un semn bun, este dovada că organismul consumă din depozitele de grăsimi corporale, așa că ești mai aproape de a-ți vedea visul cu ochii, de a pierde din multele kilograme în plus.

În schimb, dacă ești diabetic, lucrurile nu stau deloc bine, iar prezența corpilor cetonici în urină reprezintă un semnal de alarmă prin care organismul te atenționează că trebuie să faci ceva rapid pentru a-ți regla nivelul glicemiei. În acest caz, corpii cetonici apar în urină la glicemii mai mari de 250 mg/100 sau mai mici de 60 mg/100. Se impun măsuri imediate sau sau contactat medicul.

O soluție pentru tine

De multe ori, în aceste cazuri, medicul diabetolog nu poate fi la dispoziția ta oricând ai nevoie. De aceea, avem pentru tine o soluție, până ajungi la medic, și care se dovedește a fi de mare ajutor. Este vorba despre Pachetul promoțional Glicemic Suport + KETO-TEST gratuit, pe care îl poți găsi chiar aici și care are următoarele acțiuni:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

De asemenea, testele rapide pentru măsurarea nivelului corpilor cetonici din urină (cetonurie) reprezintă o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire.

Ce facem cum cei mici?

Diabetul nu este o afecțiune rezervată strict adulților. Din contră, numărul copiilor care suferă de diabet crește chiar alarmant. Ce facem în această situație? Sunt Sărbătorile de Iarnă, când cu toții ne dorim ”ceva bun și dulce”, cu atât mai mult cei mici. Și în cazul lor, moderația se dovedește o soluție bună. Au posibilitatea în acest fel să mănânce și ei ceva dulce, și se pot bucura de farmecul acestor zile alături de cei dragi. Să nu uităm însă nici de recomandările de mai sus, o monitorizare frecventă a glicemiei, cum trebuie calculată administrarea dozelor de insulină și… cât mai multă răbdare.

Ce ai voie să mănânci, și ce nu

Dar, destul cu teoria. Vrei să știi exact ce ai voie și ce nu să consumi acum. Poți gusta din toate alimentele care nu conțin mult zahăr. Sarmalele, mâncarea tradițională preferată acum, trebuie să fie preparate din carne ușoară, cu foarte puțină grăsime. La fel și piftia. Cât privește salata de boeuf, înlocuiește maioneza cu iaurt amestecat cu puțin muștar, pentru culoare și gust, și ai parte de o variantă sănătoasă și chiar gustoasă.

Cum pregătești friptura și deserturile

Friptura de Crăciun sau de Revelion, atunci când suferi de diabet, poate fi o adevărată provocare. La cuptor este cea mai bună variantă, fără adaos de ulei, untură, nici chiar ulei de măsline. Garniturile să fie din legume fierte, sau la abur, mai puțini cartofi.

Orice masă bună se încheie și cu ceva dulce. Pregătește și consumă cu moderație deserturi fără zahăr, sau în care ai folosit îndulcitori recomandați de medicul diabetolog, pentru ca nivelul glicemiei să nu îți facă probleme.

Mai puțin alcool

Chiar dacă suferi de diabet, poți închina un pahar de vin la masa de Sărbători. Cu condiția să fii atent la cantitate și, pe cât posibil, alege acele vinuri slabe. S-a observat că atunci când ești pe tratament pentru diabet, consumul de alcool scade nivelul glucozei din sânge.

Tu cum procedezi cu masa de Sărbători, dacă ești diabetic? Ai vreo recomandare pentru cei aflați în această situație? Te așteptăm să discutăm despre asta, în secțiunea de comentarii!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *