BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Fructe care nu au voie să lipsească din regimul diabeticilor

Diabetul este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre, chiar și în rândul tinerilor. Printre măsurile care se impun pentru a reduce nivelul ridicat al glicemiei, regimul diabeticilor este una dintre ele. Din fericire, avem pentru tine câteva sugestii despre ce fructe ai putea să consumi cu încredere și beneficiile pe care acestea le aduc organismului tău.

Grapefruit

Unul dintre fructele care nu au voie să lipsească din regimul diabeticilor este grapefruitul. Prin conținutul său de naringină îți ajută ficatul să ardă mai ușor grăsimile, aduce la normal nivelul colesterolului ”rău” și te ajută să scazi și nivelul glicemiei. Poți consuma până la 300 de grame zilnic, fie simplu, sub formă de suc, sau adăugat în salate, pentru un gust răcoritor și proaspăt.

Un ajutor natural pentru a complete regimul diabeticilor

De asemenea, poți apela la anumite suplimente alimentare, care te pot ajuta în lupta ta cu diabetul. Evident, trebuie să discuți cu medicul tău curant, dar dacă vrei ceva natural, poți găsi aici ceea ce ai nevoie. Este vorba despre un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, și care are mai multe beneficii pentru organism, respectiv:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

 • Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Portocale

Dacă gustul amărui al grapefruitului nu este pe gustul tău, îl poți înlocui cu succes cu niște portocale delicioase, adevărate bombe de vitamine pentru organismul tău. Fibrele conținute de aceste fructe sunt excelente pentru a încetini absorbția zahărului din sânge, iar antioxidanții îți scad riscul de a suferit un infarct sau un atac vascular cerebral. Atenție însă, deși are o mulțime de beneficii pentru organism, nu ai voie să depășești două portocale pe zi.

Pepene verde

Este un fruct care merită cu prisosință să fie inclus în regimul diabeticilor, deoarece nu conține mulți carbohidrați sau fructoză. În plus, pepene verde este recunoscut ca având multe fibre, iar despre efectul acestora în cazul persoanelor cu diabet ai citit deja la paragraful dedicate portocalelor. Nu depăși însă 700 de grame pe zi.

Mere

Merele sunt printre cele mai sănătoase și delicioase fructe, de care organismul are nevoie mereu. Din fericire, pot fi incluse și în regimul diabeticilor, evident cu măsură, maxim două pe zi, cu tot cu coajă. Le mai poți folosi și pentru a preveni hipertensiunea arterială, iar flavonoidele conținute de mere sunt recunoscute pentru faptul că opresc dezvoltarea celulelor de natură canceroasă. Dacă nu îți plac merele proaspete, le poți masca gustul adăugându-le în salate sau poți face suc proaspăt.

Gutui

Gutuile sunt fructele toamnei care nu au voie să lipsească din regimul diabeticilor, deoarece sunt un alilat de nădejde atunci când vrei să îți reduci în mod natural valorile mari ale glicemiei. Din păcate, acest fruct nu este pe placul tuturor, tocmai din cauza gustului său specific, dar și a faptului că este destul de tare, ceea ce îl face dificil de mâncat. Cât despre cantitatea care poate fi consumată, aici chiar nu ai niciun fel de restricții. Ce poate fi mai bun?

Pere

Doar două pere zilnic sau sucul lor, proaspăt preparat, sunt perfecte pentru a reduce mult nivelul zahărului din sânge. Fibrele conținute de ele te ajută să îți rezolvi și eventualele probleme legate cu reglarea tranzitului intestinal, dar îți reduc și valorile ridicate ale colesterolului ”rău”.

Piersici

Majoritatea persoanelor care suferă de diabet se feresc de piersici, pentru faptul că au impresia că sunt contraindicate în această afecțiuni. Realitatea este că piersicile pot fi și ele incluse în regimul diabeticilor, dar cu unele precauții. Îndreaptă-ți atenția către soiurile mai acrișoare, și nu consuma mai mult de un fruct zilnic.

Afine

Toți diabeticii știu că afinele sunt unele dintre cele mai bune fructe pentru ei. Taninurile și glicozidele conținute de acestea reglează nivelul zahărului din sânge, iar afinele sunt folosite inclusiv pentru a îmbunătăți vederea celor care suferă de microangiopatie diabetică. Dacă nu găsești fructe proaspete, pentru a le consuma zilnic, tot poți beneficia de efectul pozitiv al acestora alegând să bei un delicios cea de afine. Simplu și eficient, ce îți poți dori mai mult?

Kiwi

Se pare că fructele exotice sunt printre cele mai indicate atunci când vine vorba despre regimul diabeticilor. Consumul regulat al acestor fructe acrișoare se dovedește a fi unul foarte benefic pentru a elimina toxinele din organism și de a normaliza nivelul zahărului din sânge. În plus, conținutul de vitamina C pe care îl are kiwi este mai mare chiar și decât al portocalelor, așa că îl poți consuma cu încredere și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Discută cu medicul tău diabetolog despre câte fructe de kiwi poți mânca în fiecare zi, dar restricțiile nu sunt chiar atât de mari în cazul lui.

Cireșe

În regimul diabeticilor se regăsesc și cireșele proaspete, recunoscute pentru faptul că intensifică secreția pancreasului și în acest fel și producerea de insulină. Pentru a le consuma atunci când suferi de diabet, cel mai bine este să consum proaspete sau congelate. În schimb, nu ai voie să le consumi sub formă de jeleuri, gemuri, dulceață sau compot. Cireșe sunt total interzise în diabet atunci când ai parte și de alte neplăceri, cum ar fi ulcer peptic sau aciditate crescută.

Nu renunța la fructe!

Chiar dacă stilul alimentar al persoanelor care suferă de diabet este unul destul de restrictiv, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la vitaminele, mineralele și substanțele nutritive pe care fructele le oferă organismului. Discută cu medicul tău diabetolog despre ce fructe ai voie și cantitatea permisă și bucură-te de beneficiile acestora pentru starea ta de sănătate.

Și tu suferi de diabet? Care au fost recomandările medicului specialist pentru tine? Mai sunt și alte fructe pe care le consumi? Te așteptăm în secțiunea de comentarii pentru a discuta mai pe larg despre acest subiect, să vedem care este și experiența ta!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *