Prezentare generală
Hormonul de creștere (HGH) este unul dintre mai mulți hormoni produși de glanda pituitară din creierul tău. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de hormon de creștere umană (HGH) sau somatotropină.
HGH-ul joacă un rol crucial în creșterea și dezvoltarea normală a oamenilor, în special la copii și adolescenți. Nivelurile de HGH mai mari sau mai mici decât ar trebui, conduc la probleme de sănătate atât la copii, cât și la adulți.
Dacă medicul dumneavoastră suspectează că organismul dumneavoastră poate produce prea mult sau prea puțin HGH, acestea vor comanda teste pentru a măsura nivelurile de HGH din sângele dumneavoastră. Identificarea oricăror probleme legate de HGH va ajuta medicul dumneavoastră să facă un diagnostic și să determine cel mai bun curs de tratament pentru dumneavoastră.
Protocol de testare
Există mai multe tipuri diferite de teste HGH, iar protocolul specific de testare variază în funcție de testul comandat de medicul dumneavoastră.
La fel ca în cazul tuturor testelor medicale, este important să urmați toate instrucțiunile de pregătire din partea echipei de asistență medicală. În general, pentru testele de HGH medicul vă va solicita:
- Nu mai luați biotină sau vitamina B7, cu cel puțin 12 ore înaintea testului
- Încetați să nu luați anumite medicamente cu câteva zile înainte de testare, dacă acestea ar putea interfera cu rezultatele testului
- Pentru unele teste, medicul dumneavoastră vă poate oferi instrucțiuni suplimentare de pregătire
Nu este uzual ca oamenii să aibă niveluri de HGH în afara intervalului tipic, astfel încât testele HGH nu sunt efectuate în mod obișnuit. Dacă medicul dvs. consideră că nivelurile de HGH din corpul dvs. pot fi anormale, acestea vor recomanda probabil unul sau mai multe dintre teste.
Interval normal pentru rezultatele testelor HGH
Pentru testele de suprimare, rezultatele sub 0,3 nanograme pe mililitru (ng / ml) sunt considerate intervalul normal, conform Clinicii Mayo. Ceva mai mare sugerează că corpul tău poate produce prea mult hormon de creștere.
Pentru testele de stimulare, o concentrație de vârf peste 5 ng / ml la copii și peste 4 ng / ml la adulți este, în general, considerată în intervalul normal.
Cu toate acestea, intervalul pentru rezultate normale poate varia în funcție de laborator și de furnizorul de servicii medicale. De exemplu, unele ghiduri favorizează o concentrație de vârf peste 10 ng / mL la copii pentru a exclude complet deficiența de HGH folosind teste de stimulare.
Simptomele deficitului de hormoni de creștere
Copiii cu deficit de HGH sunt mai mici decât colegii lor și au fețe mai tinere și rotunde. De asemenea, pot fi dolofani sau au grăsime în jurul abdomenului, chiar dacă proporțiile corpului sunt normale.
Dacă deficitul se dezvoltă mai târziu în viața unui copil, cum ar fi din cauza unei leziuni cerebrale sau a unei tumori, principalul său simptom este întârzierea pubertății. În unele cazuri, dezvoltarea sexuală este oprită.
Mulți adolescenți cu deficieanță au o stimă de sine scăzută datorită întârzierilor de dezvoltare, cum ar fi statura scurtă sau o rată lentă de maturizare. De exemplu, femeile tinere pot să nu dezvolte sâni, iar vocea bărbaților tineri s-ar putea să nu se schimbe în același ritm cu colegii lor.
Puterea osoasă redusă este un alt simptom al AGHD. Aceasta poate duce la fracturi mai frecvente, în special la adulții în vârstă. Persoanele cu un nivel scăzut de hormoni de creștere se pot simți obosiți și nu au rezistență. Pot avea sensibilitate la temperaturi calde sau reci.
Pot apărea o varietate de simptome psihologice, inclusiv:
- depresie
- lipsă de concentrare
- memorie slabă
- crize de anxietate sau suferință emoțională
Adulții cu defict au de obicei niveluri ridicate de grăsime în sânge și colesterol ridicat. Aceasta nu se datorează dietei sărace, ci mai degrabă schimbărilor în metabolismul organismului cauzate de niveluri scăzute de hormon de creștere. Adulții cu deficit prezintă un risc mai mare pentru diabet și boli de inimă.