O mare parte dintre români suferă de diabet, dar mult mai mare este numărul celor care se confruntă cu rezistență insulinică. Stilul de viață dezechilibrat, dar și multe altele stau la baza apariției acesteia, iar de aici și până la instalarea diabetului nu mai sunt prea mulți pași de parcurs. De aceea, în încercarea de a-ți oferi șansa la o viață normală, sănătoasă, avem pentru tine câteva soluții pentru a preveni rezistența insulinică în mod natural.
Riscuri la care te expui
În afară de riscul mult mai crescut de a suferi de diabet, persoanele cu rezistență insulinică se expun la mult mai multe probleme, cum ar fi valorile mari ale hipertensiunii arteriale. De aceea, se impune de urgență schimbarea stilului de viață, iar printre modificările pe care trebuie să le aplici este și eliminarea excesului ponderal.
O dietă echilibrată și sănătoasă, la care se adaugă și ceva mai multă mișcare, hidratare corectă și odihnă corespunzătoare reprezintă o metodă naturală de a mai scăpa de kilogramele în plus, ceea ce te poate ajuta și să previi rezistența insulinică. Despre acestea însă, vei afla dacă ai răbdare să parcurgi acest text în întregime.
Suplimente nutritive pentru rezistența insulinică
Printre metodele care ar putea să îți vină în ajutor atunci când te confrunți cu rezistență insulinică se află și administrarea de anumite suplimente nutritive. Există numeroase variante, dar dacă vrei să folosești doar ce este mai benefic pentru tine, atunci îți recomandăm Myo-Inositol. Este vorba despre un supliment pe care îl găsești chiar aici și care poate reprezenta aliatul tău de nădejde în această problemă.
Ce este myo-inozitolul?
Acest supliment conține, după cum îi spune și denumirea, myo-inozitol, un ingredient care se găsește din abundență în creier și care este implicat în transmiterea impulsului nervos. De asemenea, influențează răspunsul pozitiv la insulină, precum și un număr de hormoni asociați cu starea de spirit și cunoașterea. S-au observat și proprietăți antioxidante care țin sub control efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în creier, sistemul circulator și alte țesuturi ale corpului.
Printre afecțiunile în care poate fi folosit myo-inozitolul se află:
- Sindromul de detresă respiratorie acută
- Anxietate
- Depresie
- Diabet
- Colesterol ridicat
- Sindrom metabolic
- Atac de panică
- Sindromul ovarului polichistic
Rezistența insulinică poate fi învinsă
Schimbarea stilului de viață este esențială atunci când vrei nu doar să previi rezistența insulinică, ci să ții departe de tine multe alte afecțiuni. De aceea, pentru a-ți fi alături, avem pentru tine și câteva recomandări de la specialiști, și pe care ar fi bine să le urmezi.
Mai multă mișcare fizică
Dacă ești genul de persoană sedentară, care a și uitat de când a mai făcut ceva mișcare fizică, atunci este și normal ca rezistența insulinică să nu îți fie una așa cum îți dorești. Prin urmare, este timpul să faci unele schimbări în acest sens, iar printre cele mai indicate se află și mișcarea fizică. Pentru început, renunță să mai folosești mașina pentru orice deplasare, cât de mică, și mergi mai mult pe jos, sau și mai bine, pedalează la bicicletă. Urcă treptele până ajungi acasă și nu mai folosi ascensorul.
După ce ai reușit să îți crești rezistența fizică și ai un tonus mult mai bun, este timpul să treci mai departe și să apelezi la un abonament la sală sau un instructor personal care să te ajute cu conceperea unui antrenament care combină cardio și forță. Chiar și persoanele care suferă de diabet pot face acest antrenament, dar discută toate aceste detalii cu instructorul pentru care ai optat.
Dacă nu te simți în largul tău să mergi la sală, sau nu ai nici timpul necesar pentru a ajunge, nu trebuie să renunți. Intimitatea casei este excelentă, doar că trebuie să înveți să lucrezi în mod corect, cu exerciții cu propria greutate, dar și accesorii fitness. Pe internet poți găsi numeroase sugestii în acest sens, numai că nu porni din prima cu un efort foarte mare, ci crește treptat intensitatea exercițiilor.
Mai multă odihnă
Rezistența insulinică depinde foarte mult și de calitatea somnului, dar și durata lui. Prin urmare, încearcă să nu mai faci prea multe nopți albe, în încercarea de a-ți duce la bun sfârșit toate sarcinile pe care ți le-ai propus în acea zi. Fă-ți o listă cu priorități, și pe cât posibil, chiar și un program, pe care să îl respecți. Pe această listă trebuie să se afle și odihna suficientă, pentru că în caz contrar vei ”oferi” organismului un nivel ridicat de cortizol, care crește rezistența insulinică.
Chiar nu este o glumă, lipsa unei odihne corespunzătoare îți crește enorm șansele de a suferi de anumite afecțiuni cardiovasculare, dar și infecții sau diabet de tip 2. Și, nu credem că este cineva care își dorește să aibă parte de ele, mai ales la vârste tinere.
Scapă de kilogramele în plus
În rândurile de mai sus făceam afirmația că schimbarea dietei contează enorm atunci când vine vorba despre cum să previi rezistența insulinică. Prin urmare, dacă ai câteva kilograme în plus, poate ar trebui să nu mai amâni momentul pentru a începe să faci ceva ca să scapi de ele. Atenție însă, nici slăbirea bruscă sau accelerată nu este recomandată, ci mai bine optează pentru un stil alimentar echilibrat și corect, care să îți permită să slăbești ușor, dar fără să îți dai organismul peste cap. Lipsa vitaminelor și nutrienților necesari din alimentație poate duce la mari dezechilibre, și chiar nu este indicat să procedezi așa.
Redu carbohidrații și grăsimile saturate cu cele polinesaturate, consumă fructe și legume proaspete, și vei observa multe diferențe semnificative. Nu este nevoie de măsuri drastice, doar că este important să nu mai amâni decizia de a pierde din excesul ponderal. Nu doar că vei ține sub control rezistența insulinică, dar vei reuși să previi și să ameliorezi multe dintre afecțiunile care deja își făceau simțită prezența. Eventual poți citi mai multe despre dieta ketogenică și să vezi dacă nu cumva aceasta se dovedește cea mai bună alegere pentru tine, mai ales că este indicată și persoanelor care suferă de diabet!