BioElemente în presă, Sănătate

Cele mai comune greșeli la baia bebelușului!

Ți-ai îndeplinit visul de a fi mămică și dacă până acum aveai impresia că sarcina și nașterea au fost cele mai dificile, panica începe din momentul în care ajungi acasă cu puiul tău. Alăptarea nu este chiar atât de ușoară pe cât ți-o imaginai pe perioada sarcinii, colicii vă fac probleme, ca să nu mai zicem de baia celui mic. Cei mai mulți dintre proaspeții părinți, aflați pentru prima dată în această situație, sunt uneori puțin depășiți de situație. De aceea, baia bebelușului devine motiv de stres atât pentru cei mari, dar și pentru cel mic. Am decis să îți venim puțin în ajutor și să îți prezentăm cele mai comune greșeli pe care le poți face la baia bebelușului, pentru ca de acum totul să fie perfect!

Intri în panică

Prima greșeală pe care o poți face la baia bebelușului este să intri în panică. Este normal, este la început, dar trebuie să te gândești că nu este ceva imposibil. Așa că respiră adânc, calmează-te, pentru că în caz contrar riști să îi transmiți starea ta celui mic, și băița nu va mai fi deloc relaxantă și amuzantă.

Îl lași singur pentru câteva clipe

Ați început băița. Totul decurge perfect, veselia e la cote maxime, dar ți-ai dat seama că ai uitat ceva. Ce faci? Fugi repede să-l aduci și lași bebelușul nesupravegheat? Cu siguranță, nu, chiar dacă este vorba despre câteva secunde. Consecințele sunt dintre cele mai grave, așa că ai grijă să ai mereu la îndemână ce ai nevoie pentru baia bebelușului. Și așa nu durează mult, așa că nu te opri nici măcar ca să răspunzi la telefon.

Nu verifici temperatura apei pentru baie

Din nou, avem de a face cu una dintre greșelile comune la baia bebelușului. Nu verifici temperatura apei pentru baie, care dacă este prea fierbinte riști arsuri pentru că pielea celui mic este prea sensibilă, iar dacă este prea rece, puiul poate răci.

Ce e prea mult strică!

Se pare că nici îmbăiatul prea des nu este recomandat în cazul bebelușilor. Evident, nu trebuie să lași să treacă zile întregi până la următoarea baie, dar nici să îl speli de două-trei ori pe zi. Cel mai bine este îl speli de fiecare dată la funduleț când schimbi scutecul, pentru a preveni iritațiile, iar baia o poți face o zi da, una nu. Discută și cu pediatrul celui mic, pentru a vedea care este și recomandarea lui în acest caz.

Nu folosești produse de îngrijire naturale

De regulă, mămicile sunt tentate să cumpere produse parfumate pentru îngrijirea celui mic: săpunuri, geluri de duș, șampoane, loțiuni. Din păcate, deși miros foarte frumos, acestea nu sunt recomandate pentru pielea sensibilă a bebelușului. Cel mai bine este să le folosești pe cele naturale, fără miros, organice și fără parabeni.

Un produs excelent pentru baia bebelușului!

Din fericire pentru tine, dar și pentru cel mic, Equilibra a creat un produs cosmetic special, o formulă blândă pentru pielea și părul nou-născuților și copiilor mici. Conține 20 % gel de Aloe Vera, bogat în polizaharide, care au rol de a hrăni și hidrata pielea bebelușului. Mușețelul, glicerina și ceilalți surfactanți vegetali din formulă curăță epiderma și părul blând, fără a usca, hidratând și protejând. În urma folosirii, pielea rămâne moale, plăcută la atingere, iar părul strălucitor. Îl poți găsi chiar aici.

Șamponul și gelul de spălat pe corp de la Equilibra, cu formulă delicată fără lacrimi a fost special creat pentru bebelusi. Nu dă senzațiile de iritație și usturime specifice altor tipuri de șampoane. Din acest motiv, este recomandat să alegi acest produs cu formulă ușoară și delicată pentru bebeluși, pe eticheta căruia este specificat că are o formulă fără lacrimi.

Folosești spumă de baie

Baia bebelușului nu trebuie să fie una la care să se folosească spumă de baie, deoarece de regulă acest produs de îngrijire corporală este plin de ingrediente chimice care să aibă drept rezultat acel clăbuc pe care noi, ca adulți, îl adorăm. Pielea celui mic este foarte sensibilă, și spuma de baie îi poate cauza multe iritații, mai ales în zona organelor genitale.

Îl lași să se joace cu robinetele

Dacă bebelușul este ceva mai mare, nu un sugar, atunci fără îndoială că avem de a face cu un mic explorator. Cada este pentru el un loc de joacă, așa că va adora să dea jos șamponul și balsamul de pe marginea ei, va face valuri cu mânuțele și… va atinge robinetul. Chiar dacă nu este o greșeală foarte gravă, mai bine nu-l lăsa pe cel mic să atingă robinetul, pentru că poate curge dintr-o dată apă foarte fierbinte, sau foarte rece, iar consecințele le-ai aflat mai sus.

Jucării nesigure pentru baie

De regulă, la baia bebelușului, părinții îi mai pun acestuia în apă câteva jucării pentru a-l ține ocupat în timp ce îl spală pe cap, o operațiune nu prea pe placul micuților. Cu toate acestea, nu toate jucăriile sunt potrivite pentru baie. Astfel, nu se recomandă cele din  burete, pentru că sunt bune colectoare de bacteria. Mai bine optează pentru unele din cauciuc sau din plastic, mult mai ușor de curățat și dezinfectat, și gata de a fi folosite la următoarea baie.

Nu-l ștergi suficient după baie

În fine, una dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face este să nu îl ștergi suficient. Fie că nu ai suficientă experiență în domeniu, fie te grăbești să termini mai repede, apa rămasă pe piele, după baia bebelușului, nu îi face deloc bine acestuia. După cum am tot amintit, bebelușii au o piele sensibilă, iar aceste urme de apă pot duce la apariția unor infecții cutanate. Evident, ne referim la apa care nu este bine ștearsă din zonele delicate, cum ar fi subsoara sau cele intime.

Tu cum procedezi atunci când vine vorba despre baia bebelușului? Ai recunoscut la tine una dintre greșelile de mai sus? Folosești cele mai bune produse? Hai mai bine în secțiunea de comentarii, să discutăm despre tot ce vrei să știi, sau poate că vrei să le spui și altora din experiența ta!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *